„Mă uit la Zinaida Popa și o văd pe Marina Tauber” Corneliu Pîntea, consilier municipal.
Cea de a doua ședință a Consiliului Municipal Chișinău, în care consilierii locali trebuiau să se auto-organize în fracțiuni și comisii de lucru, s-a transformat într-un miting pro-guvernare și de protest la adresa primarului reales, Ion Ceban.
Afirmația de mai sus este o constatare a faptului, nu o acuzație.

Cei 20 de consilieri ai partidului puterii, Partidul Acțiune și Solidaritate, care anterior au refuzat să facă parte din Platforma pentru Chișinău, alianța politică care ar fi trebuit să dețină majoritatea în parlamentul local al capitalei, au demonstrat, cu vârf și îndesat, că știu să fie vocali și eficienți în opoziție.
La începutul ședinței, consilierii locali ai partidului puterii au propus introducerea în ordinea de zi subiecte legate de suspendarea grupelor școlare cu program prelungit, aspecte care țin de concedierea și micșorarea salariilor mai multor asistenți personali din capitală și lipsa plăților unor compensații.
Consilierii locali a patru formațiuni politice nu au susținut aceste propuneri argumentând că această ședință este una organizatorică la care ar trebui să se constituite fracțiunile municipale și comisiile de profil. La fel, li s-a amintit consilierilor PAS că suspendarea grupelor școlare cu program prelungit s-a impus ca urmare a tăierilor bugetare efectuate de către guvernul PAS la adresa municipalității Chișinău.
În replică, consilierii PAS au blocat tribuna din sala de ședințe și au început să scandeze lozinci împotriva primarului. În ciuda dezordinii create de PAS, președintele ședinței, consilierul Corneliu Pîntea, a încercat să continue ședința însă consilierii puterii și părinții prezenți la ședința publică l-au întrerupt.
Ședința s-a transformat într-un miting electoral pro-guvernare și de protest la adresa primarului Ion Ceban.
Consilierii PAS și-au asigurat prezența în sală a susținătorilor lor, au venit la ședință cu porta-voce și fluiere, adică s-au pregătit conștient pentru subminarea desfășurării calme a ședinței. Este clar că partidul guvernamental a creat în mod special acest eveniment pentru a ajunge în buletinele de știri și pentru a menține o presiune mediatică la adresa primarului de Chișinău.
Observ, la rece, că partidul puterii se simte mai bine în opoziție decât la guvernare. Nu m-aș mira dacă majoritatea ședințelor ConsiliuluiMunicipal Chișinău se vor desfășura după acest calapod.
Constat, că partidul puterii folosește instrumentele politice utilizate anterior în politica moldoveanească de Partidul Șor și este la fel de populist. Aceasta este explicația metaforei folosită de Corneliu Pîntea: Mă uit la doamna Zinaida Popa (președinta fracțiunii PAS din Consiliul Municipal) și o văd pe Marina Tauber ( ex-președinta fracțiunii Partidului Șor din Parlamentul Republicii Moldova).
Datele statistice înregistrate în perioada de aflare la guvernarea a Partidului Acțiune și Solidaritate arată o creștere a prețurilor la alimente și la produse energetice, moldovenii plătind cel mai mare preț la gaz metan din sud-estul continentului european. Scăderea puterii de cumpărare a cetățenilor este cel mai bun semn al faptului că partidul care deține puterea nu face dovada solidarității cu cetățeanul.