Se dezintegrează PNL sau cedează Ciucă? Liberalii din mai multe județe se revoltă și refuză candidatura comună cu PSD

Președinții din cel puțin șase filiale județene ale PNL, alături de zeci de primari și consilieri județeni au pornit vineri, 22 martie 2024, o mișcare de revoltă internă împotriva conducerii centrale a PNL de la București și împotriva alianței cu PSD pentru alegerile locale.

Tonul a fost dat de cei din PNL Timiș.

Peste 30 de primari, alături de consilieri locali și memebri de partid, în total în jur de 70 de liberali timișeni s-au adunat vineri, 22 martie 2024, de la ora 12, la sediul PNL Timiș.

Acesta este un prim semnal de protest colectiv față de conducerea centrală a partidului de a candida pe liste comune cu PSD, în Timișoara și în județul Timiș.

În frunte cu Alin Nica, președintele filialei PNL Timiș, după ședință, aceștia au ieșit în stradă pentru a-și spune un punct de vedere cel puțin surprinzător. Ei protesetază împotriva deciziilor luate de Nicolae Ciucă, președintele național al PNL, și de acceptul acestuia de a candida pe liste comune cu social-democrații.

Interesant este că Nicolae Ciucă este așteptat în dupăamiaza zilei de vineri, la Timișoara, alături de Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, la o vizită pe șantierul Centurii de Sud a Timișoarei.

Primarii timișeni au declarat că îl invită pe președintele PNL, Nicolae Ciucă, dacă tot e la Timișoara, să vină la sediul filialei și să aibă o discuție cu aceștia.

 “Mesajul principal pe care vreau să îl transmit este că Timișul și Timișoara nu sunt de vânzare. Timișul nu este de vânzare pentru funcții pe persoană fizică. Mi s-a făcut oferta să fiu senator sau să-l și să las pe Simonis să candideze. Am refuzat din start această variantă. Timișul nu este de vânzare. În schimbul unei unor tranzacții electorale, primarii PNL și ceilalți membrii PNL au primit oferta să dea Consiliul Județean, să-mi retragă sprijinul, pentru că așa nu li se vor pune primarilor contracandidați PSD în localitățile lor.

Au refuzat să facă acest lucru, însă la Simonis și la PSD până și ofertele sunt mincinoase. La mai puțin de 48 de ore de la ofertă, la Moșnița Nouă, unde îl avem primar în funcție pe Florin Bucur, aici prezent cu lângă noi a apărut un candidat independent, chiar fratele domnului Simonis. Asta ca să înțelegeți cum văd ei cei din PSD acest parteneriat cu PNL-ul. Variant propusă de Simonis Timișului nu este o alianță ci un mijloc de a scăpa de votul real al cetățenilor. Sunt inacceptabile listele comune. Atunci când PNL are la județ 17 consilieri județeni, iar PSD-ul doar șapte. Nu mă dezic de PNL. Suntem cu toții aici pentru că suntem liberali și vrem să mergem în fața oamenilor ca ei să ne aleagă sau să ne respingă. Acesta este sensul democratic al alegerilor. Cu toții vrem să ne prezentăm ca liberali.

Cu toții avem încredere în rezultatele noastre, în munca depusă în comunitățile noastre, pe ceea ce am construit noi până acum în Timiș. Nu permitem nimănui să se cațere, în special domnului Simonis. Dacă vom fi înlăturați din PNL, rămânem liberali. Sperăm să purtăm un dialog cu argumente și să nu ajungem nici acum, nici vreodată pe viitor, la astfel de variante alternative la Partidului Național Liberal, Suntem siguri că persoanele din conducerea PNL la nivel național vor înțelege că specificul local al Timișului și al Timișoarei este total de diferit de ceea ce cred ei că se întâmplă în țara noastră, la București. Aici, în Timiș, în 1989, s-a reaprins libertatea, iar PNL de atunci a protejat-o și a dus-o mai departe în toate formele ei.

