Pe 7 decembrie 2023, la Cinema Timiș, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a susținut conferința de presă de închidere a Programului Cultural Național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
În discursul său, acesta a folosit de trei ori expresia-slogan „Mergem înainte, nu înapoi”, discurs care se găseste pe Facebook, aici: (10) Facebook Live | Facebook .
Același slogan apare în textul de descriere a evenimentului „Trei ani alături de timișoreni. Raport de guvernare locală al primarului Timișoarei, noiembrie 2023”, un clip de propagandă mascată, care poate fi vizionat pe YouTube, aici: Trei ani alături de timișoreni. Raport de guvernare locală al primarului Timișoarei, noiembrie 2023 (youtube.com)
Ne întoarcem în timp, la anul 2021, când Orbán Viktor, premierul Ungariei, aflat și el în turneu electoral și băi de mulțime, a postat un videoclip muzical pe pagina sa de socializare în care sloganul electoral al partidului Fidesz a fost prelucrat într-un stil amuzant. Sloganul și clipul au fost preluate și de către televiziunile maghiare, devenind viral. Sloganul sună astfel: „Előre megy nem hátra”. Sau, tradus în limba română, exact: „Mergem înainte nu înapoi”. Sună cunoscut?
Poate fi vizionat aici: Magyarország előre megy nem hátra (youtube.com)
Redacția Ecopolitica are confirmarea că echipa de creație și consultanță, din campania premierului ungar, formată consultanți unguri și israelieni, nu a realizat niciun fel de consultanță politică sau de imagine pentru primarul Timișoarei, deci sloganul folosit de Orban a fost „împrumutat”, ca să ne exprimăm elegant, de către Dominic Fritz și/sau de către consilierii săi de imagine și comunicare.
Orbán Viktor este liderul partidului Fidesz, considerat de către europenii pudici și de către neomarxiști drept unul „naționalist – extremist”, deși în anii ’90 partidul Fidesz era copilul alintat al Occidentului, din spectrul politic maghiar. Fidesz a câștigat și în 2022, în parte datorită valorilor liberale și a apropierii față de Occident pe care partidul le-a promovat în perioada anilor ’90, înainte de câștigarea puterii în 2010. Însă marile avantaje al lui Orbán și Fidesz în cele mai recente alegeri au fost politica suveranistă, protecționistă față de unele decizii aberante pe care Bruxelles-ul a încercat să le impună, a creșterii euro-scepticismului și păstrarea unei relații de normalitate cu Rusia, încă de la începutul conflictului din Ucraina, unul departe de a se sfârși.