Eurodeputatul Maria Grapini cere o rezoluție de solidaritate pentru ca Tezaurul României să fie recuperat de la Rusia

Europarlamentarul Maria Grapini a cerut ferm Comisiei Europene să dea dovadă de solidaritate cu România și să nu trateze problema ca fiind o problemă bilaterală între România și Rusia! Doamna Comisar Elisa Ferreira a răspuns solicitării doamnei Maria Grapini, admițând problema ca pe una a unui stat membru UE, dar a precizat că în acest moment relațiile bilaterale cu Rusia sunt suspendate.

Parlamentul European a votat o rezoluție referitoare la returnarea tezaurului românesc aflat la Moscova. Rezoluția aceasta a fost semnată de toți europarlamentarii români și a fost susținută de marea majoritate a membrilor Parlamentului European. Potrivit documentului, tezaurul național al României include peste 90 de tone de aur, dar și colecții regale de bijuterii și monede.

“Rezoluția de astăzi este un semn că România are nevoie de solidaritate. Suntem membri ai Uniunii Europene, avem nevoie de susținere. Doamna comisar a spus că este o problemă bilaterală. Da, dar care este scopul Uniunii până la urmă? Să știți că România nu acum cere pentru prima dată returnarea tezaurului și să se încheie odată cu jaful făcut de Rusia. În istorie, România, de peste 100 de ani în istorie, România și-a cerut aceste drepturi. Nu a reușit. Este momentul ca această rezoluție, sigur, cu sprijinul tuturor colegilor care sigur vor vota, să fie preluată ca un document și nu pusă la o parte, pentru că aici, în acest Parlament, am votat foarte multe rezoluții și nu s-a întâmplat nimic cu ele. Cetățenii din România așteaptă acest semn. Există sau nu solidaritate atunci când un stat membru este neîndreptățit? Este dreptul cetățenilor să-și recupereze acest tezaur, care generații în șir au lucrat pentru a-l avea. Vă cer, așadar, doamnă Comisar, să puneți în lucru această rezoluție care astăzi se va vota. Este dreptul României să spere la solidaritate”, a punctat eurodeputatul umanist Maria Grapini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *