Europarlamentarul Maria Grapini explică de ce ar trebui să se iasă masiv la vot! Ea face apel la dezbateri civilizate, fără atacuri la persoană

Europarlamentarul Maria Grapini explică de ce ar trebui ca prezența la vot să fie una masivă, pentru ca românii să poată alege ceea ce doresc și să își exercite un drept constituțional. Ea consideră că este nevoie de competiție pe proiecte, nu de agresiune verbală, atac la persoană sau și mai grav, calomnie.

Grapini a reacționat la atacul mediatic pe care actorul Florin Călinescu l-a declanșat la adresa Gabrielei Firea, candidat pentru Parlamentul European și la adresa medicului Cătălin Cîrstoiu, candidat la primăria Bucureștiului. 

“În primul rând, nu îmi place noțiunea de luptă. Sunt competiții în toată lumea asta, sunt candidați și competiție. Sigur că îl ajută cele mai mari două partide (pe Cătălin Cîrstoiu -n.r.) și sigur că în general, la alegerile locale, primarul are un mix de de voturi adunate pe persoană fizică, adică pe ceea ce candidatul transmite alegătorilor. Pe de altă parte, sigur că membrii de partid ajută foarte mult, structurile din București, în cele șase sectoare ajută foarte mult. Eu cred că până în ultima zi nu se va ști exact cine. Nu mi-a plăcut sincer ce a spus domnul Călinescu. Cred că trebuie respectat orice candidat. Cred că domnul doctor este un candidat care trebuie respectat, așa cum și ceilalți care își asumă candidatura trebuie respectați. Până la urmă, în România știți care este problema? Că foarte mulți cetățeni critică, dar nu-și asumă. Ieri am avut o conferință cu studenții, pe tema democrației, cum este ea înțeleasă de tineret. Asta le-am spus tinerilor: că trebuie să ne asumăm, să intrăm în terenul de joc, să fim corecți în momentul în care alegem, să ieșim la vot în procent mare. Sigur că rezultatul, așa spune probabilitatea matematică, este cel mai corect atunci când o mare majoritate iese la vot. Pe post ați dat că în București intenția de vot este mică. Este păcat după atâția ani să nu înțelegem că de votul nostru depinde, până la urmă, ceea ce după aceea criticăm sau lăudăm, timp de 4 ani”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini, într-o intervenție televizată.

Moderatorul emisiunii a remarcat că oamenii sunt foarte dezamăgiți pentru că “au tot ales și din păcate, din acele promisiuni dinaintea alegerilor nu s-a ales nimic”.

“Aveți dreptate, numai că dezamăgirea nu trebuie să ne determine sau să ne inducă lehamite, pentru că nu există într-un stat democratic altă soluție decât să ieșim la vot și să alegem pe competență. Nu mi-a plăcut nici ce a spus despre doamna Firea, domnul Călinescu. Sigur, probabil actoricește merge. Dar nu cred că trebuie să își bată cineva joc de candidatură, pentru că a fi în Parlamentul European nu înseamnă că își bate cineva joc de tine”, a mai spus Maria Grapini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *