Scandalul RMN, fabricat de Dominic Fritz, scoate la iveală nereguli grave, tolerate chiar de către actuala administrație USR a Timișoarei

O bombă cu ceas, în sectorul medical public și privat din Timișoara, a fost declanșată de către fostul manager al Spitalului Municipal, dr. Olimpia Oprea. Ea a dezvăluit că în perioada 2020 – 2024, timișorenii au avut și au cu greutate acces la investigații RMN, CT sau mamografii. Asta din cauză că unii medici angajați ai laboratorului de radiologie de stat au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pe clinici private, totul cu acordul tacit al actualului manager Daniel Malița.

Ironia are nu o culme, ci mai multe! În Spitalul Municipal există două aparate de RMN, două mamografe și computere tomograf, atât la Clinicile Noi cât și la maternitatea Odobescu. Aparatele, în valoare de milioane de euro și funcționale, nu sunt toate incluse în contractul dintre CJAS Timiș și spital, drept consecință pacienții nu beneficiază de serviciile gratuite cu bilet de trimitere în ambulatoriu.

Cireașa de pe tort este că primarul Dominic Fritz a trimis corpul de control pentru a verifica RMN-urile efectuate în anii 2016 – 2020, când Olimpia Oprea era manager, deși în culpă sunt actualul manager și o parte dintre medici. Mai mult, primarul închide ochii de aproape două luni la faptul că actualul manager este cercetat penal, după ce procurorii s-au autosesizat în urma dezvăluirilor din presa locală, conform cărora Malița a încheiat contracte de milioane de lei cu o firmă paravan controlată chiar de către de tatăl său.

Medicul Oprea, victimă colaterală a campaniei murdare a lui Fritz

Primarul Dominic Fritz a decis miercuri, 22 mai 2024, să trimită Corpul de Control al primarului la Spitalul Municipal din Timișoara. Măsura vine ca urmare a declarațiilor apărute în spațiul public făcute de dr. Olimpia Oprea, director al Spitalului Municipal în perioada 2016 – 2020.

Informația a fost făcută publică de serviciul comunicare al Primăriei Timișoara.

Fosta directoare, Olimpia Oprea, a declarat marți, 21 mai, în timpul unei conferințe de presă alături de fostul primar Nicolae Robu, că, în perioada în care a condus Spitalul Municipal, familia Cârpaci ar fi beneficiat de mai multe analize RMN, în schimbul acordului pentru dezmembrarea terenului din vecinătatea unei secții a spitalului, conform comunicatului primăriei.

„M-am autosesizat în urma declarațiilor publice ale doamnei Oprea care a ocupat poziția de manager al Spitalului și încă este angajată acolo. Este inacceptabil acest troc cu servicii medicale la care oamenii obișnuiți au termene de așteptare de luni de zile.

În funcție de ceea ce vom descoperi, voi merge până la capăt și voi sesiza și alte instituții ale statului. Corupția din sănătate e una de cea mai joasă speță, pentru că se joacă direct cu viețile oamenilor. În ceea ce privește deontologia demersului doamnei doctor mă aștept la o reacție din partea Colegiului Medicilor”, a spus primarul Dominic Fritz.

Ca să fie clar, ținta indirectă a lui Fritz este contracandidatul său, Nicolae Robu. Olimpia Oprea este pe lista electorală a PSD-PNL, pentru Consiliul Local, însă…pe locul 18, adică pe o poziție neeligibilă, indiferent cine va câștiga Primăria Timișoara.

De altfel, Olimpia Oprea nu are niciun interes sau ambiție politică, iar financiar și profesional nu dorește nicio funcție, pentru că are 63 de ani, iar funcția de manager poate fi ocupată legal doar până 65 de ani. Ceea ce duce în maximă penibilitate speculația celebrei consiliere USR Paula Romocean, specialistă în hectare, care afirma că Oprea ar vrea să se reîntoarcă pe funcția de manager al spitalului subordonat primăriei, pentru…a continua “practicile imorale”. Adică de a respecta dreptul fiecărei persoane care se prezintă la spital, indiferent de etnie, origine socială, orientare, gen, vârstă sau rasă, de a beneficia de  servicii medicale gratuite într-un spital de stat.

Consilierul local Paula Romocean găsește ca nefiresc faptul că pacienții, romi sau de orice etnie, au numărul de telefon mobil al doctoriței Olimpia Oprea, atâta timp cât acesta este public, pe internet, inclusiv pe site-ul Spitalului Municipal. Doar ca exemplu: 202404221512-comunicat-presa-impreuna-22-04-2024.pdf (spitalul-municipal-timisoara.ro).

Managerul Malița, campion în privat și triplu campion la stat

Să îi dăm o mână de ajutor primarului Dominic Fritz și corpului său de control. Asta deși corpul de control al primarului nu are atribuții conform legii 46/2003 pe linia verificării activităților medicale, mai exact legea precizează că documentele medicale sunt confidențiale chiar și după decesul pacientului. Primăria, ca și ordonator de credite al spitalului, poate verifica doar indicatorii financiari și de management și asta numai parțial.  

Astfel, Daniel Malița era chiar șeful serviciului de radiologie și imagistică medicală în perioada 2016 – 2020, perioadă în care Fritz declară că s-au produs abuzuri și ilegalități vizavi de RMN-urile efectuate, susține el, fără a avea probe, în mod preferențial. O sinistră acuzație nefondată, tipică pentru campaniile electorale de autobază cu care ne-a obișnuit patrulaterul de politruci Fritz-Lațcău-Romocean-Militaru.

Mai mult, Malița, pe lângă funcția actuală de manager al Spitalului Municipal, apare în listele de gărzi ale altor spitale de stat, din alte județe – crasă incompatibilitate pentru un manager de spital. Omul este și cadru didactic al UMFT, așa cum le stă bine multor eminențe medicale din România. Astfel, mai mulți medici din Spitalul Municipal Timișoara efectuează gărzi la alte spitale de stat, ceea ce scade calitatea și disponibilitatea de a face RMN-uri la Timișoara. În plus, nu știm cum se explică în fața Inspectoratelor de Muncă plafonul lunar legal de ore lucrate.

Bonus, același Malița profesează și la mai multe clinici private, care au aceleași echipamente ca și spitalul de stat pe care îl păstorește.

Așa se explică direcționarea pacienților de la spitalul de stat către cele private, pentru servicii care le-ar putea efectua gratuit la stat. Cheia afacerii rezultă din faptul că valoarea totală a serviciilor de imagistică se împarte între clinicile private și cele de stat. Surse din cabinetul Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, ne-au declarat că fenomenul, cunoscut de ani de zile, este greu de stopat. Așa se face că nu toate echipamentele de imagistică și medicii de la stat sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, tocmai pentru a nu-și tulbura afacerile private, prin creșterea valorii contractelor pentru RMN, CT sau mamografii în spitalele de stat. Odată epuizate fondurile din spitalele de stat, medicii au cale liberă să dirijeze pacienții spre zona privată, cu bilet de trimitere sau plătind taxe de la o mie de lei în sus. Anumite servicii se pot face contra cost și în spitalele de stat și la prețuri mult mai mici decât în privat. Însă interesul privat primează, iar pacienții plătesc sume foarte mari în clinicile private. Asta, dacă au banii respectivi.

Ori la bal, ori la spital…caracatița a învins

În anul 2022, a existat o încercare de a stopa fenomenul. În urma unui control al Curții de Conturi, s-a impus o măsură cu termen de punere în practică 31.10.2022, prin care medicii angajați în spitalele publice din Timiș care continuau să sară peste consultațiile din ambulatoriu urmau a fi puși pe liber.

În urma unui control derulat în primăvara acestui an la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș (CJASTM), auditorii Camerei de Conturi Timiș au constatat că “există mai multe situații în care medici cu norma de bază în spitale nu desfășoară activități în cadrul ambulatoriului integrat, o parte optând pentru a desfășura activitate în relație cu CJAS, dar nu în ambulatoriul integrat, ci în ambulatoriul privat”.

