Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a căutat documentul care conţine Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi nu a găsit documentul în Guvernul României. „Aţi mai auzit aşa ceva?în Guvernul României proiectul PNRR nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”, a mai precizat şeful Executivului.
„Vom vedea execuţia bugetară şi, în funcţie de asta, vom hotărî cum vom proceda. Eu cred că adevărat provocare anul viitor va fi această scădere a impozitării munci. Am promis foarte clar că nu vom veni cu impozite noi. Deci nu vom merge în oglindă cu impozitarea capitalului. Acel lucru sunt ferm convins că se va în reforma fiscală trecută în PNRR, nu de către Ciolacu. Eu nu am ştiut, la fel ca şi dumneavoastră”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat luni la Parlament cum şi ce va fi făcut privind taxarea muncii, de anul viitor.
El a adăugat că nu există proiectul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în Guvernul României, atunci când a cerut să îi fie pus documentul la dispoziţie.
„Ca să vă mai spun un lucru, am dat şi eu căutare la prim-ministrul României să mi se pună şi mie PNRR la dispoziţie. Nu există. Dacă dumneavoastră aţi mai auzit aşa ceva – în Guvernul României proiectul PNRR nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”, a completat liderul PSD.
Artizanul PNRR este Cristian Ghinea, de la USR, care a condus echipa ce a conceput acest proiect și a fost principalul artizan. La acel moment, Ghinea ocupa funcția de ministru la Investițiilor.
Cristian Ghinea, ministrul USR al Investiţiilor și la Proiectelor Europene, a anunţat vineri seară, pe data de 3 septembrie 2021, pe pagina lui de Facebook că a terminat PNRR-ul, ”documentele legale sunt trimise şi agreate”, şi ”dacă nu suntem complet idioţi, va fi aprobat în septembrie de Comisia Europeană”. Deși a lucrar cu o echipă mărită de specialiști, pe mai multe discipline, Ghinea și-a arogat meritele pentru acest proiect, după aprobarea PNNR0ului de către Burxelles. De altfel, chiar și în ultimele sale zile ca și ministru, Ghinea s-a plând pe Facebook de dificultățile pe care le-a intâmpinat și de cât de mult a muncit, dar i-a acuzat de neimplicare și chiar de piedici pe cei din PNL și PSD.
PNRR, o ‘afacere secretă’ a USR – Cum a secretizat ministrul Ghinea documentele chiar și pentru partenerii de coaliție
După aprobarea PNRR, Ghinea și USR, care nu se mai aflau la guvernare, au secretizat documentele. Pe 10 ianuarie 2023, portalul stiripesurse.ro titra: PNRR, o ‘afacere secretă’ a USR – Cum a secretizat ministrul Ghinea documentele chiar și pentru partenerii de coaliție.
Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este cel care a coordonat redactarea și negocierea Planului Național de Redresare și Reziliență. După plecarea USR de la guvernare au existat mai multe acuzații, lansate inclusiv de actualul ministru Marcel Boloș, cu privire la secretizarea unor documente din PNRR. Negate public de Ghinea, informațiile despre secretizarea unor documente sunt confirmate cel puțin partial de un document intrat în posesia stiripesurse.ro.
„Atunci când politica e făcută cu pricepere, onestitate și tenacitate, schimbarea în bine se întâmplă. Stă mărturie cel mai mare program de reforme și investiții din ultimii 30 de ani, PNRR-ul făcut de USR”, afirma președintele USR, Cătălin Drulă, în ultima zi din 2022. Referirea la „PNRR-ul făcut de USR” se poate dovedi una foarte precisă, pentru că ministrul Drulă ar fi dispus, pe vremea când conducea MIPE, secretizarea documentelor legate de PNRR inclusiv față de partenerii de coaliție.
Este, spre exemplu, cazul secretarului de stat Hegedüs Csilla (UDMR). Potrivit unui document olograf întocmit de Cristian Ghinea, reprezentanta UDMR, dar și alte persoane din MIPE au fost „tăiate” de pe lista persoanelor care au avut acces la documentele „secret de serviciu” după secretizarea PNRR. „Vă rog să procedați la secretizarea doc. atașate, la nivel SS, și totodată la distribuirea lor, conformei listei anexă”, se arată în documentul scris de Ghinea.
În octombrie 2022, ministrul Investiţiiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a afirmat, referitor la corespondenţa cu reprezentanţii Comisiei Europene privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că este secret de serviciu, însă dacă Parlamentul sau Guvernul va solicita o desecretizare, atunci instituţia se va conforma. El a adăugat că anumite anexe din PNRR nu se află pe site-ul MIPE şi nu cunoaşte considerentele de ce nu sunt afişate acolo, chiar dacă PNRR apare pe portalul online al instituţiei.
