Forumul Economic Mondial (WEF), care se reunește anual în Elveția, la Davos, evidențiază riscul de interferență în alegeri în anul în care cetățenii din Uniunea Europeană și SUA vor merge la urne.
Un val de dezinformare bazată pe inteligența artificială, care ar putea influența alegerile cheie care se apropie, reprezintă cea mai mare amenințare pe termen scurt la adresa economiei globale, este o concluzie trasă la Forumul Economic Mondial (WEF).
Într-o evaluare profund sumbră, organismul care își convoacă reuniunea anuală la Davos săptămâna viitoare și-a exprimat îngrijorarea că politica ar putea fi perturbată de răspândirea de informații false, ceea ce ar putea duce la revolte, greve și măsuri de reprimare a disidenței din partea guvernelor, scrie theguardian.com.
Raportul anual al WEF privind riscurile – care sondează opinia a 1.400 de experți – a constatat că 30% dintre respondenți consideră că există un risc ridicat de catastrofă globală în următorii doi ani, iar două treimi se tem de un eveniment dezastruos în următorul deceniu.
WEF crede că preocupările legate de criza persistentă a costului vieții și riscurile interconectate ale dezinformării și ale societăților polarizate au dominat perspectivele pentru 2024.
În acest an au loc alegeri în țări care reprezintă 60% din PIB-ul global, printre care Marea Britanie, SUA, UE și India, iar WEF a afirmat că legătura dintre informațiile falsificate și tulburările societale va fi în centrul atenției în timpul campaniilor.
Dezinformarea este o informație falsă sau inexactă, în timp ce dezinformarea este un conținut fals în mod deliberat, care poate fi folosit pentru a răspândi propagandă și a semăna frică și suspiciune.
Privind în perspectivă, pe o perioadă mai lungă de 10 ani, evenimentele meteorologice extreme și schimbările climatice au fost desemnate drept cele mai presante riscuri de către experții chestionați de WEF, care își desfășoară reuniunea anuală la Davos, o stațiune de schi din Elveția.
„O ordine globală instabilă, caracterizată de narațiuni polarizatoare și de insecuritate, agravarea impactului fenomenelor meteorologice extreme și incertitudinea economică determină propagarea accelerată a riscurilor – inclusiv a dezinformării”, a declarat Saadia Zahidi, director general al WEF.
„Liderii mondiali trebuie să se reunească pentru a aborda crizele pe termen scurt, precum și pentru a pune bazele unui viitor mai rezistent, mai durabil și mai favorabil incluziunii.”
Raportul – realizat în parteneriat cu Zurich Insurance și firma de servicii profesionale Marsh McLennan – clasifică riscurile pe un orizont de doi ani și de 10 ani.
Pe termen scurt, cele mai mari cinci riscuri sunt percepute ca fiind dezinformarea și dezinformarea; fenomenele meteorologice extreme; polarizarea societății; insecuritatea cibernetică și conflictele armate interstatale.
Carolina Klint, director comercial în Europa pentru Marsh McLennan, a declarat „Progresele în materie de inteligență artificială vor perturba radical perspectivele de risc pentru organizații, multe dintre acestea având dificultăți în a reacționa la amenințările care decurg din dezinformare, dezintermediere și erori de calcul strategic. Va fi nevoie de o concentrare neobosită pentru a construi reziliența la nivel organizațional, național și internațional – și de o mai mare cooperare între sectorul public și cel privat – pentru a naviga în acest peisaj de risc în evoluție rapidă.”
Klint a declarat că IA amplifică amenințarea utilizării pe scară largă a dezinformării, ceea ce ar putea duce la punerea sub semnul întrebării a legitimității guvernelor alese. Votanții ar putea fi ținta unor state ostile și a unor actori interni, a adăugat ea.
Pe termen mai lung, cele cinci riscuri principale sunt identificate ca fiind: fenomene meteorologice extreme; schimbări critice ale sistemelor terestre; pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor; penuria de resurse naturale; și dezinformarea.
Două treimi dintre cei intervievați s-au declarat îngrijorați de fenomenele meteorologice extreme din 2024, dar au existat opinii diferite în ceea ce privește urgența riscurilor prezentate. Potrivit raportului, respondenții din sectorul privat consideră că majoritatea riscurilor de mediu se vor materializa într-un interval de timp mai lung decât societatea civilă sau guvernul, subliniind riscul tot mai mare de a depăși un punct de neîntoarcere.
Zahidi a declarat: „Aceasta este o perspectivă foarte sumbră, dar nu este o predicție a viitorului. Viitorul este în mare măsură în mâinile noastre.”