Acum, în acest an electoral, avem pentru prima dată după Revoluție șansa, oportunitatea istorică, ca PNL să fie și la Consiliul Județean și la Primăria Timișoara. Toate cercetările sociologice, pulsul comunităților, oamenii pe care îi vedeți aici în jurul nostru arată clar că sigur vom câștiga în 9 iunie și Timișul și Timișoara și majoritatea localităților din județ și vom crea aici, în județul nostru, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum de la Revoluție. Același partid, o viziune unitară, coerentă și la Consiliul Județean, și la Primăria Timișoara. PSD a lansat o bârfă că, indiferent de variant, Simonis va câștiga, chiar dacă filiala PNL Timiș va fi destrămată. Nu, dragi colegi, Simonis nu va câștiga oricum, dincolo de diferența dublă de procent.

În intenția de vot, în favoarea mea și a echipei mele, din partea oamenilor de bună credință din județ, am discutat cu colegii primari și cei care nu vor fi înlăturați în caz de alianță impusă cu PSD-ul, tot nu vor vota Simonis, chiar dacă li se va impune și nu vor încuraja locuitorii din comunitățile lor să aleagă PSD. Însă cel mai bine este să îi las chiar pe ei să își exprime punctul de vedere. Aș mai adăuga la final că mă voi lupta până la capăt până la capăt pentru PNL, iar dacă este să izbucnească o nouă revoluție în PNL, aceasta poate să izbucnească chiar de aici, de la Timișoara, pentru că știu și am discutat cu colegi președinți de organizații din țară, care sunt nemulțumiți de direcția în care merge partidul cu această alianță cu PSD-ul și așteaptă o scânteie să reacționeze.

Nu vreau să fiu eu cel care pornește această scânteie de la Timișoara, dar dacă colegii mei de la București înțeleg cu adevărat că e un pericol major pentru Partidul Național Liberal, vor lua decizia corectă, iar PNL la Timiș va merge pe liste separate și cu candidați separați de PSD”, a declarat Alin Nica, președintele PNL Timiș și președinte al CJ Timiș, care a declarat că este hotărât să candideze pentru un nou mandat.

Au mai vorbit alți opt primari liberali, toți pe aceleași idei: să vină Nicolae Ciucă la dialog, PNL Timiș nu va accepta trocuri politice și vor candida pe liste proprii, iar dacă organizația va fi desființată, ei vor migra alături de Alin Nica spre o altă construcție politică de dreapta.

“Mesajul pe care îl transmit este unul foarte clar. Noi, la Moșnița, am mai avut un episod de genul acesta în care se dorea să participăm cu candidați comuni la Moșnița. Atunci am spus NU. Și colegii mei sunt aici și știu că nu suntem adepții unor astfel de lucruri. Atunci am câștigat și vom câștiga și acum la Moșnița, pe resursele noastre proprii. Deci nu vom susține așa ceva niciodată, pentru că, așa cum ați spus și dvs. discutăm de un moment istoric în care Primăria Timișoara va fi liberală și Consiliul Județean va fi liberal în frunte cu dl. primar Robu și dl. Alin Nica. Cred că și Moșnița va avea primar în continuare datorită faptului că este cumva un parteneriat mârșav cel puțin la noi, să vii cu fratele tău în fața noastră și să spui că este independent și nu candidează din partea Partidului Social Democrat”, a declarat Florin Bucur, primarul comunei Moșnița Nouă.

“Un singur lucru mă deranjează în tot ceea ce s-a întâmplat pentru că conducerea de la București, până să ia o hotărâre, ar trebui să vină, să țină cont nu doar de primarii PNL sau președintele PNL Timiș și de fiecare dintre noi. Care membru care face parte din acest partid. Dacă mă întrebați sau răspunsul meu spre final, este ce voi face de acum înainte, este clar decizia. Va rămâne domn președinte, ce va face el? Voi face și eu, vă mulțumesc”, a spus primarul liberal din Moravița, Răzvan Brăzdău.

“Am fost 31 de primari la București. Să spunem că nu vrem să fim scoși afară din casa noastră din PNL Timiș. Am fost tratați și umiliți într-un mare fel. Dacă conducerea PNL Timiș, nu PNL de la centru, nu înțelege că nu suntem comunități cu care se poate șterge pe jos, greșește, ne vom întoarce nu într-un număr dublu, nu triplu, ci ne vom întoarce să susținem principiile liberale și le transmitem pe această cale, chiar dacă n-au vrut să ne deschidă ușa, că putem să rupem și ușile. Suntem, suntem determinați să ne batem, cu ghilimelele de rigoare, în condițiile în care suntem pe loc unu în toate sondajele, în condițiile în care CJT Timiș și Primăria Timișoara poate fi câștigată de candidații pe care care au fost votați în CDJ-ul de aici acum o lună de zile. Îl vom susține pe Alinica, egal de la ce partid, dacă vom fi nevoiți. Dar acum vrem doar să fim lăsați să ne batem cu șanse reale la ceea ce este perfect perfect normal, un drept câștigat în 89. Dragi tovarăși sau conducători, cu ghilimelele de rigoare și cu un zâmbet pe buze amar de altfel, lăsați-ne să ne facem treaba. Atât”, a declarat Silvia Fechete, primărița comunei Otelec.

“Eu în două cuvinte vreau să termin. Dacă cei de la București cred că fac jocurile și pe noi, ca și partid, ne vor scoate din cărți, probabil o să o facă, dar n-o să poată să scoată timișerii din cărți și n-o să poată să scoată Timișoara din cărți. Timișoara este liberală, Timișoara este liberă din 89. Punct”, a fost scurta intervenție a primarului Ion Goșa, din Dudeștii Noi.

“Îmi vine în minte replica lui Winston Cercil care spunea când un tânăr parlamentar care era pentru prima oară în Parlament conservator, el fiind conservator, a intrat în sala Parlamentului și s-au așteptat pe primul rând pe partea conservatorilor și tânărul i-a spus cred că ia din față sunt dușmanii noștri, nu tinere, ăia sunt adversarii noștri, Dușmanii sunt în spatele nostru și sper că cei de la București să vină să stea la masa, discuții, or masa negocierilor și să găsim cea mai bună soluție pentru Timișoara, pentru timișoreni și pentru Partidul Național Liberal Timiș. Să nu lăsăm la voia întâmplării ca peste ani să rămână doar urmă din ceea ce înseamnă liberali în Timișoara și în Timiș”, a declarat primarul orașului Buziaș, Sorin Munteanu.

“Într-adevăr, este un moment dificil pentru filiala noastră, un moment delicat, dar nu datorită nouă. Timp de 4 ani de zile, împreună cu președintele Consiliul Județean, cu ceilalți colegi din PNL, am muncit astfel încât acum, cu câteva luni înainte de alegeri, să avem prima șansă, de departe prima șansă pentru a câștiga președinția sau recâștiga președinția Consiliului Județean, iar pe de altă parte avem șanse reale să câștigăm și primăria Timișoarei. Noi considerăm că ne-am făcut treaba bine până acuma, pentru că altfel nu aveam aceste oportunități să vină cineva astăzi și să negocieze numele nostru și să renunțe PNL-ul la pe la candidatura la Consiliul Județean. Este inacceptabil din partea noastră. Urmăriți de-a lungul anilor că fiecare organizație, fiecare locală, județeană încearcă să aducă în echipele respective cei mai buni candidați. Bătălia întotdeauna este pentru a aduce cei mai buni candidați, oameni buni.

Noi avem astăzi cel mai bun candidat aici, în curte, în ogradă, în echipa noastră și cei de la București încearcă să îl scoată afară din partid. Nu este absolut de deloc în regulă ceea ce se întâmplă. Eu cred că fiecare partid trebuie să aibă șansa de a și de a merge în alegeri și de a-și arăta, să zic, puterea în urma acestor alegeri. Ce rost mai au alegerile dacă noi facem o negociere și stabilim doi, trei oameni, cinci oameni stabilesc care sunt candidații, care e rolul acestor alegeri. Nu putem accepta acest lucru. Noi considerăm că vom câștiga și Primăria Consiliului Județean, vom câștiga și Primăria Timișoarei și 50% din funcțiile de primar din acest județ. Ăsta este target-ul pe care noi ni l-am propus și sunt convins că împreună cu toată echipa putem realiza acest lucru. Ceea ce ne dorim astăzi de la cei de la București, de la cei din conducere, este să ne dea voie să îi batem pe PSD-iști în Timiș, la Consiliul Județean și la Primăria Timișoarei. Și nu ne vom opri și ne vom lupta până la ultimul strop de energie pentru a maximiza aceste șanse și a ne îndeplini obiectivul. Împreună cu Alin mergem mai departe”, a punctat Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare.

“Cred că sunt cel mai vechi liberal, acum de față, fondator al Partidului Național Liberal, filiala Timiș, fost președinte de consiliu județean, deputat ș.a.m.d. Doresc să vă spun că niciodată în istoria Partidului Național Liberal, după 1990, nu s-a întâmplat un astfel de lucruri. Adică voința organizației locale exprimată prin vot acum câteva săptămâni, prin care candidat la Consiliul Județean, Alin Nica, candidat la primăria Timișoarei, Nicolae Robu, să fie ignorată cu desăvârșire. Nu voi vorbi despre oameni, cine-i de vină. Sunt aceleași chestiuni interne. Aici e vorba de principiu, principiu foarte clar, tăria unui partid constă în doctrină și în oamenii care susțin această doctrină. Cei care susțin această doctrină în teritoriu sunt organizațiile locale, respectiv organizația județeană. Doresc să vă mai spun că cel mai potrivit lucru, care respectă voința electoratului sunt liste separate și candidat separat. Eu îmi permit să spun lucruri pe care alți colegi poate nu și le permit. Avem de față un președinte de Consiliul Județean care în anul 2020, la vot uninominal direct, a luat un scor extraordinar. Acuma, dacă mă întrebați câte procente, chiar nu știu exact, dar pe de altă parte dorește să fie impus un candidat care este interimar la Camera Deputaților. Interimatul și…sunt jocuri de de culise. Vă întreb: este bărbătește să accepți să nu te bați și să fii numit, pentru că toată viața, dacă ai orgoliu, vei spune eu, de fapt, nu știu cât valorez. Prin urmare, în numele seniorilor liberali și îmi permit să spun acest lucru, credem că la ora actuală soluția bună nu numai pentru Timiș ci și pentru întreaga țară sunt alegerile pe liste separate. În județul Timiș, candidat al Partidului Național Liberal, Alin Nica, iar candidat la primărie, Nicolae Robu”, a declarat Viorel Coifan, liderul seniorilor din PNL Timiș.

“Proiectul de dreapta aici, în Timiș, în Timișoara, trebuie să continue. Și asta trebuie să continue. Nu pentru că vrea limita sau anumiți primari care trebuie să candideze și pentru că nu dorim să călcăm pe sacrificiul timișorenilor din 1989 de a scăpa de comunism, de a scăpa de astfel de jocuri tranzacționale care nu sunt specifice Timișoarei. Timișoara nu acceptă așa ceva. Noi întotdeauna acceptăm să luăm deciziile prin vot democratic. Timișul și Timișoara sunt democratice. Ceea ce vedem că se întâmplă în spatele ușilor închise nu are nicio legătură cu democrația, cu libertatea, cu ceea ce Timișoara a gândit pentru România ca perspectivă în 1989 și noi nu o să ne aplecăm.

De la aceste principii, cei de la București ne cred că suntem un fel de ființe sience fiction, nu ne înțeleg. Nu înțeleg spiritul Timișoarei. Nu înțeleg că dacă stârnești acest spirit care este tolerant, este permisiv, acceptă multe… Dar dacă stârnești, vine un ca un tăvălug și schimbă inclusiv Bucureștiul. Asta este ceea ce cei de la București trebuie să înțeleagă în ceasul al doisprezecelea și să ia decizia rațională în beneficiul oamenilor, în beneficiul țării, în beneficiul românilor. Nu-mi dau demisia, v-am spus, mă lupt până la capăt pentru Partidul Național Liberal. Dacă colegii din Partidul Național Liberal aleg să mă excludă sau să ia vreo măsură împotriva mea, atunci eu voi fi împăcat cu ideea că am făcut tot posibilul ca tablourile Brătienilor de pe perete, din toate sediile din PNL din țara asta să nu cadă jos de rușinea că au demis un președinte liberal pentru a vinde o filială PSD-ului”, a mai adăugat președintele PNL Timiș, Alin Nica.

Contactat de Ecopolitica, președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, a spus că nu comentează situația din PNL Timiș și nici declarațiile liberalilor timișeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *