Europarlamentarul Maria Grapini și-a prezentat viziunea și experiența de femeie de afaceri și de om politic la conferința “Tineri în dialog cu democrația”

Schimbarea în societate poate să vină prin implicarea cetățenilor pe principiul “omul potrivit la locul potrivit”, prin solidarizarea în jurul adevărului și a dreptății, prin asumarea de a face și pentru altii, nu numai pentru sine. Acesta a fost mesajul europarlamentarului Maria Grapini, pe care l-a transmis zecilor de tineri prezenți la conferința “Tineri în dialog cu democrația”.

“În primul rând, vă mulțumesc și sincere felicitări organizatorilor! Este extraordinar. Am apucat să discut cu câțiva dintre dumneavoastră, pe grupuri, înainte de a începe oficial. Vă spun sincer că îmi dați așa un optimism că se poate, îmi dați un optimism că da, avem o generație care vine din urmă și da, un optimism că sunteți interesați. Organizatoarea spunea că trebuie să fiți curioși. Eu vin din lumea afacerilor și apoi, în 2012, am decis să candidez pentru Parlamentul Național. Am fost și ministru și după aceea, din 2014, în Parlamentul European. Curiozitatea m-a făcut să-mi duc business-ul și să-l dezvolt, să-l fac sustenabil, cum se spune, după care trebuie să îndrăzniți. Nu e suficient să fiți curioși. Următorul pas este să acționați.

Nu e suficient să fim revoltați în societate. Următorul pas este că trebuie să ne implicăm. Degeaba ne revoltă, sesizăm, spunem, dar eu, ca un inginer practician, spun: și care sunt soluțiile? Pentru că, da, nu ne place un anumit lucru. Poate n-avem suficiente informații despre el, dar important este și iată, acum aveți ocazia să nu vă puneți nicio barieră la pus întrebări când mergeți undeva, pentru că asta e plusul, consumul de timp util. Altfel, e o pierdere de timp. Să vă clarificați niște lucruri…Nu, nu, nu vă puneți nicio barieră.

Vreau să vă spun doar atât. Prin implicarea fiecăruia în societate putem să schimbăm lucrurile. Dacă nu ne implicăm, așa cum am spus, este ca la un meci în care din tribună strigăm că nu e bine, nu dă gol x sau y, dar noi nu intrăm în teren. Intrarea în teren înseamnă că fiecare trebuie să intre pe locul de pe tabla de șah, acolo unde i se potrivește. Așa că nu toți pot să fie antreprenori, nu toți pot să fie buni oameni politici, nu toți pot să fie muzicieni, nu toți pot să fie buni sportivi. Dar dacă după valențele naturale, ne alegem locul potrivit pe tabla de șah a societății, cu siguranță faci o carieră. Asta înseamnă de fapt, să faci carieră, să fii cel mai bun în profesia ta. Dar e nevoie și de solidaritate. E nevoie de susținere a unor căi, e nevoie de conștiință, e nevoie de sinceritate, e nevoie de adevăr, e nevoie de a sta cumva sau avea conștiința împăcată că ai făcut ceva și în jurul tău, pentru alții. Nu numai pentru tine. Asta înseamnă să dăm la o parte egoismul, să ne dăm la o parte din cauză că acolo e ceva ce ar putea să ne afecteze, uitați câte face news-uri sunt, uitați cum sunt politicienii tratați. Dacă mergeți spre lucrurile acestea, sigur, sigur nu e calea cea bună. Calea cea bună este asumarea. Este lucru pe care eu îl fac zilnic, azi aniversez 47 de ani de muncă, dintre care 12 doar în politică, restul în business. Nu regret nimic, nici ce am făcut în business, nici ce am făcut și ce fac în politică, pentru că eu cred că nu există niciun drum fără obstacole. Am luptat să le dau la o parte.

Eu văd generația voastră ca fiind cea care trebuie să vină și să preia de la generația noastră metodele de de lucru, pentru că dincolo de orice carte ați citi…cel mai bun lucru, l-am învățat în America în 2004, la un curs de management în business, este împărtășirea experienței pozitive. Împărtășirea experienței pozitive scurtează timpul de a învăța ceea ce avem noi nevoie, în locul în care vrem să ne ducem. Eu nu vreau să merg mai departe, vreau să spun doar că totdeauna m-am simțit tânără, chiar dacă sunt bunică. Întotdeauna am acționat cu foarte mult optimist și încredere și cu foarte multă ambiție. Să vă ridicați ambiția la cotă maximă și dublată, evident, de cunoaștere!”, a transmis europarlamentarul Maria Grapini tinerilor prezenți la conferință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *