Victor Nichituş: Politicienii europeni nu exclud o colaborare viitoare cu primarul Chișinăului

Share

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a participat, la data de 5 martie 2023, la o conferința „Dincolo de Geopolitică – cerințe progresiste pentru extinderea UE”, desfășurată la Strasbourg în incinta Parlamentul European. Edilul capitalei Republicii Moldova, lider al Partidului Mișcarea Alternativa Națională, a spus că formațiunea politică pe care o conduce are un angajament ferm pentru accelerarea și susținerea procesului de aderare a statului moldovean la Uniunea Europeană. „Credem că procesul de aderare a noilor state din Europa de Sud-Est, inclusiv a Republicii Moldova este inevitabil și trebuie nu doar încurajat dar și accelerat”, a subliniat Ceban.

În același timp, politicianul moldovean a criticat decidentul politic din Parlamentul de la Chișinău pentru deficiențe înregistrate în lupta cu corupția, funcționarea justiției și ingerințe în libertatea mass-media.

Președintele MAN a subliniat importanța deciziilor Consiliului UE și ale Parlamentului European în favoarea extinderii.

„Pe 29 februarie, Parlamentul European a adoptat Raportul privind aprofundarea integrării UE în vederea extinderii viitoare. Din start vreau în numele partidului pe care am onoarea să-l reprezint, Mișcarea Alternativa Națională – MAN să salut adoptarea acestui Raport. Știu că el a fost precedat de mai multe runde de consultări și dezbateri în cadrul comisiilor Parlamentului European, în cadrul Grupurilor politice. Cunoaștem că există păreri diferite, chiar și diametral opuse în ceea ce privește extinderea de mai departe a Uniunii Europene. Forțele de extremă dreaptă din Uniunea Europeană se opun vehement acestui proces.”, a menționat Ion Ceban.

Subliniind necesitatea reformelor fundamentale în statele candidate, precum lupta cu corupția, justiția independentă, și libertatea mass-media, președintele Partidului Mișcarea Alternativa Națională a criticat guvernarea actuală pentru deficiențele majore în aceste domenii.

„Justiția în continuare nu este independentă de factorii politici, lupta cu corupția este doar una declarativă… pluralismul și libertatea mass-media au degradat esențial. Un exemplu recent al eșecului reformei justiției este concursul pentru funcția de procuror general, care a fost anulat a doua zi. Legea și regulile pentru acest concurs au fost schimbate cel mai des în cadrul așa-zisei reforme și oricum acest mult așteptat concurs a trezit nedumerire, iar anularea propriului concurs a doua zi, din start, înseamnă neîncredere în orice persoană care va ajunge procuror general în așa condiții,” a exemplificat acesta.

Politicianul moldovean a transmis oficialilor europeni prezenți la conferința politică că formațiunea pe care o conduce a exprimat sprijin pentru implementarea integrală a recomandărilor Comisiei de la Veneția și a subliniat importanța cooperării dintre UE și Consiliul Europei. Pe de altă parte el a criticat organizarea precipitată a referendumului de integrare europeană și propunerea votării prin corespondență, accentuând riscurile acestora pentru parcursul european al Republicii Moldova. „Consider că nici o forță politică din țara mea nu trebuie să monopolizeze ideea de integrare europeană a Republicii Moldova.De exemplu, formațiunea politică pe care o reprezint, Mișcarea Alternativa Națională, ca partid de centru -stânga care susține o doctrină social-democrată pro-europeană, a propus și continuă să insiste asupra consolidării societății moldovenești în jurul ideii de integrare Europeană, inclusiv prin propunerea ca partidele moldovenești să semneze un act similar „Pactului de la Snagov”, care a fost semnat de partidele românești la începutul parcursului României spre Uniunea Europeană”, a precizat Ceban.

Primarul Chișinăului a reiterat necesitatea ca aderarea la UE să se bazeze pe merite și rezultate concrete, nu pe conjuncturi regionale sau internaționale, și a solicitat sprijinul Parlamentului European pentru a asigura un proces de integrare europeană transparent și eficient pentru Republica Moldova.

Invitația primită de primarul municipiului Chișinău de a participa la conferința organizată în incinta Parlamentului European reprezintă o recunoaștere a potențialului politic pe care îl are partidul pe care îl conduce.

Observ că această conferință s-a desfășurat cu o zi înaintea Congresului Partidului Popular European care se va desfășura în zilele de 6-7 martie la București. La adunarea popularilor europeni va fi prezentă și șefa statului moldovean, Maia Sandu.

Recunoașterea pozitivă a potențialului politic pe care îl deține Ion Ceban și echipa din jurul său, reprezintă un semnal că politicienii europeni, din afara cercului PPE, sunt conștienți de erorile comise de actuala guvernare în politică internă și nu exclud colaborarea, pe viitor, cu alte formațiuni politice pro-europene din Republica Moldova.

Chiar dacă popularii europeni, în prezent, transmit suficient de multă încredere publicului, că vor controla și pe viitor pîrghiile de putere din Uniunea Europeană, datele Eurobarometrului spun altceva. Cetățenii europeni sunt nemulțumiți de politicile pe care le aplică Partidul Popular European și își doresc politici mai degrabă  suveraniste/conservatoare.

E clar că, pe culoarele Parlamentului European se conștientizează că, în 2025, în urma alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate nu va reuși să obțină majoritatea în Parlament și va pierde puterea.  

Participarea primarului de Chișinău la această conferință dedicată extinderii Uniunii Europene arată că Ion Ceban este privit ca un politician care va avea acces la putere – un semnal transmis echipei conduse de Maia Sandu.

Textul integral este preluat de pe Canal 33 .

Victor Nichituș
Victor Nichituș
Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii cât şi opozanţii momentului îi citesc comentariile mai ales pentru comparaţiile surprinzătoare, pentru nuanţele care scapă altora şi pentru mesajele, ingenios inserate în notele sale de blog. Are și de ce - născut în Bacău, România, locuiește de 25 de ani la Chișinău fiind martorul istoriei contemporane a spațiului dintre Prut și Nistru.

Articole asemănătoare

Mai mult