MAE reacționează la decizia-surpriză a Rusiei împotriva României

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, marţi, 12 decembrie 2023, că a luat notă de publicarea hotărârii Guvernului Federaţiei Ruse, deși nu a fost anunţat oficial despre închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de publicarea Hotărârii Guvernului Federaţiei Ruse privind denunţarea Acordului bilateral încheiat în 2005 privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don. Partea română nu a fost încă notificată oficial cu privire la această decizie”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Țara noastră are trei reprezentanțe diplomatice în Federația Rusă: Ambasada României la Moscova, Consulatul General al României la Rostov-pe-Don şi Consulatul General al României la Sankt Petersburg.

Decizia Moscovei intervine în condiţiile în care relaţiile dintre România şi Rusia s-au răcit considerabil după ce Ucraina a fost invadată de trupele ruse, iar Bucureştiul a condamnat această agresiune.

„În conformitate cu articolul 37 din Legea federală privind tratatele internaţionale a Federaţiei Ruse, este acceptată propunerea Ministerului rus de Externe privind denunţarea acordului dintre guvernele rus şi român privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don, din 22 septembrie 2005, încheiat sub forma unui schimb de note”, se arată în ordinul publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al guvernului de la Moscova.

Kremlinul a acceptat propunerea Ministerului rus de Externe de a anula acordul privind deschiderea consulatului general al României la Rostov pe Don, iar premierul rus Mihail Mişustin a semnat ordinul în acest sens, a anunţat luni, 11 decembrie 2023, conform agenţiei oficiale de presă TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *