Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la data de 11 octombrie 2023, că “Republica Moldova se află în cel mai periculos moment de la obținerea independenței”. Declarația, a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde a fost discutată noua Strategia de Securitate Națională a Republicii Moldova.
Nu contest faptul că la adresa statului moldovean ar exista tot felul de riscuri. Subliniez doar că, de la venirea la putere a Partidului Acțiune și Solidaritate, moldovenii sunt conduși prin frică. Prin intermediul Comisiei Excepționale pentru Situații de Urgență.
De asta, în contextul în care statul moldovean se află în campanie electorală pentru alegerile locale generale, toate declarațiile decidenților politici moldoveni trebuie descifrate inclusiv în cheie electorală.
De-a lungul vremii, președintele Maia Sandu, a dovedit că este agent electoral al partidului aflat la guvernare. Recenta declarație a domniei sale este una care inspiră frică și are tentă geopolitică.
De mai multă vreme spun că, alegerile locale generale nu sunt despre geopolitică, ele sunt despre viitorul comunităților locale.
Recursul la geopolitică este o temă predilectă pentru președintele moldovean; cu toții am observat că în ultima vreme a monopolizat vizitele externe. Șefa statului are nevoie de geopolitică pentru a primi, personal, dividende de la partenerii de dezvoltare ai statului moldovean, dar și pentru a-și demoniza inamicii politici.
De ceva vreme, am văzut că, pentru alegerile locale din Chișinău, decidentul politic a pus în aplicare strategia fragmentării bazinului electoral. Cel mai probabil, a favorizat participarea/înregistarea unui număr cât mai are de candidați la postul de primar al municipiului Chișinău. În prezent, din cele 29 de cereri existente, autoritatea electorală centrală a înregistrat 19 candidați pentru funcția de primar al municipiului Chișinău.
Responsabilii PAS pentru alegerile locale din Chișinău consideră că fragmentarea bazinului electoral existent în capitală îl va împedica pe Ion Ceban să câștige din primul tur.
Așa spune teoria, realitatea din teren spune altceva. Explic.
Toate strategiile elaborate de partidul de guvernământ au în comun frica și transmiterea ei în societate. Repet: de facto, partidul de guvernământ conduce statul moldovean prin intermediul stării de urgență și a fricilor pe care această stare le induce – frica de pandemie, frica de război, frica de Rusia. Starea de urgență este inversul funcționării normale a unei societăți.
Datele cercetării sociologice realizate de IMAS în perioada 2-24 septembrie 2023, arată că cetățenii moldoveni au obosit. Oamenii s-au săturat să trăiască în frică, vor să trăiască în normalitate. Moldovenii vor pace și decență, s-au săturat de obrăznicie și alegeri geopolitice între Est și Vest.
Cifrele prezente în cercetarea sociologică zic că, majoritatea cetățenilor nu o mai cred pe doamna Sandu și nici pe reprezentanții PAS. Datele mai spun că, majoritatea moldovenilor își doresc un stat neutru care să aibă relații atât cu Estul, cât și cu Vestul. Tot acolo se spune că principalul favorit pentru un nou mandat de primar al Chișinăului este Ion Ceban.
Pot presupune că numărul mare de candidați înregistrați în cursa pentru fotoliul de primar al Chișinăului vor reuși să-i fure lui Ceban un număr oarecare de voturi. Dar nu atâtea încât să-l trimită în turul al doilea.
Pe ce mă bazez când fac această afirmație? Pe dezamăgirea oamenilor față de PAS!
Cifrele sociologice arată o decepție extremă din partea cetățenilor față de Partidul Acțiune și Solidaritate. Motiv suficient pentru ca numărul celor care vor vota pentru Ion Ceban să îi ofere acestuia câștigul din primul tur.
Un nou mandat de primar pentru Ion Ceban ar însemna sfârșitul dominației PAS și începutul formării unor compromisuri politice necesare formării alianțelor împotriva PAS la alegerile parlamentare din 2025.
Recent, Irina Vlah a vorbit despre necesitatea construirii acestor alianțe politice. Și Vlad Filat a spus că, în fața tiraniei pe care o construiește PAS, moldovenii au nevoie de un compromis național.
Cea mai mare frică a președintelui Maia Sandu ține de posibilitatea ca principalii politicieni moldoveni să procedeze la fel ca domnia sa, în 2019, când a dat mâna cu Igor Dodon și a realizat nefireasca alianță.
După data de 5 noiembrie acest lucru se va întâmpla cu siguranță. Toate partidele își vor da mâna.