Dar pentru primar: protestul de la Timișoara – expoziție de tractoare a Consulului Austriei și a apropiaților lui Dominic Fritz și ai USR, dar și ai altor generații mai vechi de politicieni

Share

Joi, 18 ianuarie 2024, dupa ora 20, un număr de 25 de tractoare și o autoutilitară, s-au aliniat în parcarea de la Modex, din centrul orașului Timișoara.

În timp ce viceprimarul Cosmin Tabără a declarat că cererea de autorizare a mitingului a fost depusă de trei fermieri, primarul Dominic Fritz a declarat că cererea a fost formulată de către un „fermier neafiliat politic”.

Înțelegerea dintre primarul Dominic Fritz, conducerea primăriei și patronii și șefii „protestatarilor” holdingului Bardeau / Banat Agri Group a fost intermediată de un foarte cunoscut avocat timișorean, chiar în sala de ședințe a cabinetului primarului Timișoarei.

În parcarea de la Modex au vrut să intre și circa 20 de timișoreni, cu mașini mic (autoturisme), neafiliați protestului, dar care au vrut să se alăture mișcării. Accesul le-a fost refuzat. Din conversațiile acestora, pe un grup privat de WhatsApp reiese că nu au fost primiți la Modex, dar unii dintre ei au devoalat că este un miting electoral, organizat prin bunăvoința primarului Timișoarei, în favoarea holdingului austriac controlat de către familia Bardeau. „O expoziție de tractoare ale austriecilor, nu e protest” – au concluzionat protestatarii cu aautomobile, care au venit în centrul orașului și cărora li s-a refuzat participarea.

Tractoarele din parcare, toate cu ITP, RCA și avize la zi, curate, fiecare valorând peste 200 000 de euro bucata, au venit de la garajele numite de către fermieri „Max Agro” din Gătaia și „Agro Nevada” din Voiteg.

Marea majoritate a utilajelor/tractoarelor prezente aparțin entității Banat Agri Group ( fostă BHR Farming Group) , parte integrantă a Bardeau Holding România deținută de contele austriac Andreas von Bardeau (descendent al casei de Habsburg).
Bardeau Holding exploatează doar în Banat circa 1 milion de hectare de teren agricol.
Au dus utilajele acolo, le-au parcat, le-au încuiat și au plecat. Practic nu e protest, e expoziție.

La protest a participat însuși fiul contelui Bardeau, Georg Bardeau, care însă a refuzat a da vreo declarație publică sau un interviu filmat. Șoferii tractoarelor și cei care au aranjat baloții sunt angajați și colaboratori ai Bardeau Holding Romania.

Georg Badreau (foto sus) a supervizat parcarea tractoarelor la Modex, în seara de joi, 18 ianuarie 2024.

Consulul onorific al României în Graz (Austria), contele Andreas Bardeau, al cărui fiu, Georg Bardeau, este consul al Austriei la Timișoara, este cunoscut ca fiind un susținător al actualului primar USR de Timișoara, Dominic Fritz. Unele surse susțin că familia Bareau a contribuit la campania electorală a lui Dominic Fritz, pentru candidatura la Primăria Timișoarei, în anul 2020.

La fel de interesant este că Banat Agri Group și Consulatul Onorific la Austriei la Timișoara, figurează la aceeași, adresă, pe strada Augustin Pacha, nr. 1 din Timișoara. Cu alte cuvinte, „protestatarii” din parcarea de la Modex țin de firma care are aceeașia dresă poștală cu Consulatul Onorific al Austriei. Nimic, ascuns, totul pe față.

Dacă în 2020, conform surselor noastre, familia nobiliară Bardeau, cu mare influență în județele Timiș, Caraș Severin și Arad, au susținut candidatura germanului Dominic Fritz, legăturile lor politice și de afaceri cu vestul României sunt mult mai vechi.

Cine este Andreas Bardeau

Andreas Bardeau, s–a mutat la Timişoara la începutul anilor 2000 şi a devenit unul dintre cei mai bogaţi fermieri din România, cu afaceri estimate la aproximativ 100 de milioane de euro. 

„Soţia mea este stră-strănepoata lui Franz Ferdinand, cel omorât la Sarajevo în 1914. În ceea ce mă priveşte, trebuie să ne întoarcem la perioada Mariei Terezia, stră-stră bunicul meu a fost un nepot al ei. Eu, ca austriac, mă simt aici în Timişoara ca acasă. Din toată Transilvania şi Banat, Timişoara este cel mai multicultural oraş. Noi avem teatru german, şcoală în limba germană, iar duminică dimineaţă pot merge la slujba de la Dom, care se ţine în limba germană. Ceea ce îmi place este că în Timişoara numeroase etnii trăiesc în bună colaborare încă de pe vremea Mariei Terezia”, a spus Andreas Bardeau, pentru „Adevărul”, la deschiderea consulatului onorific al Austriei de la Timișoara.

 Odată cu intrarea noastră în UE investitorii străini au beneficiat de fondurile SAPARD, subvențiile APIA și ANT(ajutoare naționale tranzitorii) în detrimentul agricultorului român.

Legislația permisivă în acest domeniu este generatoare de corupție, astfel primăriile au devenit unelte în mâna unor grupuri de interese oculte. Anual primăriile emit adeverințe pentru APIA și ANT în valoare de circa 2 miliarde de euro.

Circa 1 miliard de euro din aceste ajutoare este scos anual din țara noastră de către ”investitorii străini” prin companii offshore. Banii care vin de la Uniunea Europeană și statul român sunt furați de acești investitori, lucru pe care îl recunosc și cei care le facilitează aceste acțiuni, respectiv ministrul Agriculturii Adrian Nechita Oros. Românii nu sunt beneficiarii reali ai banilor de la UE prin crearea acestui sistem tip căpușă. Producția agricolă brută este exportată la prețuri derizorii în străinătate și se reîntoarce ca produs finit cu valoare adăugată prin supermarketurile controlate de Germania și Franța în România.

Cumpărarea de terenuri agricole în România a devenit o afacere profitabilă, iar în momentul de față avem o lege în Parlamentul României prin care și cetățenii străini persoane fizice pot cumpăra pâmânt românesc. Legea a fost propusă de ministrul Agriculturii Adrian Nechita Oroș și susținută de coaliția de guvernare PNL, USRPLUS, UDMR împreună cu PSD în anticameră. Ei vor să fure tot ce a mai rămas în această țară.

Un studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) și Ziarul Financiar confirmă scăderea în ultimii ani a ponderii companiilor cu capital privat românesc în economie, de la 47% la 45%, în timp ce companiile străine şi-au majorat ponderea de la 49% la 51%. Această evoluție a avut loc ca urmare a avansului mai rapid al cifrei de afaceri a companiilor străine, dar şi a tranzacțiilor prin care firme deținute de români au fost cumpărate de multinaționale în ultima perioadă, precum: Betty lce (înghețată) preluată de Unilever (Marea Britanie) sau Albalact şi Covalact (lactate) preluate de Lactalis (Franţa).

Primii zece investitori străini în suprafeţele agricole din România deţin circa 180.000 de hectare, în condiţiile în care suprafaţa de teren agricol exploatată de persoane fizice şi juridice străine era deja de 422.000 hectare în 2018. Se pare că mai sunt şi alţi investitori străini care au cumpărat mari suprafeţe de teren agricol în România, însă nu s-au înregistrat la APIA pentru a primi subvenţii.

Unul dintre aceştia este contele austriac Andreas von Bardeau (descendent al familiei de Habsburg) care a cumpărat multe terenuri agricole (circa 21.000 de hectare în Arad, Timiș, Caraș Severin, și Argeș), însă nu pentru a face agricultură intensivă și producții-record, ci doar ”pentru a-și pune banii la păstrare”.

Banii nu numai că sunt puși la păstrare dar scopul ascuns al afacerii sunt zecile de milioane de euro care se încasează anual de la APIA. Citiți mai multe detalii, aici: Consulii Bardeau, prietenii lui Iohannis, jefuitorii din Austria: Milionari pe spatele suferințelor poporului român.

O altă filieră austriacă din Timișoara

Confrom unei investigații jurnalistice a celor de la Anchetatorii.ro, există și alte conexiuni. Raiffeisen Bank, alături de partenerul său RWA Raiffeisen Agro România, oferă fermierilor români consultanță și soluții de finanțare specifice investițiilor agricole, precum investiții în sisteme de irigații, bani pentru inputuri și multe altele.

Un detaliu fin ne arată că RWA Raiffeisen Agro România este înregistrată în Timișoara, unde funcționează Consulatul Austriei, patronat de Georg Bardeu, considerat ca fiind protejat de regimul Iohannis dar și de anumiți lideri ai PSD.

Articole asemănătoare

Mai mult