La Spitalul Municipal Timișoara, 148 de medici aveau programate consultații în ambulatoriul integrat, 18 doctori (culmea, majoritatea de la Imagistică – RMN) aveau contract cu CJASTM pentru consultații în cabinete private, 128 neavând nici un contract cu Casa de asigurări de sănătate.

Acestea se întâmplă chiar în mandatul primarului Dominic Fritz, cu Daniel Malița pe funcția de manager de spital.

Va fi interesant de aflat după recentul control dispus de Fritz, care mai e situația semnalată de către Curtea de Conturi, acum doi ani. Situație cu care vă vom ține la curent.

Și îl mai ajutăm pe primarul Fritz cu o informație. În 2019, când Olimpia Oprea a trimis exact aceeași solicitare către toate secțiile spitalului municipal, Daniel Malița, pe atunci șef la Imagistică, împreună cu subalternii au trimis un răspuns scris prin care refuzau să intre în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate ca angajați ai spitalului, pentru servicii gratuite de imagistică în ambulatoriu, motivând că au contracte cu CNAS la clinici private din Timișoara. Document incredibil, pe care, evident îl deținem, cu nume și prenume de medici dar și de clinici private.

Drept urmare, Malița, pe atunci șef la imagistică, a amenințat că atât el cât și ceilalți medici își dau demisia de la stat și blochează activitatea de urgențe a spitalului municipal. Pentru ca, în final, să amenințe cu “Nu stie ea cine e tata? O să vedeți cine e tata!”, făcând referire la tatăl său, Ioan Malița, fost șef al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, pensionat în 2011, despre care se știe că era un apropiat al premierului de atunci, Ludovic Orban. În plus, asupra lui Ioan Malița au planat mai multe suspiciuni de corupție referitoare la unele manevre financiare privind retrocedări de terenuri dar și angajări pe pile. Un bun exemplu concret este Daniela Păduraru, pe atunci șef resurse umane la Direcția de Drumuri Timișoara în subordinea lui Ioan Malița, doamnă care și-a angajat soțul și cumnata tot la DRDP, iar acum Daniela Păduraru este șefă a serviciului RUNOS al Spitalului Municipal, condus de fiul primului, adică de Daniel Malița. Aparent și soțul Danielei Păduraru ar fi urmat-o la noul loc de muncă, obținând și el un post tot la Spitalul Municipal. Pentru că angajații supuși și loiali se păstrează în familie, nu-i așa?

Daniel Malița, cel mai harnic radiolog

Pentru a întâri tot ceea ce am scris mai sus, deși epopeea Malița-Fritz merită un roman fluviu, merită o analiză a datelor publice privind veniturile lui Daniel Malița.

Managerul Spitalului Municipal Timișoara încasează bani și din privat, deși legea îi interzice. Doctorul Malița a încălcat, cu nonșalanță, articolul 178, alineatul (1), litera a) din Legea nr. 95/2006 privind reforma ı̂n domeniul sănătăţii, care spune așa: “Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu exercitarea oricăror alte funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică, de creaţie literar-artistică şi a funcţiilor sau activităţilor din cadrul comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cu respectarea prevederilor lit. b) şi alin. (6)”.

Conform declarațiilor de avere depuse în anii 2022 și 2023, care cuprind veniturile realizate în anii 2021, respectiv, 2022, directorul Spitalului Municipal Timișoara a încasat bani nu doar pentru activitatea didactică de la UMFT, cea managerială și medicală din cadrul spitalului sau sub formă de dividende de la firmele la care este acționar/asociat, ci și pentru activitatea medicală desfășurată în afara spitalului pe care-l conduce, aspect care intră în contradicție flagrantă cu articolul de lege mai sus menționat și-l plasează pe domnul doctor Malița într-o situație de incompatibilitate.

În declarațiile de avere din 2022 și 2023 ale managerului Spitalului Municipal Timișoara, atât el, cât și soția sa, Alina Malița, tot medic radiolog, figurează cu “venituri din activități independente”, realizate la adresele “Wilhelm Muhle nr. 5”, respectiv, “Dumbrăvița, Mărului nr. 14”.

La cele două adrese nu funcționează, însă, nici un centru imagistic, fiind vorba de locuințe rezidențiale reprezentând, mai mult ca sigur, sediile sociale ale entităților comerciale prin care soții Malița prestează servicii de imagistică medicală, mai precis, interpretarea radiografiilor și oferirea, în scris, a unui diagnostic imagistic.

Pe de altă parte, însă, în declarația de avere depusă în 14 iunie 2023, Daniel Malița menționează, la rubrica “Venituri din alte surse”, aceeași adresă “Wilhelm Muhle nr. 5” la care ar obține venituri din “Dividente (n.r. – desigur, este vorba de dividende) SC Clinical Image SRL”.

Mai multe despre veniturile ilegale ale familiei Malița puteți citi în materialul apărut în Renașterea bănățeană, pe 7 mai 2024: Managerul Spitalului Municipal Timișoara încasează bani și din privat, deși legea îi interzice (renasterea.ro).

“Doctorița romilor”, un manager care a adus 60 de milioane de euro Spitalului Municipal din proiecte europene

Împreună cu echipele de proiecte din Spitalul Municipal și din Primăria Timișoara, în timpul administrației Robu, în perioada de mandat a Olimpiei Oprea, spitalul a beneficiat de aparatură performantă și amenajări de spații medicale și programe de screening, în valoarea totală de 60 de milioane de euro, printre care și celebrul RMN de la Clinicile Noi, pus în funcționare în 2015. Pentru a-l mai învăța ceva pe primarul Fritz, în perioada de 5 ani de la finalizarea proiectului – primarul neavând proiecte finalizate, deci nu știe aceste detalii tehnice – beneficiarii, pacienții trebuie să aibă acces gratuit la serviciile medicale cu accent pe persoanele din categorii vulnerabile, inclusiv cele de etnie romă. În unele proiecte, coordonate de Oprea, indicatorii obligatorii pentru accesul aceste persoane fiind de peste 50%.

Ca sume, de șase ori mai mult decât s-a alocat Spitalului Municipal Timișoara din bugetul local al PMT in timpul administrației lui Dominic Fritz!

Bonus, în perioada dinainte de a fi manager, Olimpia Oprea a câștigat proiecte de peste 7 milioane de euro, printre care și cel cu RMN-ul.

În decembrie 2019, Pro TV prezenta un material despre medicul care nu și-a luat concediu 8 ani ca să scrie proiecte UE. A atras 30 de milioane de euro, până la acel moment. În căutare de fonduri, a încheiat parteneriate cu omologi din statele vecine, Serbia și Ungaria. Nici când primea refuzuri și amânări din toate părțile, nu a renunțat. Banii pentru dotări și pregătirea personalului înseamnă o șansă în plus și condiții mai bune pentru bolnavi (Medicul care nu și-a luat concediu 8 ani ca să scrie proiecte UE. A strâns 30 milioane de euro – Stirileprotv.ro)

Olimpia Oprea s-a remarcat ca fiind managerul din Banat care a atras aproape 30 de milioane de euro, fonduri europene, pentru dotări și pregătirea personalului. Totul a început înainte să ajungă director, pe când era ginecolog în spital și lider de sindicat. S-a pus să scrie primele proiecte, în afara programului, pentru secția în care profesa, nemulțumită de dotarea slabă și de neputința șefilor de la acea vreme.

Merită încheiat cu o tușă personală. În anii 2021 și 2022, Olimpia Oprea a avut nevoie de două RMN-uri, la intervale diferite de timp, pentru fratele ei, bolnav de cancer. Ambele investigații le-a efectuat contra cost, plătind câte o mie de lei pentru fiecare, pe motiv că Spitalul Municipal Timișoara, pe care l-a condus și l-a dotat, nu avea în acel moment fonduri pentru investigații RMN, cu bilet de trimitere.

Pentru că a salva vieți nu înseamnă atacuri suburbane și politică, ci dedicare și empatie, lucruri care le sunt străine unor politicieni sau medici, precum cei doi “cavaleri ai anticorupției”, Dominic Fritz și Daniel Malița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *