Exclusiv: cine e misteriosul austriac prins drogat, la volanul unui bolid de lux, în Arad

O știre a făcut vâlvă în weekendul trecut.

Polițiștii rutieri din Arad au oprit în trafic, sâmbătă, 2 martie 2024, seara, pe Calea Romanilor, un autoturism marca McLaren, model 600 LT, al cărui preț de pornire este, potrivit site-urilor de specialitate, aproximativ 260.000 de dolari, neînmatriculat și având aplicate plăcuțe de înmatriculare ce aparțineau altor două mașini.

La volan se afla un cetățean austriac în vârstă de 44 de ani care consumase droguri. În dreapta lui, pasager, un polițist de la Ordine Publică din oraș. În urma testării cu aparatul DrugTest a reieșit că șoferul ar fi consumat cocaină. Polițiștii Biroului Rutier au indisponibilizat autoturismul marca McLaren, în timp ce cetățeanul austriac a fost condus la Unitatea de Primire Urgențe Arad, pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a substanțelor consumate. „La data de 2 martie a.c., în jurul orei 22.58, polițiștii Biroului Rutier au depistat un bărbat de 44 de ani, cetățean austriac, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Romanilor. Din verificări a reieșit că autoturismul nu este înmatriculat, iar numărul de înmatriculare aplicat pe autoturism este fals. Testarea cu aparatul din dotare a indicat posibila prezență a substanțelor psihoactive”, a transmis IPJ Arad. Cetățeanul austriac a intrat în România, luni seara, 26 februarie, pe la punctul de frontieră Nădlac, conform unor surse citate de Special Arad. Bărbatul ar fi spus polițiștilor de frontieră că numerele de înmatriculare de pe McLaren aparțin unor alte mașini pe care le deține însă la controlul de frontieră nu i s-ar fi solicitat și actele autoturismului sport pentru control.

Bărbatul în vârstă de 44 de ani este om de afaceri, având mai multe bussines-uri în domeniul Horeca în Austria și imobiliare în România și și-a sărbătorit recent ziua de naștere, făcându-și cadou trei mașini: autoturismul McLaren și două autovehicule marca Porsche. În timp ce cele două mașini Porsche au fost înmatriculate în Austria, pentru autoturismul McLaren procesul de înmatriculare și implicit de primire a numerelor auto a durat mai mult. El a venit totuși în România cu mașina neînmatriculată, având aplicate plăcuțele unor altor mașini. Asta pentru că legislația din Austria prevede că o persoană poate deține mai multe autoturisme având posibilitatea de a pune același număr de înmatriculare pe celelalte mașini aflate în proprietatea sa, condiția fiind ca proprietarul să dețină un singur set de numere pe care le poate pune de pe o mașină pe alta. Cetățeanul austriac este cercetat pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, aparatul DrugTest indicând faptul că austriacul consumase cocaină, conducerea unui autovehicul neînmatriculat și conducerea unui autovehicul cu număr de înmatriculare fals.

În plus, IPJ a deschis o anchetă și pentru faptul că în dreapta șoferului austriac se afla un polițist din oraș. „Având în vedere prezența în calitate de pasager a unui polițist, alături de șoferul austriac, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad este abilitat să comunice următoarele: Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Arad a dispus efectuarea de verificări, prin Compartimentul Control Intern, în vederea stabilirii stării de fapt și luării măsurilor legale”, a mai comunicat IPJ Arad.

Cine este misteriosul om de afaceri austriac

În ultima săptămână, în mediul online, au devenit virale filmări cu bolidul McLaren în traficul din Arad.

După incidentul amintit, identitatea polițistului a fost dezvăluită imediat. Nu însă și cea a omului de afaceri din Austria.

Ecopolitica.ro are confirmarea că cetățeanul austriac se numește RADLINGER RICHARD, este proprietar al unui lanț hotelier ce îi poartă numele, în Austria, are și afaceri imobiliare în Arad dar reprezintă și cel puțin o firmă din domeniul agricol în România.

Pe profilul de LinkedIn se prezintă ca fiind “antreprenor independent”, însă în România și Austria el este activ în mai multe domenii.

