Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat, ieri 27 noiembrie, la o emisiune de televiziune că, la sfârșitul anului 2023, Congresul Partidului Socialiștilor va face modificări în programul politic pentru a transforma formațiunea într-un partid pro-moldovenesc.
Anunțata intenție de schimbare la față a acestei formațiuni politice, prin asumarea politicilor suveraniste, ține atât de rezultatul alegerilor locale generale dintre Prut și Nistru, cât și de pregătirile care sunt făcute pentru viitorul exercițiu electoral, al prezidențialelor și alegerilor parlamentare.
Nici o formațiune politică dintre Prut și Nistru nu a câștigat alegerile locale generale. Atât partidul puterii, PAS, cât și Partidul Socialiștilor, au ajuns în situația în care, pentru a deține președinția unor raioane, sunt obligate de face alianțe ori coaliții cu alte formațiuni politice.
Am mai spus, repet: în sânul opoziției moldovenești se încearcă coagularea a doi poli de putere, unul social democrat iar un al doilea, socialist/suveranist. Schimbarea la față a socialiștilor este necesară și îi poate ajuta în constituirea unor alianțelor de viitor.
Rezultatul obținut de socialiști la alegerile locale generale este, în general, bun: au conducerea a 144 de primării printre care trei orașe mari/centre raionale: Basarabeasca, Florești, Șoldănești. Spre comparație, partidul puterii, PAS, a obținut 291 de primări, dar conduce numai două orașe/centre raionale, Călărași și Nisporeni.
Potrivit acestei statistici electorale, PSRM-ul, în ciuda tuturor criticilor și dificultăților prin care a trecut, rămâne liderul opoziției politice moldovenești. Acest lidership este supus unei constante erodări din partea formațiunilor politice aflate în siajul lui Ilan Șor – partide populiste care beneficiază de suficientă susținere financiară pentru a fi relativ atractive populației paupere.
Transformarea în partid pro-Moldova înseamnă inclusiv deplasarea socialiștilor spre centrul politic de stânga, suveranist/moldovenist. Cel mai probabil, Igor Dodon a sesizat oportunitatea apărută odată cu migrarea social democraților moldoveni către dreapta și a procedat ca atare.
Anunțul făcut de liderul socialist își are corespondent în tendințele politice care se observă în statele Uniunii Europene, acolo unde tot mai multe partide suveraniste, pun interesul național mai presus de interesul generalist al Bruxelles-ului. Rezultatul alegerilor din Olanda ori Slovacia a demonstrat succesul acestor politici rebele.
Una peste alta, în ciuda obstrucționărilor la care au fost supuși din partea partidului puterii, socialiștii moldoveni, în viitoarea ecuație electorală dintre Prut și Nistru, rămân importanți. Viitoarea schimbare de paradigmă politică îi vor face să devină o formațiune cu care opoziția, inclusiv cea pro-europeană, ar putea negocia construirea alternativei politice la PAS.