Europarlamentarul Maria Grapini: „Este important să avem europarlamentari care să aibă autoritate profesională”

Share

Eurodeputatul Maria Grapini a vorbit despre importanța votului din 9 iunie, la alegerile europarlamentare. Ea consideră că este esențial ca românii să aleagă patrioți, profesioniști cu experiență care să aibă activitate în Parlamentul European și care să cunoască mecanismele prin care pot reprezenta și prioritiza interesele României în fața organismelor europene de la Bruxelles.

„Din nefericire, spun eu, informațiile legate de activitatea europarlamentarilor se cunosc prea puțin la nivel de cetățean și aici sunt mai multe motive. Eu vă felicit că faceți emisiuni cu europarlamentari. Am mai fost la dumneavoastră și de la Bruxelles. Dacă vorbeați dumneavoastră și colegul de dezbatere, despre topuri, da, eu sunt și în primul mandat și în al doilea mandat, în top pe locul I, din punct de vedere al activității.

Să ne lămurim că nu e suficient să faci zgomot în țară, să vii să participi, să spui că faci, că rupi norii acolo. Dar în activitatea legislativă, pentru că aceea este activitatea de bază, trebuie să îți asumi să ai tu rapoarte, să negociezi tu acea directivă sau acel regulament care va urma să se voteze și să fii negociatorul instituțional, adică să reprezinți Parlamentul și să negociezi cu Consiliul și Comisia. Eu, în cele două mandate, spun eu că m-am achitat de datorie, pentru că aceasta este datoria noastră. Și da, sunt în top 20 din cei 705 de europarlamentari, câți am fost și sunt pe locul I între cei 33 de eurodeputați români. Am 76 de rapoarte, cele mai multe dintre aleșii români. Sigur că și intervențiile în plenară sunt foarte importante, dar ca să ai multe intervenții trebuie să ai credibilitate și să ai autoritate profesională să-ți dea acel timp de vorbire.

Cetățenii trebuie să știe că nu vorbește acolo cine vrea. Poți să ceri timp de vorbire, de exemplu, și să nu primești. Eu am 275 de intervenții, pe o plajă largă, raportat la toți cei 33 de eurodeputați. Eu nu o să intru acum în detalii, să spun fiecare europarlamentar câte intervenții a avut. Cetățenii pot să intre pe paginile europarlamentarului și să vadă toate aceste lucruri pe care eu le spun – activitatea de bază, activități complementare. Dar de ce este important să vorbești? Pentru că poți să aduci amprenta națională, poți să vorbești la o directivă, la un raport la care poate n-ai reușit încă să convingi, să pui un amendament în comisia de de bază, dar poți să convingi în Parlament prin argumentele pe care le aduci.

Trebuie să se știe că există de 33 eurodeputați care reprezintă România. Suntem a șasea țară ca mărime, cu o putere de de influență în sensul bun al cuvântului, în reglementarea europeană. Pentru că spunea colegul din platou că peste 50% sunt decizii la nivel european. Poate nu peste 50%, pentru că subsidiarități sunt foarte multe, dar sunt lucruri esențiale care țin de Parlamentul European și acolo noi stăm prost, România. Dacă ne gândim la politica agricolă comună, dacă ne gândim la coeziune, că s-au cheltuit în mandatul domnului Juncker, când era președintele Comisiei, aproape 750 de miliarde de euro prost, pentru că erau dedicate investițiilor. Fondul era cunoscut drept fond strategic de investiții, dar România nu a luat decât 4 milioane de euro din 750 de miliarde. Toți banii aceștia s-au concentrat în cele cinci țări mari. De ce? Pentru că s-a pus criteriu „primul venit, primul servit”. România neavând capacitatea administrativă, n-a putut să atragă acești bani.

Deci e nevoie de oameni pregătiți. Spunea tânărul candidat că are o experiență. Sigur, e bine că are experiență în afaceri europene. Sigur că trebuie și o experiență practică, pentru că acolo trebuie să pui argumente cu care să convingi. Să știți că amendamentele mele trec cu votul tuturor grupurilor politice sau cu eurodeputați din toate grupurile politice, pentru că eu sunt în grupul S&D și suntem al doilea grup ca mărime. Primul grup este PPE și al treilea e Renew. Dacă nu prezinți argumente, evident, și votanți din toate grupurile politice, nu poți să treci un amendament”, a declarat, într-o intervenție televizată la Euronews, europarlamentarul Maria Grapini, care va candida pe 9 iunie, pentru un nou mandat în Parlamentul European, pe listele PSD-PNL.

newsdesk
newsdeskhttp://www.ecopolitica.ro
Un portal axat pe economie, politica, ecologie, educatie, arta, cultura si inovatie.

Articole asemănătoare

Mai mult