După cele două tururi de alegeri, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut cele mai multe mandate de primar, 291, dar fără a câştiga vreun municipiu, urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova cu 144 de mandate. Independenţii au obţinut victorii în 116 localităţi, iar Partidului Social Democrat European au obținut conducerea a 103 primării.
Potrivit acestor date statistice, Partidul Social Democrat European își confirmă moștenirea politică și demonstrează că, în ciuda vicisitudinilor create atât din partea guvernării PAS, reușește un scor electoral onorabil. Felicitări social democrației moldovenești și memoriei instituționale pe care a știut să o gestioneze.
Mai există o formațiune politică care a reușit rezultate neașteptate la aceste alegeri locale generale – Partidul Nostru, condus de Renato Usatâi. Acest partid a reușit să cucerească primării importante în nordul Republicii Moldova, ceea ce îl face prezent în viitoarele ecuații de putere care se vor prefigura între Prut și Nistru.
Factorii interni ai procesului de identificare al polilor de coagulare ai opoziției moldovenești sunt clari: PSDE, MAN, Partidul Nostru și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, formațiuni politice pro-europene de orientare social democrată și Partidul Socialiștilor, formațiune politică statalistă de stânga, pe locul doi la alegerile locale, pe altă parte.
Nu spun nimic despre formațiunile politice aflate în siajul lui Ilan Șor, în exercițiul electoral s-a văzut că acestea au probleme, nu este clar dacă avantajul minim obținut în urma alegerilor locale va fi suficient pentru depășirea lor. Sunt sceptic că partidele stataliste care au obținut rezultate bune la alegerile locale vor risca să colaboreze cu acestea.
Pe de altă parte, partidul puterii, Partidul Acţiune şi Solidaritate, nici după turul al doilea nu a reușit să câştige un mandat de primar în cele 11 municipii ale ţării în care au avut loc alegeri locale.
Pierderea de imagine a PAS este clară și vizibilă – nu poate fi ascunsă.
Cel mai probabil, eșecul înregistrat va fi gestionat prin exerciții propagandistice care vor sublinia importanța geopolitică a guvernării și rolul deținut în eventuala oferire a unei date de începere a negocierilor de aderare.
Nu sunt suficient de optimist pentru a crede că președinții și șefii de guvern ai statelor UE vor vota în unanimitate pentru a oferi Chișinăului un calendar de aderare. Republica Moldova este la pachet cu Ucraina, un calendar de aderare ar trebui să fie oferit și Kievului.
Factorii externi ai modelării viitoarei ecuații a alegerilor parlamentare depind de evoluția războiului din Ucraina și sunt imprevizibili. În contextul acestei lipse de previziuni geopolitice, consider că o coagulare a polului social democrat ar trebui să fie cel mai important factor extern de modelare a viitoarei ecuații de putere dintre Prut și Nistru.
Întâlnirea neoficială dintre primarul de Chișinău, Ion Ceban, și liderul social democraților români, Marcel Ciolacu, poate face parte din efortul de coagulare al acestui pol social democrat moldovenesc. Nu exclud că asemenea eforturi există și la nivelul social democrației europene.
Una peste alta, avem trei poluri politice care vor încerca să se consolideze pentru a participa la viitoarele alegeri parlamentare: partidul puterii, care suferă și va continua să piardă din imagine și din alegători, polul social democrat european, care, cel mai probabil, se va coagula și un pol statalist de stânga, socialiștii moldoveni, cu ceva probleme în interior.
Out-siderii rămân formațiunile din siajul politic al lui Șor, partide nefrecventabile și în viitor.