Victor Nichituș: CUM A FOST POSIBIL CA PAS SĂ PIARDĂ ALEGERILE LOCALE

Share

Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare între Prut și Nistru, a pierdut alegerile locale generale organizate ieri, 5 noiembrie – din cele 898 de primării existente în Republica Moldova, PAS a câștigat din primul tur doar 240, adică un pic mai mult de un sfert.

PAS a pierdut și administrația locală a municipiului Chișinău. După prelucrarea tuturor proceselor verbale din circumscripțiile uninominale din municipiul Chișinău, Ion Ceban a câștigat un al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău, obținând 50,62% din sufragii, adică 132.802 de voturi.

Candidatul partidului de guvernământ, Lilian Carp, a obținut 28.23%, adică 74 074 din voturi. Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Adrian Albu se află pe locul trei, cu 4,58% din voturi.

Partidul de guvernământ a pierdut și ocazia de a deține majoritatea în Consiliul Municipal Chișinău, a obținut doar 32,88% din voturi. Partidul Mișcarea Alternativa Națională, condus de Ion Ceban, are mai multe voturi – 33,10%. Partidul lui Ceban are un număr de consilieri municipali egal cu cel al PAS – 20. Încă patru formațiuni politice mai au reprezentanți în parlamentul local al capitalei moldovene.

Marea intrigă a alegerilor locale generale nu ține de alegerea primarului general al municipiului Chișinău, ci de componența alianței politice care va deține majoritatea. Am spus, iar rezultatul alegerilor confirmă, că alianța majoritară va fi făcută în jurul partidului condus de Ion Ceban.

La prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău vom vedea cu cine se va alia Mișcarea Alternativa Națională pentru a obține majoritatea. Observ că are de unde alege aliați.

Cum a fost posibil ca Ion Ceban și partidul condus de el să aibă un rezultat electoral atât de surprinzător în capitala moldoveană?

În primul rând este vorba de mobilizarea la vot a chișinăuienilor cu vârsta de peste 46 de ani, această categorie de persoane este cea care le-a oferit votul. Se spune că schimbările, bune sau rele, se fac cu oameni tineri, după 40 de ani oamenii devin mai conservatori și își doresc stabilitate – nu le mai arde de revoluții!

În ultimele săptămâni ale campaniei electorale, partidul de guvernământ a comis trei erori care a pus pe gânduri oamenii mai în vârstă , adică anume categoria de populație de peste 46 de ani. Este vorba de suspendarea licențelor de emisie a șase televiziuni, scoaterea din dezbaterile electorale organizate la Tele Radio Moldova a doi concurenți care au preferat să vorbească în limba rusă și interzicerea Partidului Șansă de a participa la alegeri, decizie luată în ultima zi de campanie electorală.

Aceste gesturi politice comise de către Partidul Acțiune și Solidaritate, cu suportul SIS și al Comisiei pentru Situații Excepționale, au îngrijorat întreg electoratul moldovean, dar mai ales pe cel existent în Chișinău.

Toate cercetările sociologice afirmă că locuitorii capitalei moldovenești au cel mai mare acces la informații, acest lucru îi transformă într-un electorat informat, atent la nunațele legilor, deci, greu de manipulat.

În opinia mea consider că marea majoritate a locuitorilor Chișinăului au înțeles din evenimentele petrecute că deciziile luate de PAS au depășit limita admisă de jocul politic.

Partidul Acțiune și Solidaritate a pierdut alegerile locale generale pentru că moldovenii dintre Prut și Nistru, în special cei din Chișinău, care au ieșit în număr mare la vot, nu au vrut să mai admită derapajele de la democrație comise de decidentul politic actual.

Cel mai probabil, după aflarea rezultatului alegerilor locale generale, diplomații occidentali ar putea să își exprime opinia referitoare la modul de suspendare a activității a șase instituții de media.

Libertatea de exprimare este, în opinia mea, cel mai important indicator al democrației.

Știu că, la data de 4 noiembrie, la reuniunea președinților Comisiilor pentru afaceri externe din țările Uniunii Europene care a avut loc la Chișinău, pe culoare, s-a discutat și despre libertatea de exprimare existentă între Prut și Nistru.

În ciuda eforturilor depuse de diplomația moldovenească ori Maia Sandu, gesturile puțin democratice comise de partidul de guvernământ nu conving statele Uniunii Europene că Republica Moldova poate începe negocierile de aderare.

Nota Bene

Observ că PAS nu a câștigat nici majoritatea orașelor mari din Republica Moldova. Ele sunt conduse de opoziție ori de primari independenți.

Victor Nichituș
Victor Nichituș
Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii cât şi opozanţii momentului îi citesc comentariile mai ales pentru comparaţiile surprinzătoare, pentru nuanţele care scapă altora şi pentru mesajele, ingenios inserate în notele sale de blog. Are și de ce - născut în Bacău, România, locuiește de 25 de ani la Chișinău fiind martorul istoriei contemporane a spațiului dintre Prut și Nistru.

Articole asemănătoare

Mai mult