Marcel Ciolacu a anunţat că va cere Guvernului să desecretizeze absolut toate documentele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Liderul PSD a adăugat că va discuta şi cu liderii grupurilor parlamentare, deoarece consideră că este oportună înfiinţarea unei comisii de anchetă astfel încât toată lumea să ştie ce conţine PNRR. El a mai subliniat că niciun stat european nu a secretizat PNRR.
Totodată, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, i-a transmis liderului PSD Marcel Ciolacu că tot PNRR este pe site-ul ministerului respectiv, inclusiv anexele, costurile.
Iată însă că în noiembrie 2023, primul ministru Marcel Ciolacu dezvăluie că în Guvern, documentul PNRR și toate anexele nu există.
Cristian Ghinea şi-a asigurat un salariu imens. Primește 5.000 de euro/lună din banii veniţi de la buget
Tot în ianuarie 2023, s-au confirmat o serie de anchete jurnalistice și de informații vehiculate în spațiul public, potrivit cărora Cristian Ghinea, fostul ministru USR care a condus echipa de elaborare a PNRR, a folosit niște firme apropiate persoanei sale pentru a-și asigura bani din consultanță pe PNRR, chiar dacă nu mai avea nicio tangență cu planul național de redresare și reziliență.
Cristian Ghinea şi-a asigurat un salariu impresionant. Compania de consultanţă condusă de el primește 5.000 de euro/lună de la USR. Banii sunt proveniţi din subvenţia pe care partidul o primeşte de la bugetul de stat.
Cristian Ghinea este cel care a redactat în mare parte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), care a fost ulterior negociat şi aprobat de UE.
Înainte ca Uniunea Salvați România (USR) să fie scoasă de la guvernare de către liberali, Cristian Ghinea dorea să ocupe locul de ministru al Fondurilor Europene în guvernul PNL-USR-UDMR.
Astfel, acesta a demisionat din Parlamentul European pentru a se putea concentra pe noua poziție. Totuși, surpriza a fost mare când s-a trezit șomer.
Nu a rămas mult timp fără un venit sigur
În schimb, Cristian Ghinea nu a rămas mult timp fără un venit sigur, deoarece compania lui de consultanţă este plătită de USR cu suma de 5.000 de euro lunar, bani proveniţi din subvenţia pe care partidul o primeşte de la bugetul de stat, conform informațiilor transmise de romaniatv.net
Situația a fost comentată și de către jurnalistul Victor Ciutacu, care a subliniat că partenera de viață a lui Cristian Ghinea deținea calitățile de administrator și asociat înainte să fie preluate de el.
„USR e partidul politic care latră cel mai agresiv când vine vorba de cheltuielile nesăbuite ale formațiunilor politice din bani de la bugetul de stat. Numai ca, în realitate, rezistii nici măcar nu mimează corectitudinea. Baga hulpav, fără grețuri, mâna în butoiul bugetar cu miere.
Strategul și ideologul partidului, fostul ministru al fondurilor europene, ex ONG-istul Cristian Ghinea, rămas șomer după experiența guvernamentală, a găsit modalitatea de a se plăti singur de la bugetul public.
Mai exact, din banii primiți de USR ca subvenție de la bugetul de stat, partidul plătește consultanța, 5.000 euro/lună, unei firme al cărei unic asociat și administrator este Cristian Ghinea.
Firma respectiva a trecut, în timp, prin mai multe schimbări de nume și acționariat. Înainte ca Ghinea să o preia oficial, în acte, calitățile de administrator și asociat erau deținute de partenera sa de viață, Oana Maria Ganea, menționată ca atare și în declarațiile sale publice de avere.
Oana Maria Ganea e nimeni alta decât sora Lianei Ganea, factotumul ONG-ului Agenția de Monitorizare a Presei, devenit între timp Active Watch, fondat de jurnalistul Mircea Toma, reprezentantul USR în CNA”, a declarat Victor Ciutacu la România TV.
Cristian Ghinea şi-a asigurat o altă sursă de venit
De asemenea, Cristian Ghinea şi-a asigurat o altă sursă de venit, imediat după ieşirea de la guvernare a USR. La momentul respectiv, europarlamentarul Dragoş Pîslaru i-a creat un job pentru a cerceta cum este implementat PNRR, din banii declarați de el însuși de „politici publice/cercetare”, potrivit sursei menționate.
Trebuie menționat că nu există alţi cercetători pentru a-i face concurenţă lui Ghinea, fără a fi nevoie să fie scos la concurs postul oferit fostului ministru al Fondurilor Europene.
Conform sursei menționate, proiectul gestionat de Ghinea dorește să fie o monitorizare paralelă pentru toate statele europene, inclusiv pentru România, creată de Parlamentul European.