Europarlamentarul Maria Grapini atrage atenția că și România trebuie să aplice directivele care prevăd supravegherea marilor platforme, pentru a elimina conținutul ilegal, informațiile false și folosirea inteligenței artificiale în contrafacerea informațiilor, furtul de identitate și conținut.
„Avem o Directivă în acest sens și este obligatoriu ca și România să o aplice. L-am întrebat pe ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, cine este Autoritatea responsabilă din partea țării noastre în contextul în care, zilele trecute, am dezbătut în comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE acest aspect. Ni s-a spus că opt state membre nu și-au numit Autoritatea responsabilă pe Directiva DSA (legea serviciilor digitale) și Digital Markets Act (DMA)”, a punctat eurodeputatul Grapini.
Potrivit Mariei Grapini, i s-a răspuns că, în România, autoritatea responsabilă pentru implementarea și aplicarea acestor Directive este ANCOM-ul (instituția ce are ca misiune reglementarea pieței comunicațiilor electronice și serviciilor poștale), instituție condusă de Valeriu Zgonea.
Problema este, însă, a mai spus europarlamentarul Grapini, ca această Autoritate responsabilă trebuie să acționeze eficient în direcția eliminării conținutului ilegal de pe marile platforme.
“Este nevoie de aparatură și de personal foarte bine pregătit pentru că, în caz contrar, ne vom confrunta cu mari probleme!”, a conchis Maria Grapini.
De menționat faptul că actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) și Actul legislativ privind piața digitală (DMA) formează un set unic de norme care se aplică în întreaga UE și au două obiective principale: crearea unui spațiu digital mai sigur, în care drepturile fundamentale ale tuturor utilizatorilor de servicii digitale să fie protejate și, în al doilea rând, stabilirea unor condiții de concurență echitabile, pentru a stimula inovarea, creșterea și competitivitatea, atât pe piața unică europeană, cât și la nivel mondial.