Europarlamentarul Maria Grapini solicită autorităților române să aplice legislația europeană privind controlul produselor înainte de a ajunge la raft 


În calitate de Vicepreședintă a Comisiei Piață Internă și Protecția Consumatorului din PE, Maria Grapini solicită autorităților române să aplice legislația europeană privind controlul produselor înainte de a ajunge la raft, pentru a evita consumul produselor ce conțin substanțe periculoase.

“Sunt vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului și am votat recent un nou regulament vamal pe care trebuie să-l aplice și România. Controlul produselor intrate în țară trebuie făcut nu după ce sunt la raft și deja mulți cetățeni au cumpărat un produs sau altul. De unde să cumperi roșii, dacă nu sunt autohtone? Din import, dar controalele trebuie făcute la intrarea în țară. Aud acum în materialul dvs. că ne luăm după analizele făcute în Bulgaria. Eu, de când eram la patronat, spuneam că trebuie să avem laboratoare pentru toate grupele de produse pe care le producem în România sau le importăm, pentru a proteja într-adevăr consumatorii. S-au modificat cinci directive legate de etichetare și legate de certificatul de calitate care trebuie să însoțească marfa. Este târziu când ele sunt ajunse deja la raft. Noi trebuie să ne pregătim să avem posibilitatea să verificăm conținutul de substanțe, de data asta dacă vorbim de pesticide și alte substanțe. Dar mai este o problemă: dacă aceste substanțe s-au găsit în roșii, de exemplu, de ce se dau pe piață aceste substanțe pentru a fi folosite? E foarte grav dacă se descoperă de abia la raft. Eu vă spun că am fost raportor pe acest nou cod vamal care va obliga, dacă vrem să nu fie tot ce rău la noi. Pentru că, dacă celelalte state își controlează după noul regulament vamal și noi la fel, nu ar apărea astfel de probleme. Dacă Grecia, de exemplu, a exportat – eu nu știu ce dau pe piața lor, eu mă refer la situația în care la intrarea într-o țară stat membru din alt stat membru e liber să circule în toate cele 27 de țări, dacă pleacă dintr-o țară UE. Dacă vin dintr-o țară terță trebuie de asemenea controlat, pentru că odată intrat produsul în unul dintre state…de exemplu spuneați că roșiile s-ar putea, cele din Italia să fie tot din Turcia. Asta este o contrafacere și iarăși este pedepsită. Deci trebuie să avem controale, pentru că altfel nu avem siguranța a ceea ce mâncăm până la urmă, dar și a ceea ce îmbrăcăm”, a declarat Maria Grapini, într-o intervenție televizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *