Victor Nichituş: Începutul electoralei pentru Primăria București văzut de la Chișinău

Primarul General al municipiului Chişinău, Ion Ceban, a avut o întrevedere cu primarul sectorului 5 din București, Cristian Popescu „Piedone”.

Potrivit unui comunicat de presă al municipalității Chișinăudiscuţiile dintre cei doi s-au axat pe schimbul de experienţă dintre cele două administrații locale şi pe organizarea unor evenimente comune în cele două capitale. ,Avem o prietenie de lungă durată și m-am bucurat să ne revedem. Pe parcursul ultimilor ani am avut mai multe evenimente comune și schimburi de experiență organizate de colegii noștri. De la Primarul sectorului 5 am preluat mai multe exemple de activitate în administrația locală. I-am spus astăzi că Bucureștiul merită mai mult și i-am urat succes în campaniile care urmează”, a subliniat Ion Ceban.

Primarul de Chişinău a adăugat că a discutat cu omologul său de la Bucureşti, inclusiv despre organizarea unei ședințe comune la Chișinău cu participarea Consiliului municipal Chișinău și a Consiliului sectorului 5 din București.

Cristian Popescu „Piedone” este președintele executiv al Partidului Umanist Social Liberal, formațiune politică care, duminică, 17 martie 2024,  și-a lansat candidaţii pentru primăriile de sector; „Piedone” a fost desemnat candidat pentru Primăria Municipiului Bucureşti.

Presa de la București nota anterior că „Piedone” ar fi fost în lista scurtă a posibililor candidați la Primăria Municipiului București care ar fi trebuit să fie susținuți de Partidul Social Democrat. Sondajele de opinie comandate de PSD și PNL l-au arătat că are cele mai ridicate șanse pentru a-l învinge pe actualul primar general al Bucureștiului, Nicușor Dan, și să obțină fotoliul de primar general, „Piedone” este, potrivit cercetărilor de opinie, favoritul bucureștenilor.

Consider că principalul motiv pentru care social democrații au preferat să nu acorde susținere politică celor de pe lista scurtă ține de evitarea fricțiunilor interne. A contat și faptul că, la doi ani de guvernare comună, PSD și PNL au format o alianță electorală pe modelul fostului USL și merg pe liste comune la europarlamentare. Motivul invocat public ar fi combaterea extremismului, adică diminuarea scorului electoral pe care ar putea să îl obțină AUR. Pe acest model, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au găsit un candidat comun inclusiv pentru Primăria Bucureștiului – pe medicul Cătălin Cîrstoiu.

Cel mai probabil, atât Marcel Ciolacu cât și Nicolae Ciucă au în preajma domniilor lor  sociologi care știu să citească datele din sondajele de opinie. Sunt sigur că cei doi politicieni cunosc șansele domnului Cîrstoiu în fața Nicușor Dan ori a lui  „Piedone”.

Observ că Partidul Umanist Social Liberal nu a rupt toate alianțele avute cu social democrații români, dimpotrivă, nu exclud, că acolo unde este posibil, cele două formațiuni politice să se susțină reciproc la alegerile locale.

În politica dintre Prut și Nistru, Ion Ceban este cunoscut că are un simț politic bine dezvoltat, care nu l-a înșelat niciodată. Ascensiunea politică a domniei sale confirmă acest lucru. Motiv pentru care, întâlnirea dintre primarul Chișinăului și primarul sectorului 5 al Bucureștiului sugerează că, de la Chișinău bătălia electorală pentru Primăria Bucureștiului se vede altfel.  

Cred că bucureștenii asistă la o bătălie politică care ascunde în ea un alt scenariu, pe rețeta  rusească în care desfășurarea programată a unei acțiuni este cu totul alta decât cea care se oferă publicului. Dorința de păstrare a status quo-lui politic existent între PSD și PNL a făcut posibilă candidatura lui „Piedone” la Primăria Bucureștiului, iar această candidatură poate da naștere votului util din partea bucureștenilor pentru a-l învinge pe Nicușor Dan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *