Europarlamentarul Maria Grapini cere președinției belgiene să finalizeze procedura de intrare a României în Schengen (video)

Într-o intervenție în Parlamentul European, Maria Grapini a cerut președinției belgiene să finalizeze procedura de intrare a României în Schengen, nu doar pe cale aeriană și maritimă, ci și pe cea terestră.

De asemenea, ea a cerut asigurarea securității transportatorilor români care operează pe Piața Internă a UE, date fiind ultimele incidente în care aceștia au fost agresați și marfa lor răsturnată în stradă, în Franța, fără ca poliția franceză să intervină.

“Doresc să vă mulțumesc pentru programul pe care l-ați prezentat. Eu am încredere în președinția belgiană, Belgia este un stat fondator. Am două întrebări foarte concrete și sper să îmi răspundeți la fel de concret. Ați început spunând, doamna ministru, despre protecția oamenilor și a frontierelor și vedem ce se întâmplă acum în Franța, cum fermierii români au fost pur și simplu agresați, toată marfa a fost răsturnat în stradă și n-a intervenit poliția franceză. Aveți de gând să puneți în discuția JAI această problemă? Pentru că, nu cred că într-o piață internă trebuie să ne fie frică să facem transport dintr-o țară în alta. Este un dezastru ce se întâmplă acum în în Franța, marfa toată este stricată iar șoferii de TIR sunt speriați. Asta este o primă problemă. Și eu cred că securitatea reală și protecția oamenilor în interiorul pieței interne trebuie să existe.

Și al doilea lucru: vă mulțumesc că ați amintit la Schengen faptul că România și Bulgaria, în sfârșit din martie, sunt în spațiul aerian și maritim. Întrebarea mea era dacă pe președinția dumneavoastră, până se termină și începem alegerile, aveți de gând să gestionați și negocierea pe intrarea terestră, pentru că din nefericire, avem mari probleme, cu întârzieri, cu pierderi economice, cu statul la frontieră”, a punctat europarlamentarul Maria Grapini.

Grapini a adresat și problema traficului de droguri și a cerut introducerea de măsuri suplimentare pentru a stopa acest fenomen, care s-a amplificat îngrijorător, în ultimii ani.

“Este foarte important să punem capăt traficului de droguri și poate că președinția belgiană găsește măsuri suplimentare, pentru că în timpul crizei și a pandemiei, dar și a războiului, s-a intensificat traficul de droguri în toate statele membre”, a concluzionat europarlamentarul Maria Grapini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *