Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va desfășura astăzi, 19 decembrie, Congresul Extradordinar unde își vor modifica statutul, vor aproba noul program politic în care vor fi definiți vectorii de politică externă, vor aproba, sau nu, revenirea la funcția de președinte de partid și vor alege noua componență a Consiliului Republican, Comisia de Cenzori și probabil, pe președintele partidului.
Lucruri importante. Ele vor face posibilă schimbarea la față a socialiștilor, transformarea lor într-un partid pro-Moldova, care-i va face mai frecventabili decât sunt în prezent.
Anterior, Igor Dodon a anunțat că socialiștii vor avea propriul candidat la funcția de președinte al statului moldovean, aducând argumente împotriva inițiativei potrivit căreia opoziția ar trebui să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale. “Alegerile locale au arătat că Maia Sandu poate retrage un candidat cu o zi înainte de alegeri, iar dacă propunem un candidat unic din partea opoziției, ne expunem la un risc major. Trebuie să convenim să nu ne atacăm reciproc și să sprijinim împreună pe cel, care ajunge în al doilea tur împotriva Maiei Sandu”, a scris fruntașul socialist pe rețelele de socializare.
Enunțul făcut, că opoziția ar trebui să aibă mai mulți candidați la alegerile prezidențiale, este în contradicție cu ideile de consolidare a partidelor stataliste anunțată de Asociația „Platforma Moldova”, condusă de Irina Vlah, pentru a susține un candidat comun la prezidențiale. Dar și cu inițiativa lui Ion Chicu, care, la fel, a anunțat că invită liderii opoziției parlamentare și neparlamentare la discuții pentru stabilirea unor acțiuni politice comune.
Am observat că, exact cu o zi înaintea desfășurării Congresul Extraordinar al PSRM, Irina Vlah a susținut o conferință de presă în care a subliniat două lucruri importante: a mic, rezultatul alegerilor locale generale demonstrează că opoziția politică la PAS este puternică și, b mic, că o alternativă politică la actuala putere va apare doar dacă opoziția de centru-stânga, suveranistă, va fi unită.
Vlah a observat corect: partidele politice aflate în opoziție la partidul puterii, PAS, au obținut rezultate bune. Socialiștii au obținut în urma alegerilor locale conducerea a 144 de primării, printre care mai multe orașe mari/centre raionale. Acest rezultat îi fac frecventabili pentru mai multe partide, pentru ca, în diferite forme de coalizare, să aibă acces la diferite pîrghii de putere în teritoriu.
Această statistică electorală arată că PSRM rămâne în fruntea opoziției politice moldovenești, drept pentru care merită felicitați.
Dar, acest lucru nu este de ajuns. Cu o rândunică nu se face primăvară! Ar mai trebui ceva.
Îndemnul la consolidarea opoziției, făcut de Irina Vlah, pleacă dintr-un îndoială reală: există, sau nu, siguranța că Igor Dodon poate ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale?
Nu am răspuns la această întrebare. Îmi amintesc însă de o cercetarea de opinie publică care îl arată pe liderul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatâi, cu șanse mai mari, decât Igor Dodon, de a ajunge în turul doi al prezidențialelor moldovenești.
Cel mai probabil, îndoiala transmisă în conferința de presă a Irinei Vlah a avut un destinatar – delegații la Congresul Extraordinar al PSRM. Lor le-au fost adresate toate aceste îndemnuri la unitate a opoziției în care PSRM să fie lider.
Constat că timpul nu curge în favoarea socialiștilor moldoveni, dimpotrivă. Euforia generată de scorul bun obținut la alegerile locale ar trebui să se încheie.
Delegații socialiști prezenți la adunarea de astăzi nu ar trebui să asculte doar rapoarte de activitate venite din partea fruntașilor lor ci ar ar trebui să ceară o analiză cost/beneficiu a votului comun făcut în teritoriu cu partidul puterii și analize de risc pe multiple scenarii interne.
Nu dau sfaturi delegaților socialiști la acest Congres Extraordinar. Zic doar că viitorul începe astăzi!
Am participat, în calitate de invitat, la o conferință de partid unde am văzut că partidele social democrate au înțeles cuvintele despre viitor, aceste formațiuni politice sunt încurajate să fuzioneze, iar acest lucru, cel mai probabil, se va întâmpla.
Partidele suveraniste bat pasul pe loc. Nu am știință ca aceste formațiuni politice, în frunte cu PSRM, să fi înregistrat progrese spre consolidarea stângii. Îndemnul făcut de Irina Vlah, cu o zi înaintea desfășurării Congresului Extraordinar al PSRM, vorbește despre lipsa acestui progres.
Vom vedea, în urma deciziilor luate la Congresul Extraordinar al PSRM, dacă socialiștii moldoveni au înțeles, sau nu, că viitorul domniilor lor depinde de hotârârile pe care le vor lua astăzi.
Credincioșii dintre Prut și Nistru îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae. E oare posibil ca făcătorul de minuni să facă și pentru socialiști una?