Săptămâna filmului românesc la Budapesta, ediția a XVII-a

Săptămâna filmului românesc la Budapesta 2023 / Román Filmhét 2023, organizată de Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Cinematograful Național de Artă Uránia și cu sprijinul Fondului Cultural Național din Ungaria, aduce în premieră în Ungaria o serie de producții cinematografice românești dintre cele mai recente și premiate în ultimii ani.

Această ediție include următoarele pelicule: Libertate, regia: Tudor Giurgiu (2023); Spioni de ocazie, regia: Oana Giurgiu (2022); Căutătorul de vânt, regia: Mihai Sofronea (2022); Tata mută munții, regia Daniel Sandu (2021); Oameni de treabă, regia: Paul Negoescu (2022); Carbon, regia: Ion Borș (2023).

Proiecțiile vor avea loc în limba originală, cu subtitrare în limba maghiară, iar filmele Libertate și Spioni de ocazie vor fi subtitrate și în limba engleză.

Ediția din acest an stă sub semnul câtorva evenimente importante:

 • inaugurarea, ce va avea loc pe 7 noiembrie, cu filmul ”Libertate”, marchează lansarea în cinematografele din Ungaria a filmului. Invitat: regizorul Tudor Giurgiu.
 • producția cinematografică ce va închide ediția din acest an, în data de 12 noiembrie, intitulată ”Carbon”, marchează intenția organizatorilor de a include în selecția Săptămânii Filmului Românesc și a celor mai importante producții cinematografice moldovenești.
 • pe 8 noiembrie, regizoarea Oana Giurgiu se va întâlni cu publicul pentru a prezenta documentarul ”Spioni de ocazie”,
 • pe 11 noiembrie, co-scenariștii Oana Tudor și Radu Romaniuc vor dialoga cu publicul la finalul proiecției filmului ”Oameni de treabă”, cel mai premiat și aclamat film românesc în anul 2022.

Proiecțiile care au invitați vor fi urmate de sesiuni Q&A, moderate de criticul de film Gyenge Zsolt, profesor la Institutul de Teorie al Universității de Arte Moholy-Nagy (”Libertate” și ”Oameni de treabă”), și de Buglya Zsófia, director de programe în cadrul Cinematografului Uránia (”Spioni de ocazie”).

Program:

 1. Marți, 7 noiembrie – Libertate (2023, r. Tudor Giurgiu, 1h 49m)

Sibiu, decembrie 1989. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliție Viorel e capturat și acuzat că e terorist.

Producția a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde a primit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă – CICAE. La premiera din România, la TIFF, a câștigat Premiul pentru cel mai popular film românesc, iar în cadrul programului competițional al festivalului CineFestMiskolc a câștigat Premiul Internațional Ecumenic pentru cel mai bun film.

 • Miercuri, 8 noiembrie – Spioni de ocazie (2022, r. Oana Giurgiu, 2h)
 • Două premii în 2022 la Gopo Awards Romania: „Cel mai bun sunet”, „Cel mai bun film documentar”;
 • Trei nominalizări în 2022 la Gopo Awards Romania: „Cea mai bună muzică originală”, „Cele mai bune decoruri”, „Cele mai bune costume”.

În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Biroul MI9 din Cairo a decis recrutarea unor agenţi din rândul sioniştilor care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război. Misiunea lor? Să găsească prizonierii şi să organizeze o potenţială evadare. Spionii de ocazie s-au trezit prinşi între război, politică şi viaţa personală.

 • Joi, 9 noiembrie – Căutătorul de vânt (2022, r. Mihai Sofronea, 1h 35m)
 • Nominalizat la Gopo Awards Romania în 2022 – „Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură”;
 • A câștigat în 2022 premiul „Cel mai bun film” la Festivalul Internațional de Film de la Sofia.

Radu este sigur și are o viață plictisitoare. Un interviu pentru un loc nou de muncă pare să-l scoată din depresie. După un examen medical necesar pentru noul job, află că mai are câteva luni de trăit. Se urcă în mașină și pleacă din oraș. După câteva săptămâni, obosit, se oprește în mijlocul unui sat. Încotro?

 • Vineri, 10 noiembrie – Tata mută munții (2021, r. Daniel Sandu, 1h 48m)
 • Cinci nominalizări în 2022 la Gopo Awards Romania: „Cel mai bun actor într-un rol principal”, „Cel mai bun montaj”, „Cel mai bun sunet”, „Cea mai bună muzică originală” și „Cele mai bune decoruri”;
 • O nominalizare în 2021 la Festivalul Internațional de Film Shanghai: „Cel mai bun film”;
 • O nominalizare în 2021 la Festivalul Internațional de Film Transilvania: „Cel mai bun lungmetraj”.

Mircea Jianu, un fost ofițer de informații, află că fiul său a fost declarat dispărut în munți. Se duce în grabă spre locul tragediei, ca orice părinte îngrijorat, în speranța că-l va găsi pe tânăr viu și nevătămat. Dar după câteva zile de căutări zadarnice, Mircea decide să-și adune propria echipă de salvatori, intrând în conflict cu echipa locală. Încet-încet, tatăl care, în frământarea lui, refuză să accepte evidența, devine prizonierul unei bătălii încrâncenate între om și natură.

 • Sâmbătă, 11 noiembrie – Oameni de treabă (2022, r. Paul Negoescu, 1h 30m)
 • 13 premii și 10 nominalizări în 2022 și 2023: Festivalul Internațional de Film Sofia, Gopo Awards Romania, Festivalul Internațional de Film Beijing, Festivalul International de Film ODA, Festivalul de Film Sarajevo, LIFFE, Festivalul Internațional Francez „Speaking Film” Namur, Festivalul de Film „Antalya Golden Orange”, Festivalul Internațional de Film de la Warșovia, Festivalul de Film Cottbus-Festivalul Est-European.

Ilie (Iulian Postelnicu) este polițist într-un sat pentru ai cărui locuitori corupția e un mod de viață. În urma unei serii de evenimente violente la care asistă, dar și a tensiunilor care se acumulează, bărbatul se vede nevoit să ia decizii importante la muncă și în viața personală.

 • Duminică – Carbon (2022, r. Ion Borș, 1h 43m)
 • O nominalizare în 2022 la Festivalul Internaținal de Film de la San Sebastián.

În Moldova anilor 90, Dima, un șofer de tractor, decide să se înroleze în armată și să ia parte la războiul de la granița cu Transnistria alături de Vasea, un veteran al războiului din Afghanistan. Pe drum spre front, descoperă un cadavru carbonizat care nu prezintă interes pentru nimeni, nici măcar pentru autorități. Dima și Vasea se hotărăsc să-i ofere o înmormântare cuvenită și pornesc într-o călătorie plină de aventuri și situații limită în încercarea de a afla identitatea cadavrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *