NATO încotro? Ministrul german al apărării vorbește despre formarea unei „armate de coaliție”

Share

Un fond în valoare de 100 de miliarde de euro a fost deja creat pentru armata germană

autor: Mircea Dan OPRIȘ

În cadrul unui dialog cu presa germană, șeful Ministerului German al Apărării a arătat clar că războiul ar putea deveni o realitate pentru locuitorii Europei.

Boris Pistorius nu exclude ca războiul dintre Rusia și Ucraina dar și ostilitățile din Orientul Mijlociu să aibă consecințe pentru locuitorii Germaniei, relatează postul de televiziune ZDF, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor al Germaniei trebuie să fie pregătit pentru război, și nu doar Bundeswehr (armata germană).

În același timp, Berlinul va încerca să facă tot posibilul pentru a preveni ca luptele din Orientul Mijlociu să afecteze Germania. El a respins toate acuzațiile mass-media conform cărora Ministerul German al Apărării întârzie să răspundă la anumite apeluri externe.

Potrivit lui Pistorius, un fond în valoare de 100 de miliarde de euro a fost deja creat pentru Bundeswehr. Mai mult, au existat unele schimbări în structura Ministerului German al Apărării.

Totuși, el a mai subliniat că problemele din Ministerul German al Apărării, care se acumulează de 30 de ani, nu pot fi rezolvate în 19 luni. Cu toate acestea, până la sfârșitul anilor 2020, Germania va fi într-o poziție diferită.

„Amenințarea unui război în Europa este în creștere, iar o armată de coaliție trebuie să fie formată pentru ca armata și societatea să se poată pregăti pentru război”, a declarat ministrul german al Apărării, potrivit Zeit Online.

Precedent – armata roz a lui Macron

Ideea unei armate europene, separată de structura convențională a NATO, a fost avansată încă din anul 2018.

Europa nu va putea să se apere fără „o adevărată armată europeana”, declara Emmanuel Macron, președintele Franței, într-un interviu difuzat pe 6 noiembrie 2018, de postul de radio Europe 1.

„Nu-i vom proteja pe europeni dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În fața Rusiei, care este la frontierele noastre și care a arătat că poate fi amenințătoare (…), trebuie să avem o Europă care să se apere mai mult singură, fără să depindă doar de Statele Unite și în mod mai suveran”, a pledat șeful statului francez în respectivul interviu.

French President Emmanuel Macron shakes hands with history enthusiasts, dressed with vintage army uniforms as Poilu (French soldier in World War I), after a ceremony at the Memorial to the Battle of Morhange, Eastern France, November 5, 2018 as part of a World War One commemoration tour. REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Macron a citat, fără să le numească, „puteri autoritare care reapar și se reînarmează la marginile Europei”.

El îndemna „să ne protejăm de China, Rusia și chiar de Statele Unite ale Americii”, evocând decizia americană de retragere din Tratatul INF de dezarmare nucleară, datând din anii ’80. „Cine este principala victimă?”, intreba el, la acel moment. „Europa și securitatea sa”, a răspuns șeful statului francez.

În 2018, Uniunea Europeană (UE) încerca să se adapteze noului context geopolitic legat de voința președintelui american Donald Trump de a reduce implicarea Statelor Unite în apărarea Europei.

Fondul European al Apărării urma să fie înființat în 2019, în vederea dezvoltării capacităților militare ale statelor membre și promovării independenței strategice a UE.

Parisul a inițiat, în paralel, împreună cu opt state partenere, un grup european de intervenție menit să fie capabil să desfășoare rapid o operațiune militară, o evacuare într-o țară în război sau să ofere asistență în caz de catastrofă.

Capacitatea Apărării consolidate a Europei este unul dintre „proiectele” promovate de Emmanuel Macron de-a lungul timpului, cu scopul de a răspunde „fricilor” europenilor.

newsdesk
newsdeskhttp://www.ecopolitica.ro
Un portal axat pe economie, politica, ecologie, educatie, arta, cultura si inovatie.

Articole asemănătoare

Mai mult