El apare ca și administrator special pentru firma Agro Zumer SRL, în mai multe procese în care aceasta apare ca intimat reclamant sau reclamant împotriva mai multor firme cu profil agricol. AGRO ZUMER SRL este înregistrată în satul Tipar, județul Arad, și se ocupă cu cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase. Administrator este chiar austriacul Radlinger Richard, iar unic asociat și beneficiar este un cetățean olandez, cunoscut în zonă de fermierii români, Zomer Franciscus.

Agro Zumer SRL are zeci de procese cu diverse firme de agricultură și zootehnie din vestul țării și în mod interesant, are același tipar și mod de operare ca și firmele holdingului agricol Bardeau, cu afaceri în Timiș, Arad și Caraș Severin, grup de companii controlat de către consulul onorific al Austriei la Timișoara, contele Andreas von Bardeau și reprezentat la Timișoara prin fiul acestuia, Georg Bardeau. Despre modul în care familia Bardeau a ajuns în posesia sau în controlul a sute de hectare de teren dar și ferme s-a scris încă de la finele anilor 90.

Contele Andre Bardeau si fiul sau Georg Bardeau la Timisoara.

Contele austriac Andreas von Bardeau, descendent al familiei de Habsburg, este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Vestul țării cu mii de hectare de teren agricol în proprietate, dar și de pădure. Pe lângă cultura cerealelor, contele mai are afaceri în zootehnie, fiind și actionar principal al Banat Business Park din judetul Timiș.

Andreas von Bardeau s-a stabilit în Banat în anii 2000, cand și-a început activitatea în România cu afaceri în imobilare și agricultură în România.

În agricultura, Grupul Bardeau Holding administrează peste 13.000 ha și are 160 de angajați în producția vegetală (depozite de grâu, floarea soarelui, rapiță, porumb), spații de depozitare (aproximativ 30.000 de tone) și animale (vaci pentru lapte și vaci pentru carne), potrivit unor infomatii făcute publice de companie în urmă cu câțiva ani. Au fost însă și vremuri mai bune, când terenurile lucrate depășeau în total 25.000 de hectare în judetele Timiș, Arad și Caraș Severin, potrivit Puterea.

Revenind la austriacul care a ținut prima pagină a știrilor din weekendul trecut, acesta mai are o asemănare cu familia contelui Bardeau. Familia Bardeau achiziționează și administrează imobile în Timișoara, în special în zona centrală, istorică a orașului și are procese cu diverși locatari din aceste imobile, aspect asupra căruia vom reveni într-un episod dedicat acestei chestiuni.

RICHARD RADLINGER este administrator, asociat unic și benficiar al firmei RADLINGER LAND SRL, din Arad, care se ocupă cu cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.

Aici intervine partea interesantă, care dovedește că austriecii sunt solidari, mai ales atunci când interesele de afaceri sunt comune.

FARMLAND INVEST S.R.L. este o societate comercială înființată la Timișoara, în anul 2018. Fondatorii sunt BARDEAU HOLDING ROMANIA S.R.L., cu sediu social in municipiul Timisoara și STYRIA INVEST – S.R.L., cu sediu social in municipiul Timisoara, reprezentate de Bardeau Andre iar administrator este BARDEAU GEORG, fiul celui dintâi.

Pe 28 martie 2019,  capitalului social al societatii FARMLAND INVEST S.R.L. se majorează prin aportul în numerar a doi noi asociați: Radlinger Land S.R.L. și cetățeanul austriac Richard Radlinger, care devine administrator al FARMLAND INVEST S.R.L., alături de conaționalul său Bardeau Georg.

La 15 zile de la această mișcare, pe 11 aprilie 2019, printr-un contract și o hotărâre a asociaților, SC BARDEAU HOLDING ROMANIA S.R.L., reprezentată prin Bardeau Andre și SC STYRIA INVEST – S.R.L., reprezentată tot de Bardeau Andre, cesionează părțile deținute în cadrul  SC FARMLAND INVEST S.R.L. și se retrag din asociere, iar Georg Bardeau se revocă din funcția de administrator al societății SC FARMLAND INVEST – S.R.L.

FARMLAND INVEST S.R.L. rămâne cu doi asociați: Radlinger Land S.R.L. și cetățeanul austriac Richard Radlinger, care devine administrator unic al FARMLAND INVEST S.R.L.

Va urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *