Mark Mobius, investitorul veteran pe pieţele emergente, se va retrage din funcţia la Mobius Capital Partners LLP, în lunile următoare, a declarat vineri administratorul de active într-un comunicat citat de Reuters.
Carlos Hardenberg, care a fondat Mobius Capital Partners împreună cu Mark Mobius în 2018, va conduce firma, care va continua să gestioneze Mobius Investment Trust plc, se arată în comunicat.
Înainte de lansarea parteneriatului, Mobius a petrecut peste 30 de ani la Franklin Templeton Investments, cel mai recent ca preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, potrivit unei biografii pe site-ul companiei sale.
Mobius face parte, de asemenea, din Consiliul Consultativ Economic al Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC) – filiala de investiţii private a Băncii Mondiale – şi este membru al consiliului de supraveghere al OMV Petrom în România din 2010.
Viziunea din 2021
Investitorul de talie globală Mark Mobius afirma în urmă cu doi ani că investitorii ar trebui să păstreze 10% din portofoliu sub formă de aur, deoarece monedele se vor devaloriza în urma stimulentelor fără precedent introduse pentru a contracara pandemia de coronavirus, transmite Bloomberg.
La acel moment, „10% ar trebui să fie păstrat sub formă de aur”, a spus Mark Mobius, care a fondat fondul Mobius Capital Partners după trei decenii la conducerea Franklin Templeton Investments.
„Devalorizarea globală a monedelor va fi una destul de semnificativă în următorul an, având în vedere cantitatea incredibilă de monedă care a fost tipărită”, a adăugat Mobius.
Cotaţia aurului a atins un nivel record în anul 2020, pe măsură ce pandemia de coronavirus a declanşat o fugă a investitorilor spre activele sigure, dar între timp cotaţiile au scăzut, odată cu campaniile de vaccinare. Pentru a contracara criza, băncile centrale şi guvernele din întreaga lume au introdus un set fără precedent de stimulente monetare şi fiscale, ceea ce a umflat bilanţurile băncilor centrale şi a pus presiune pe finanţele statelor.
„Va fi foarte, foarte bine să deţii aur fizic la care să ai acces imediat, fără pericolul ca guvernul să confişte tot aurul”, a spus Mobius, într-un interviu pentru Bloomberg.
Pe piaţa spot, uncia de aur se tranzacţiona, la final de august 2021, la aproape 1.815 dolari, după ce în urmă cu un an a atins un maxim istoric de 2.075 dolari. De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia aurului a pierdut 4%, în timp ce indicii bursieri la nivel mondial sunt aproape de un maxim istoric, iar Rezerva Federală americană se pregăteşte să îşi prezinte strategia destinată reducerii stimulentelor.