Europarlamentarul Maria Grapini a decis, și în noul mandat, să continue lupta pentru aderarea României la Schengen terestru!

Share

Aleasă pentru un al treilea mandat de europarlamentar, Maria Grapini, membru în grupul S&D, este decisă, și în noul mandat, să continue lupta, în plenul și comisiile Parlamentului European, pentru intrarea României în Spațiul Schengen terestru.

De altfel, și în cel de-al doilea mandat de europarlamentar, eurodeputatul Grapini i-a devansat categoric pe colegii din România în privința numărului intervențiilor în plenul Parlamentului European, dar și în cel al intervențiilor scrise către Comisia Europeană în privinta intrării României în Spațiul Schengen.

Aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă o prioritate pentru eurodeputatul Maria Grapini. În numeroase luări de poziție, în plenul și comisiile Parlamentului European, dar și în cadrul unor întrebări scrise adresate comisarilor europeni și președintei CE, Ursula von der Leyen, eurodeputatul Grapini a solicitat, în mod expres, sancționarea Austriei care s-a opus, fără niciun argument juridic, aderării țării noastre la Schengen.

În mod cert, Maria Grapini va întreprinde demersuri similare și pe perioada președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, care a început pe data de 1 iulie și va dura până la sfârșitul acestui an. Nici viitoarea conducerea a Comisiei Europene (viitorul președinte și viitorii comisari europeni) nu vor scăpa interpelărilor Mariei Grapini.

Europarlamentarul Maria Grapini a subliniat, cu numeroase ocazii, importanța aderării la Schengen, deocamdată doar aerian și maritim, și crede că până la sfârșitul anului se va definitiva și intrarea în Schengen terestru.

“Să fie clar: aderarea României la Schengen aerian și maritim este un câștig! De altfel: ca și membră a comisiei LIBE, pronosticul meu a fost că țara noastră va adera și la Schengen terestru până la sfârșitul acestui an! După constituirea noului Parlament European și a comisiilor europene nu va mai există nicio cale de stagnare sau întoarcere de pe acest drum și sunt convinsă că până în 31 decembrie vom intra în Schengen și pe partea terestră!”, a punctat Maria Grapini.

De asemenea, europarlamentarul Grapini a cerut, în luna aprile a acestui an, în comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), președinției belgiene a Consiliului UE, să finalizeze procedura de intrare a României în Schengen.

“ Vă întreb dacă, pe președinția dumneavoastră, până la începerea alegerilor europarlamentare, aveți de gând să gestionați și negocierea pe intrarea terestră pentru că, din nefericire, avem mari probleme cu pierderile economice, cu întârzierile cauzate de statul la frontieră?”, a precizat, în intervenția sa,  în prezența ministrului de interne belgian, Annelies Verlinden, eurodeputatul Grapini.

În răspunsul său, ministrul belgian de Interne, Annelies Verlinden, a menționat că președinția belgiană va extinde implementarea acquis-ului pentru România și Bulgaria, cu scopul de a include și frontierele terestre.

În aceeași linie, eurodeputatul Grapini, a taxat dur, anul trecut, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul PE de la Strasbourg, discursul vicepreședintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, comisar responsabil pentru promovarea modului de viață european.

“ Vă place să fie un Spațiu Schengen în care să se circule liber? Dacă vă place, atunci fiți gardianul tratatelor. Ce ați făcut cu România și Bulgaria? Cum vă lăsați umiliți de un om din Austria (cancelarul austriac Karl Nehammer)? Dacă, până în decembrie, România și Bulgaria nu vor intra în Spațiul Schengen, fiți sigur că veți fi decretați de cetățenii europeni ca niște gropari ai proiectului european!”, a menționat, revoltat, eurodeputatul Grapini.

Potrivit eurodeputatului, este inadmisibil ca un stat membru să încalce un Regulament în funcțiune, fără ca oficialii Comisiei Europene să intervină cu fermitate.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a reiterat necesitatea implicării Comisiei Europene în calitatea sa de „gardian al tratatelor”, față de încălcarea, fără niciun argument juridic, de către Austria, a Regulamentului Schengen.

“Să fie clar: avem un regulament al migrației și avem un regulament Schengen. Regulamentul Schengen este încălcat fără niciun motiv juridic. Repet: ce ați făcut în calitate de gardian al tratatelor?!”, a mai spus eurodeputatul român.

Val de interpelări pe tema Schengen

Eurodeputatul Grapini a făcut, de asemenea, interpelări atât președinției belgiene a Consiliului UE, dar și celei spaniole, al cărei mandat s-a derulat în a doua jumătate a anului trecut.

Într-o altă intervenție tranșantă, avută la finele anului trecut, europarlamentarul Grapini a taxat dur ipocrizia președinției belgiene a Consiliului UE, dar și a Comisiei Europene pe tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

În context, Maria Grapini a punctat că a fost deranjată că, în ultima plenară de la Strasbourg, când premierul Alexander De Croo a prezentat programul președinției belgiene pe următoarele șase luni, acesta nu a spus nimic despre intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Potrivit eurodeputatului, România trebuia să intre în Spațiul Schengen încă din anul 2011. Iar președinția belgiană nu a avut curajul, a mai spus Grapini, să spună, tranșant, că își asumă finalizarea în luna martie a intrării celor două state în Schengen aerian și maritim, și până la sfârșitul mandatului și intrarea pe Schengen terestru.

În opinia eurodeputatului Grapini, românii s-au săturat să li se tot spună că și-au îndeplinit toate obligațiile, dar nu pot trece de un vot politic al Austriei.

Totodată, europarlamentarul a avertizat că încrederea în proiectul european va crește doar dacă unii cetățeni și unele țări nu vor mai fi tratate ca fiind de mâna a doua.

Tot anul trecut, eurodeputatul Grapini a cerut, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, premierului Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, țară care deținea președinția Consiliului UE, să insiste pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

De asemenea, eurodeputatul Grapini a reiterat necesitatea egalității cetățenilor în Piața internă a UE.

Potrivit eurodeputatului, nimic nu este mai important la nivelul UE decât coeziunea socială și libertatea de mișcare. În context, i-a solicitat, pe un ton imperios, înaltului oficial spaniol să insiste să încheie președinția spaniolă cu intrarea României și Bulgariei în Schengen.

newsdesk
newsdeskhttp://www.ecopolitica.ro
Un portal axat pe economie, politica, ecologie, educatie, arta, cultura si inovatie.

Articole asemănătoare

Mai mult