Victor Nichituș: Primăria Chișinău dă în judecată Guvernul Republicii Moldova. Are loc limpezirea alianțelor politice municipale?

Este clar că în anul alegerilor prezidențiale, partidul puterii – PAS – va lansa un război informațional împotriva primarului de Chișinău care este perceput de către Partidul Acțiune și Solidaritate, drept contracandidatul doamnei Maia Sandu.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că a inițiat procedura de atacare în judecată a Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova privind „presiunea financiară pusă pe umerii chișinăuienilor și refuzul de a aloca sau compensa sursele financiare necesare”. Edilul capitalei moldovene a solicitat alocarea a 158 de milioane de lei pentru achitarea sporului lunar de 1 300 de lei pentru circa 7 853 de angajați din autoritățile/instituțiile bugetare finanțate de la bugetul municipal Chișinău.

Reprezentanții Ministerului moldovean al Finanțelor au precizat, joi, 4 ianuarie, că potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău înregistrează „o majorare de 81,5 milioane de lei față de anul trecut”, scrie Victor Nichituș, într-un editorial publicat de Canal33.ro.

Statistica arată însă că municipalitatea Chișinău contribuie cu circa 2 miliarde de euro la Bugetul de Stat, iar înapoi primește doar circa 105 milioane de euro; experți de la admnistrația publică Chișinău afirmă că această repartiție este injustă, “se pune o presiune intenționată pe bugetul municipal”. Recent primarul Chișinăului a cerut locuitorilor capitalei să semneze o petiție publică prin care se cere ca jumătate din suma taxelor și impozitelor colectate în Chișinău să rămână în bugetul municipal.

Am observat, din analiza proiectului bugetar al anului 2024, că bugetul adoptat nu reflectă deloc angajamentele de solidaritate asumate anterior de partidul puterii față de autoritățile locale.

Mai mult, în cadrul dezbaterilor Legii Bugetului pentru anul 2024, majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate nu a susținut amendamente care vizau sprijinirea financiară a sectoarelor vitale pentru admnistrațiile publice locale, inclusiv municipiul Chișinău, care țineau de dezvoltarea asistenței sociale, a educației ori infrastructurii.

Zic că, atunci când o majoritate parlamentară deleagă competențele financiare ale statului către autoritățile publice locale, fără să aloce resursele financiare necesare îndeplinirii acestora, nu putem vorbi despre solidaritate cu autoritățile locale, ci despre demagogie politică și fugă de responsabilitate.

Înțeleg: Guvernul de la Chișinău nu are bani. Potrivit datelor Ministerului moldovean al Finanțelor, datoria publică a Republicii Moldova a depășit, în luna noiembrie, 101,52 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 328,1 milioane de lei (+0,3%).

Când nu sunt bani, e de dorit să obții pace politică.

Doar că, Partidul Acțiune și Solidaritate a refuzat formula propusă de primarul Ceban de a participa la crearea Platformei pentru Chișinău în Consiliul Municipal Chișinău. Edilul capitalei moldovenești, la 12 noiembrie 2023, după aflarea rezultatelor alegerilor locale generale, a solicitat formațiunilor politice care au obținut delegați în Consiliul Municipal Chișinău să formeze o alianță politică, care să îndeplinească majoritatea promisiunilor electorale făcute de aceste partide. Era o formulă elegantă propusă atât partidului de guvernământ pentru gestionarea elegantă a înfrângerii suferite în Chișinău.

N-a fost să fie.

Gestul municipalității Chișinău de chemare în judecată a Cabinetului de Miniștri are inclusiv simbolistică politică. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, este liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, care deține 20 de mandate, din cele 51, în Consiliul Municipal Chișinău. Alte 20 de mandate aparțin Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, iar șase mandate de consilier municipal sunt controlate de Partidul Socialiștilor. Celelalte cinci aparțin altor formațiuni politice.

Lipsa unui dialog politic constructiv între Cabinetul moldovean de Miniștri și Primăria municipiului Chișinău duce la imposibilitatea apariției unei platformei politice în Consiliul Municipal Chișinău din care să facă parte și reprezentanți ai partidului puterii.

Este clar că în anul alegerilor prezidențiale, partidul puterii va lansa un război informațional împotriva primarului de Chișinău care este perceput de către Partidul Acțiune și Solidaritate, drept contracandidatul doamnei Maia Sandu.

În acest moment nu există o coaliție politică oficializată în noul Consiliu Municipal Chișinău. Este adevărat că, în lipsa unei majorităţi politice oficiale, procesul decizional al municipalității a fost blocat. În același timp, la Chișinău s-a văzut că atunci când sunt concentrați pe rezolvarea problemelor capitalei moldovene consilierii municipali, dincolo de apartenența lor politică, găsesc tangențe pentru a vota împreună.

Nu cred în scenariul potrivit căruia primarul Chișinăului ar candida în acest an la funcția de președinte al Republicii Moldova. Cred mai degrabă în scenariul în care Ceban va face tot posibilul pentru construcția unei majorități politice pro-Chișinău, care să poată rezolva lucrurile necesare și importante pentru dezvoltarea capitalei moldovenești. Și rămân în așteptarea unor evoluții pozitive spre consolidarea social democrației dintre Prut și Nistru.

Material preluat de pe Canal33.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *