Societatea Română de Endocrinologie trage un semnal de alarmă: 140 de noi cazuri de gigantism pe an

Share

Endocrinologii atrag atenţia asupra acromegaliei, boală cunoscută şi sub denumirea de „gigantism”, datele oficiale arătând că, la nivel naţional se înregistrează, anual 140 de noi cazuri. Medicii susţin că numeroase sunt diagnosticate foarte târziu, chiar şi la zece ani de la declanşarea bolii care afectează în special persoane adulte, iar în acest context Societatea Română de Endocrinologie lansează un apel legat de necesitatea diagnosticării la timp a acestei boli rare care poate fi fatală.

„Conform datelor furnizate de CNAS, în România sunt diagnosticate 4-6 cazuri noi la 1 milion de locuitori pe an, similar cu datele raportate la nivel european: 3-5 cazuri noi pe milion de locuitori pe an. Apariţia afecţiunii la vârsta copilăriei, sub forma gigantismului, este posibilă, dar cu incidenţă mai scăzută decât la adult”, declară preşedinta Societăţii Române de Endocrinologie, Carmen Georgescu.

Acromegalia este o boală rară cronică, progresivă şi potenţial letală, cauzată aproape în exclusivitate de o tumoră cu origine în glanda hipofiză şi care produce cantităţi excesive de hormon de creştere. Maladia afectează în egală măsură femeile şi bărbaţii, incidenţa maximă fiind semnalată după vârsta de 40 ani. 

Potrivit medicilor, cel mai mare risc la care sunt expuşi pacienţii este stabilirea tardivă a diagnosticului. 

„Stabilirea tardivă a diagnosticului creşte riscul de morbiditate şi mortalitate, în special prin boli cardiovasculare, de tipul hipertensiunii arteriale, cardiomiopatiei, insuficienţei cardiace congestive şi aritmiilor. Tergiversarea diagnosticului are drept consecinţă apariţia complicaţiilor bolii, unele redutabile, precum sindromul de apnee obstructivă în somn, diabetul zaharat, artropatiile degenerative, neoplaziile, în special cancerul de colon şi cancerul tiroidian, toate contribuind în mod concertat la scăderea calităţii vieţii. Recunoaşterea severităţii bolii şi a impactului major al acesteia la nivel socio-economic face ca în ţara noastră aceşti pacienţi să beneficieze de un protocol de diagnostic şi tratament elaborat de specialişti în domeniu”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Societatea Română de Endocrinologie. 

Conform specialiştilor, există cazuri de gigantism diagnosticate şi la peste 10 ani de la declanşarea bolii. Numai tratamentul medicamentos specific acromegaliei, fără cel care implică tratarea complicaţiilor bolii, variază, anual, între 12.000 şi 40.000 de euro. 

„Cu cât diagnosticul este stabilit mai târziu, cu atât costul pe pacient pe an de tratament este mai mare”, atrage atenţia medicul Carmen Georgescu.

Simptomele gigantismului se dezvoltă lent şi pot fi dificil de sesizat. Pacienţii trebuioe să se adreseze medicului endocrinolog dacă remarcă simptome precum mâini şi picioare care sunt anormal de mari, trăsături faciale foarte proeminente (cum ar fi nasul şi buzele, frunte proeminentă, limbă mărită), îngroşarea vocii ca urmare a creşterii ţesuturilor sinusurilor şi a corzilor vocale, dureri osteoarticulare, senzaţie de oboseală şi slăbiciune, hipertensiune arterială şi afecţiuni cardiovasculare, diabet zaharat secundar, dureri de cap, tulburări de vedere, tulburări de ciclu menstrual în cazul femeilor ori şi disfuncţie erectilă.

”Adeseori, pacienţii cu acromegalie sunt diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii, la mai mult de 10 ani de la debut, motiv pentru care relativ frecvent sunt prezente deja complicaţii. Din acest motiv, suspiciunea clinică, pe fondul unei cunoaşteri cât mai bune a bolii, poate veni şi de la alţi specialişti sau de la medicul de familie, iar orientarea rapidă a pacientului către endocrinolog este crucială. Se contribuie, în acest mod, la reducerea costurilor alocate investigaţiilor şi tratamentului”, este mesajul transmis de Societatea Română de Endocrinologie.

newsdesk
newsdeskhttp://www.ecopolitica.ro
Un portal axat pe economie, politica, ecologie, educatie, arta, cultura si inovatie.
spot_img

Articole asemănătoare

Mai mult