Europarlamentarul Maria Grapini: este foarte important ca Justiția să funcționeze

Europarlamentarul Maria Grapini consideră că pentru România este foarte important să funcționeze justiția, să crească încrederea cetățenilor în justiție pentru a putea avea dreptate și echitate socială.

“Astăzi m-a sunat o cetățeană exact pe această temă. Făcea grevă în fața Parchetului sau Tribunalului sau la judecătorie, spunând ca un cetățean simplu: “nu mai am încredere în justiție!”. Asemenea exemple precum acest caz, nu e singurul, din păcate. Chiar asta induce cetățenilor să nu mai aibă încredere și este un pericol enorm, pentru că dacă n-ai încredere în justiție, se întâmplă ce am văzut la început. “Lasă că scap, nu contează, fac și scap”. Ideea este aici pornind de la justiție, dar ea trebuie să fie dreaptă, corectă, nepărtinitoare. Dar pentru asta trebuie să ai resursa umană în justiție, căci ea aplică legea.

Degeaba vor fi legi foarte aspre dacă cel care aplică legea face ca doamna să nu știe cu cine stă de vorbă în sala de judecată. Este este absolut trist și mă gândesc la familii. Ce susțin este ideea următoare: România este obligată, domnule avocat, este obligată să aplice legea. Vorbesc acum din perspectiva Parlamentului European și a Comisiei de Libertăți Civile și Justiție, să se aplice corect legea, pentru că altfel, dacă vor ajunge mult mai multe petiții din partea cetățenilor la Uniunea Europeană, la Curtea Europeană, suntem sancționați și anunț încă o dată că s-a introdus, începând cu mecanismul de finanțare din această perioadă, condiționalitatea ca, dacă nu funcționează statul de drept, să nu mai primim niciun ban. Nefuncționarea justiției înseamnă nefuncționarea statului de drept”, a declarat eurodeputatul Maria Grapini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *