România a intrat în top 3 țări UE după veniturile generate de industria producătoare de cârnați

Share

Industria de cârnați din România începe să devină una de succes, demonstrând cu prisosință care sunt avantajele obținute în urma prelucrării în țară a materiei prime, în sectorul agroalimentar.

Vânzările de cârnați din România au adus în anul 2022 o valoare adăugată de 0,9 miliarde de euro, plasând țara pe poziția a treia între statele Uniunii Europene, potrivit celui mai recent raport Eurostat privind industria alimentară. Pe primul loc în clasament se află Polonia, a cărei industrie de profil a generat 2,4 miliarde de euro, urmată de Austria, cu un venit de 1,1 miliarde de euro, însă România a prins podiumul înaintea altor țări cu tradiții bogate în domeniu, precum Slovacia și Ungaria. (AgroTV)

Mâncăm din ce în ce mai puțină carne de la porci crescuți în România. Sub 20% din consumul total

Sărbătorile de iarnă înseamnă pentru români multă carne de porc mâncată între Ignat, 21 decembrie, și Bobotează, 6 ianuarie. De la cârnați, la piftie și friptură. În ultimii ani, din ce în ce mai puțină provine de la porci crescuți în România. Importurile sunt baza.

2,8 milioane de porci sunt crescuți în 2023 în fermele din România. În 2016, erau 4,3 milioane. Din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie anual de fiecare român, maximum șapte kilograme provin de la animale crescute în țară.

Iar anul acesta de Crăciun, doar un kilogram din zece de preparate din carne de porc va veni din animale crescute în România, spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Ar fi un minim istoric, afirmă el.

„Dacă la finalul anului trecut și începutul anului în curs puteam aprecia că, din datele pe care le avem de producători și de la Institutul Național de Statistică, undeva aproape de 20% din carnea consumată în România mai provine din ferme autohtone, anul acesta situația e cam la fel. Dacă va fi tot 20% sau va scădea spre 10% va depinde și de câți porci vor ieși din gospodăriile individuale”, estimează Ladoși.

Institutul Național de Statistică (INS) calcula anul trecut că, în medie, consumul anual de carne de porc pentru un român a crescut cu cinci kilograme în ultimul deceniu. În același timp, mâncăm din ce în ce mai puțină carne autohtonă și din ce în ce mai multă din import, conform studiilor patronatelor.

Mai multe date interesante, statistici, obiceiurile de consum ale românilor, dar și de ce porcul din gospodăria românească nu prea mai e românesc și care este MATEMATICA ELECTORALĂ A CREȘTERII PORCULUI ÎN GOSPODĂRIILE DIN ROMÂNIA puteți afla din emisiunea PODcast pe BEGA – Paradoxul Porcului cu Dr. Ing. Tiberiu Abraham, pe canalul de YouTube Ecopolitica:

Articole asemănătoare

Mai mult