Timișoara are maternitate nouă, la standarde occidentale. Săndesc și Nica au recepționat noua clădire a Maternității Bega

Share

Autoritățile județene și managerul Spitalului Județean Timișoara au finalizat luni, 11 martie, recepția noii maternități Bega, construită lângă Spitalul Județean. Primele nașteri și intervenții propriu-zise vor avea loc începâmnd cu luna iunie, după ce noua unitate spitalicească va obține toate avizele legale.

Ceea ce părea un vis acum câțiva ani, s-a întîmplat totuși, luni, 11 martie 2024. În luna decembrie 2023, în ședință extraordinară, consilierii din CJ Timiș au avizat prelungirea până în august 2024 a perioadei de implementare a proiectului noii maternității.

Asocierea Construcții Erbașu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con s-a apucat de treabă la noua unitate sanitară în vara anului 2021.

Cu toate acestea, clădirea este terminată până la cel mai mic detaliu interior și este mobilată, astfel că ea a putut fi recepționată acum, la începutul lunii martie 2024. Valoarea finală a proiectului se ridică la aproape 100 de milioane de lei. Proiectul „Copii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor medicale din domeniul obstetrică-ginecologie și neonatologie dintre Spitalul Clinic Județean de Urgență ‹Pius Brinzeu› Timișoara și Clinica de pediatrie din Szeged” a fost implementat în baza contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ca Autoritate de Management pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020, UAT Județul Timiș, în calitate de Lider de proiect și partenerii Universitatea din Szeged și Spitalul Județean Timișoara.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Timișoara, medicul Dorel Săndesc, a subliniat necesitatea unei astfel de facilități medicale, care este doar prima dintr-o serie de clădiri ce vor completa ansamblul spitalului ce deservește județele din vestul țării. El a spus că este o perioadă extraordinară pentru Spitalul Județean din Timișoara din punct de vedere al accesării finanțărilor prin PNDL, Banca Mondială sau programe transfrontaliere, lucru care se vede prin șantierele deschise în jurul spitalului județean.

„Ce-și poate dori un manager în primul an de mandat decât să participe la inițierea unui nou obiectiv în cadrul spitalului său? România suferă de lipsa unei infrastructuri. Maternitatea este un obiectiv major, care, o dată, prin caracteristicile tehnice deosebite și prin faptul că se mută în acest complex, care este Spitalul Județean în apropiere, va duce la creșterea calității îngrijirilor și va duce fără îndoială la creșterea siguranței pacienților. Și sunt convins că acest flow transfrontalier care este firesc la urma urmei, oamenii au dreptul să aleagă să meargă unde cred că este mai bine. De data aceasta cred că se va opri sau poate chiar vom ajunge ca noi să devenim cei care primim pacienți de peste graniță”, a declarat medicul Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a precizat că este o investiție foarte importantă, pentru că oferă o alternativă la maternitățile private din Timișoara sau la cea din Szeged, Ungaria. La Timișoara, la noua maternitate, standardele sunt europene, medicii specialiști foarte bine pregătiți și, cel mai important, actul medical este decontat prin Casa de Asigurări de Sănătate. În plus, a mai spus Nica, la noua maternitate vor fi servicii mai bune ca la privat, dar gratuite, iar tăticii vor putea asista la naștere. În cel mai scurt timp, se așteaptă autorizația de funcționare pentru mutarea pacienților din vechea clădire a maternității Bega, complex în care vor continua să funcționeze secțiile de pediatrie și ORL. Însă și vechea clădire va intra într-un proces de renovare necesar, eficientizare energetică și aducerea standardelor medicale și de igienă, la nivelul clinicilor moderne.

„Dorim să promovăm Timișoara ca unul din orașele care furnizează servicii medicale de elită, nu doar din țară, ci și din această parte a Europei. Ne aflăm astăzi în acest spațiu pentru a marca o premieră medicală importantă, singura maternitate publică din Timișoara construită în ultimii 50 de ani, un proiect european dus la bun sfârșit și vital pentru femeile însărcinate și familiile lor. Aveam nevoie de o maternitate nouă modernă și sigură, unde mamele și bebelușii lor să primească îngrijirea de care au nevoie. În cele mai importante momente ale vieții, o nouă maternitate nu înseamnă doar un spital nou, ci și o nouă abordare a actului medical al procesului nașterii, în care mama, tatăl și bebelușii, familia în general, să fie pusă în centrul atenției. Bucuria nașterii nu va mai fi umbrită de temerile cauzate de spațiile inadecvate sau de absența unei aparaturi performante. Va fi fără îndoială, cea mai modernă maternitate din țară, la standarde europene. Punem accentul în primul rând de siguranța viitorilor pacienți.

Noua clinică va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrică patologică, ginecologie laparoscopică și spitalizare de zi. Este foarte important că toate aceste unități vor fi concentrate, fără a mai fi necesară parcurgerea unor distanțe între ele. De asemenea, sunt prevăzute compartimente de terapie intensivă pentru prematuri, pentru nou-născuți foarte mici, precum și facilități pentru însoțitori. Vom avea și bloc operator, avem și săli de nașteri și camere de gardă, spații speciale pentru mămici și vizitatori”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

newsdesk
newsdeskhttp://www.ecopolitica.ro
Un portal axat pe economie, politica, ecologie, educatie, arta, cultura si inovatie.

Articole asemănătoare

Mai mult