Israelul a înființat NILI, o unitate specială pentru a vâna teroriștii Hamas implicați în atrocitățile din 7 octombrie

Share

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat spionilor de elită să vâneze și să asasineze „fiecare individ” implicat în atrocitatea din 7 octombrie, în timp ce duce un război în creștere pe două fronturi.

Statul Israel a creat o unitate militară specială care să-i vâneze și să-i ucidă pe toții membrii Hamas care au luat parte la atacul sângeros de sâmbătă, 7 octombrie, când peste 1400 de oameni și-au pierdut viața și peste 200 au fost luați ostatici.

Agenția de Securitate din Israel, cunoscută sub numele de Shin Bet, a denumit noua unitate NILI, un acronim în ebraică pentru „Eternitatea Israelului nu va înceta”, scrie Jerusalem Post.

Înființarea unei unități speciale pentru a vâna fanaticii Hamas care au ucis 1.400 de oameni în urmă cu două săptămâni este ecoul „Operațiunii Mânia lui Dumnezeu” dusă de către Mossad pentru a asasina teroriștii din grupul palestinian Septembrie Neagră în urmă cu zeci de ani.

Ei uciseră sportivi israelieni în masacrul de la München din 1972, iar „Doamna de Fier” din Israel, Golda Meir, a ordonat asasinarea lor.

NILI va funcționa separat de alte unități concentrate pe eliminarea celulelor de atac și a oficialilor Hamas de rang înalt.

Membri NILI au misiunea de a urmări și elimina fiecare persoană care a jucat un rol în atrocitățile din sudul Israelului, potrivit JP.

Militarii de elită din Nili vor viza în mod special membrii unei unități speciale de comando ai Hamas, din aripa Nukhba a organizației teroriste, despre care Israelul crede că a efectuat atacurile.

Echipa însărcinată cu această misiune unică include atât agenți de teren, cât și personal de informații.

Mai mulți lideri Hamas, uciși în ultimele zile

Forțele israeliene au susținut că au ucis câțiva comandanți Hamas în ultimele zile, în timp ce își continuă atacurile în Fâșia Gaza. Printre militanții de rang înalt ai Hamas se numără Ali Qadhi, un comandant în cadrul forței Hamas Nukhba, considerat un jucător cheie în atacul asupra regiunii de graniță, precum și pe Billal Al Kedra, despre care forțele israeliene spun că a condus raidul mortal al Hamas în Nirim.

Forțele Israeliene au publicat, săptămâna trecută, o schemă a organizării Hamas, ilustrând că structurile teroriste le coordonează pe cele administrative, iar forțele de securitate internă răspund în cele din urmă tot aripii militare și brigăzilor Izz-al Din al-Qassam, specializate în atacuri teroriste, asasinate și răpiri. Aparatele care vizează bunăstarea civililor sunt două ramuri disparate, sub 3 paliere militarizate.

În vârful ierarhiei se află Consiliul Shura al Hamas.

Întreaga structură organizațională este subordonată Biroului Politic, condus de Ismail Haniyeh. Haniyeh s-a născut în 1962, în tabăra de refugiați Al-Shati din Fâșia Gaza. A studiat la Universitatea Islamică din Gaza, unde a și fost cooptat de Hamas. Din 1997 are funcții de conducere în organizație.

Lui îi este subordonat Yahya Sinwar, de aceeași vârstă cu Haniyeh, care asigură conducerea Hamas în Fâșia Gaza. De altfel, Sinwar a preluat de la Haniyeh această poziție în 2017. El este unul dintre co-fondatorii aparatului de securitate al Hamas. Părinții lui Sinwar, ca și cei ai lui Haniyeh, provin din zona Ashkelon.

„Un ucigaș și un terorist. (…) Sinwar se opune feroce relațiilor diplomatice cu Israelul. ”Oamenii noștri vor ataca toate comunitățile imediat. (…) Vom dărâma granița cu Israelul și le vom smulge inimile”. Sinwar a pus la cale numeroase atacuri teroriste inclusiv răpirea și uciderea a 2 israelieni și a 4 palestinieni, în 1988. Arată aceeași lipsă de milă și față de cei pe care susține că îi apără – civilii din Gaza”, explică Forțele Israeliene, care prezintă câteva inserturi din declarațiile sale.

Potrivit Forțelor Israeliene, pe același palier cu Sinwar se situează celulele teroriste Hamas care acționează în străinătate și care sunt, cel mai probabil, responsabile de alertele de terorism din zilele acestea, din Europa.

Lui Yahya Sinwar îi sunt subordonate aparatul mișcării Hamas, care cuprinde administrația Hamas, aparatul social-civil (Da’wah), dar și aripa militară – brigăzile Izz-al Din al-Qassam.

Mohammed Deif este la conducerea acestor brigăzi și creierul atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. Lui Deif îi răspund și serviciile de securitate din Ministerul de Interne.

„O, poporul nostru din toate țările arabe și islamice”, a intonat Muhammad Deif, într-o declarație înregistrată și difuzată după atacul asupra Israelului. „A venit ziua în care oricine are o armă trebuie să o scoată. Acum este momentul. Dacă nu aveți o armă, luați cuțitul, securea, toporul, cocktailul Molotov, camionul, buldozerul sau mașina”, a îndemnat el.

Supranumit „omul cu 9 vieți”, Deif mai este cunoscut drept „Oaspetele”, pentru că obișnuiește să se adăpostească în fiecare noapte la alt adept, pentru a nu fi detectat.

Cu cunoștințe în fizică, chimie și biologie, dobândite la Universitatea Islamică din Gaza, Mohammed Deif a dezvoltat o întreagă rețea de tuneluri pentru Hamas și programe de instruire pentru asamblarea bombelor. Se află de mulți ani în funtea listei celor mai râvniți fugari și este responsabil de moartea a zeci de israelieni, în atacuri sinucigașe.

Pentru Deif, să rămână în umbră a fost o chestiune de viață de moarte. Potrivit surselor Hamas citate de Reuters, și-a pierdut un ochi și a suferit mai multe răni în tentative de asasinat care îl ținteau.

Soția lui, fiul de 7 luni și fiica în vârstă de 3 ani au murit într-o lovitură aeriană israeliană, în 2014.

Deif nu folosește tehnologie modernă, precum telefoanele smart, potrivit unei surse apropiate de Hamas.

„Iată cine este responsabil de atacurile Hamas împotriva civililor israelieni. Știm cine sunteți”, este acum avertismentul Forțelor Armate Israeliene.

De remarcat că aparatul guvernamental și cel de autoritate locală din Hamas sunt apendice în baza unei structuri care cuprinde în majoritate ramuri militarizate.

newsdesk
newsdeskhttp://www.ecopolitica.ro
Un portal axat pe economie, politica, ecologie, educatie, arta, cultura si inovatie.

Articole asemănătoare

Mai mult