Mai mulți politicieni moldoveni s-au întâlnit ieri, 8 februarie, cu președinta Maia Sandu. După întîlnire toți au declarat presei că și-au expus nedumeriri referitoare la suprapunerea datei desfășurării referendumului pro UE cu data alegerilor prezidențiale.
Doamna Maia Sandu a participat, tot ieri, 8 februarie, la emisiunea „Bună Seara” a televiziunii publice din Republica Moldova unde a răspuns tuturor acestor nedumeriri.
În urma participării domniei sale la această emisiune am putut constata cu toții, că aceste consultări au fost formale, iar decizia instituției prezidențiale, indiferent de opinia altor partide, a fost luată – referendumul va avea loc în aceiași zi cu alegerile prezidențiale.
Alte răspunsurile oferite de șefa statului moldovean politicienilor care au participat la întâlnirea de ieri nu cred i-au convins de justețea desfășurării acestei consultări cu populația, dimpotrivă, i-au pus pe gânduri.
Președintele social democraților moldoveni, Ion Sula și primarul Chișinăului, Ion Ceban au dreptate: suprapunerea referendumului pro-UE cu prezidențialele va duce la politizarea excesivă a procesului electoral.
Analiza statistică a ratei de participare la primul tur al alegerilor prezidențiale, arată că o scădere a interesului cetățenilor de participare la vot: 68,13 la sută în 1996, 50,95 la sută în 2016, 48,54 la sută la 1 noiembrie 2020.
Doamna Sandu a spus că își dorește o participare a cetățenilor la referendum, adică la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Cel mai probabil, consilierii de campanie electorală ai doamnei Maia Sandu, consideră că o prezență mai mare la vot a moldovenilor, în primul tur de scrutin, va duce la securizarea unui nou mandat.
La fel de probabil este faptul că răspunsul opoziției politice moldovenești va fi cel de boicotare, discretă, a referendumului pro-european. Partidele de opoziție își vor îndemna simpatizanții să participe la alegeri dar să nu ridice buletinul de vot dedicat referendumului.
Adică, în Uniunea Europeană, dar fără Maia Sandu.