În ultimul week-end al lunii octombrie, de vineri până duminică, Portugalia a generat 172,5 GWh de energie regenerabilă și a consumat, în total, 131,1 GWh.
Producția de energie regenerabilă a Portugaliei din perioada amintită a inclus 97,6 GWh energie produsă de vând, 68,3 GWh de la apă și 6,6 GWh de la soare.
Condițiile favorabile au pus Portugalia și în situația de a exporta o mare cantitate din surplusul avut către Spania.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă, Portugalia are o capacitate instalată de energie regenerabilă de 16,329 MW, cu peste 7,500 MW din hidroelectrică, aproximativ 5,500 MW din eoliană și aproximativ 2,536 MW din panouri solare. (PV Magazine)
Energia solară și eoliană au produs mai mult de jumătate din energia electrică a Portugaliei pentru prima dată luna trecută, potrivit noilor date de la think tank-ul Ember pentru energie curată.
În aprilie, sursele regenerabile au ajuns la 51% din producția de electricitate – depășind recordul lunar anterior de 49% în decembrie 2021.
Implementarea puternică a energiei solare, importurile de energie electrică din Spania și cererea mai scăzută au menținut energia generată de combustibili fosili la doar 24% – în ciuda scăderii hidroenergetice cauzate de secetă.
„Pe măsură ce Europa iese dintr-o iarnă de criză, creșterea puternică a energiei eoliene și solare dă roade”, spune analistul Ember Nicolas Fulghum. „În această primăvară, sursele regenerabile reduc deja impactul secetelor și al prețurilor ridicate la energie electrică în UE, precum și scad emisiile.
„Ritmul fulger al implementării, în special al energiei solare, promite mult mai multe recorduri în această vară.”
Însorita Portugalie a lucrat la infrastructura sa solară în ultimele câteva luni și acum culege roadele.
Anul trecut, țara a instalat 0,9 GW de energie solară fotovoltaică, crescându-și capacitatea solară cu peste 50%, până la 2,5 GW – suficient pentru a alimenta aproximativ 1 milion de case.
Acest lucru a contribuit la împingerea producției solare la un maxim istoric de 360 GWh în aprilie, un câștig semnificativ față de recordul anterior de 300 GWh în iulie și august 2022.
„Portugalia intră în următoarea etapă a tranziției sale energetice”, spune analistul Ember Matt Ewen.
„Energia eoliană și interconectarea au făcut posibil ca Portugalia să elimine treptat cărbunele în 2021; solarul împinge acum gazul din rețea.”
În ultimele luni, energia solară a făcut progrese semnificative în comparație cu alte surse regenerabile portugheze. Pragul de 50 la sută a fost depășit în ciuda generării eoliene relativ modeste.
Între timp, secetele de pe parcursul anului trecut, care au continuat până în primăvară, au pus stres asupra multor țări mediteraneene.
Ulterior, Portugalia a fost afectată de producția scăzută a hidrocentralelor, secetele care au afectat și generarea de energie în Spania și Italia.
Eolianul și solarul au atins noi culmi în multe țări din UE în această primăvară.
Spania vecină a înregistrat, de asemenea, recorduri de toate timpurile de generare solară în aprilie (4,2 TWh, 22% din generarea de electricitate), cu înregistrări și mai mari așteptate în lunile de vară, când energia solară este de obicei la apogeu.
Eolianul și solarul combinat au fost, de asemenea, aproape de niveluri record în Spania, cuprinzând 46% din electricitatea produsă. Luând în considerare importurile, cele două țări din Peninsula Iberică și-au îndeplinit împreună 49% din cererea de energie electrică cu aceste două surse regenerabile în aprilie.
Creșterea puternică și performanța constantă a energiei solare și eoliene au condus la o serie de alte recorduri în țările UE și în această primăvară, a dezvăluit Ember.
Suedia a atins un maxim istoric în luna februarie a acestui an, cu mai mult de un sfert (27%) din electricitate provenind din energie eoliană și solară.
Finlanda a văzut că vântul și solarul au atins un record de 29% din generație în aprilie.
Belgia a înregistrat, de asemenea, luna trecută un maxim istoric pentru eolian și solar; sursele de energie curată au ajuns la 2 TWh și au reprezentat 29 la sută din producția de energie electrică din țară.