În localităție de provincie din Republica Moldova a început campania electorală. E vorba atât de o campanie de informare a cetățenilor moldoveni referitoare la alegerile pentru Parlamentul European, pe care o fac partidele moldovenești partenere cu cele din România, cât șid espre acțiunile de informare politică realizate de socialiștii moldoveni.
Bătălia partidelor românești pentru voturile din Republica Moldova e veche. Cel mai eficace în a absoarbe voturile basarabenilor cu cetățenie română a fost Traian Băsescu, el a înțeles că românii domiciliați între Prut și Nistru pot produce avantaje electorale și a demonstrat asta–aceste voturi l-au salvat, de mai multe ori.
Constat, în preajma alegerilor pentru Parlamentul European, că trei formațiuni politice românești, PSD, PNL și Alianța Dreapta Unită, au venit în Republica Moldova cu speranța de a obține aceleași salvatoare voturi.
Șeful liberalilor români, Nicolae Ciucă,s-a întâlnit la Chișinău cu liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, președintele social democraților români, Marcel Ciolacu,s-a văzut cu liderii social democraților moldovenii arcei din Alianța Dreapta Unită au avut o întâlnire cu simpatizanții PAS. E clar că această campanie de informare despre europarlamentare este, până la urmă, o contribuție la curentul pro-european și se transformă într-o campanie pro-europeană, pro- Maia Sandu.
La rândul lor, socialiștii moldoveni, au organizat în zilele de 30/31 martie o zi de informare politică în toate raioanele moldovene. Deputații socialiști, dar și conducători de raioane, primari de orașe ori sate împreună cu consilierii locali ai PSRM s-au dus în localitățile rurale din toate raioanele moldovenești unde au comunicat cu locuitorii, au ascultat doleanțele lor și i-au familiarizat cu activitatea Partidului Socialiștilor.
Potrivit unui comunicatul de presă oferit ziariștilor moldoveni a fost vorba despre lansarea campaniei naționale „Interesul național – o prioritate pentru PSRM.” Socialiștii consideră că soarta Republicii Moldova este în mâinile cetățenilor moldoveni, iar activitatea decidenților statului trebuie să fie orientată spre promovarea și protejarea intereselor naționale moldovenești.
Reprezentanții decidentului politic moldovean, Partidul Acțiune și Solidaritate, afirmă că interesul național statului moldovean este integrarea europeană a Republicii Moldova. Pe de altă parte, socialiștii continuă să afirme că interesul național ține de bunăstarea cetățenilor moldoveni, socialiștii fac trimitere la tarifele extrem de ridicate la gazele naturale înregistrate în ultima vreme și la creșterea datoriei externe.
Socialiștii nu afirmă cu text deschis că sunt împotriva integrării europene a statului moldovean, insistă însă pe necesitatea păstrării beneficiilor unei relații avantajoase, atât cu Estul, cât și cu Vestul.
Este adevărat, Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, a declarat în cadrul unei emisiuni de analiză economică că Republica Moldova a plătit, față de anii precedenți, cu 20 de miliarde de lei mai mult la procurarea gazelor naturale, și că acest lucru a fost determinat de conjunctura internațională nefavorabilă dar și de modul viciat în care a fost gestionată criza gazelor. Potrivit lui Ioniță, diferența dintre prețul de achiziție de pe piață și cel de livrare către consumatori este de 125 de milioane de dolari.
La fel, datele preliminare prezentate de Banca Națională a Moldovei arată că datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 9,1% comparativ cu sfârșitul anului 2022 și la 31 decembrie 2023 a totalizat 10 465,65 milioane de dolari.
Viața bate, filmul: datele Băncii Naționale a Moldovei, cu un președinte român la cârmă, joacă în folosul politic al socialiștilor.
Am observat, din datele prezentate de compania sociologică IMAS care a realizat în februarie 2024, Barometrul de Opinie Publică, că în societatea moldoveană a apărut o polarizare excesivă. Vorbim despre simpatizanții doamnei Maiei Sandu și ai Partidului Acțiune și Solidaritate, care consideră benefice progresele făcute de guvernare pentru integrarea europeană, iar pe de altă parte, există simpatizanții suveranismului moldovean, mai mult sau mai puțin eurosceptici, care sunt susținuți de cifrele Biroului Național de Statistică referitoare la scăderea în ultimii ani a indicatorilor de bunăstare.
Cele două tabere au propriile așteptări de clasa politică moldoveană. Acest lucru se vede, inclusiv din măsurarea opiniilor legate de organizarea referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, propus de către Maia Sandu. Opțiunile nu sunt foarte încurajatoare. La întrebarea „În condițiile în care Republica Moldova are deja statutul de țară candidat, iar, la final de 2023, s-au deschis negocierile privind aderarea la UE, ce părere aveți despre organizarea acestui referendum?” răspunsurile au fost următoarele: 44% cred că „este un lucru util”, 47% – este un lucru inutil, iar 9% nu știu/nu răspund. Majoritatea respondenților (52%) nu sunt de acord ca alegerile prezidențiale să aibă loc odată cu referendumul privind integrarea europeană. 44% sunt de acord, iar 4% nu știu/nu răspund.
Întrebați cu cine ar votat dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, PAS, partidul de guvernământ, s-ar clasa pe primul loc, cu 38,4%, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 28,7%. Ierarhia este completată de Partidul „Șansă” (fost Șor) – 14,5%, Partidul Nostru – 4,6%, PDCM – 4%. Procentele au fost calculate în baza răspunsurilor date de cei 888 de respondenți care au avut o opțiune de vot.
Cifrele referitoare la alegerile parlamentare arată că, partidul de guvernământ, PAS, pierde majoritatea pe care o deține în legislativul moldovean, că suveraniștii moldoveni cîștigă iar centrul politic are șanse mici pentru a trece pragul electoral.
Realitățile percepute de către moldoveni la portofel, bat narativele despre beneficiile viitoare ale integrării europene. Viața, bate filmul: când centrul politic moare, euroscepticii moldoveni câștigă.
Materialul integral poate fi citit aici: Canal 33.