Victor Nichituș: MOLDOVENII DINTRE PRUT SI NISTRU MERITA TOT CE E MAI BUN

Discursul presedintelui moldovean din 3 noiembrie, prin care a indemnat cetatenii moldoveni sa participe la votul din 5 noiembrie, cand au loc alegeri locale generale, a fost pe muchie de cutit – inca un pic si domnia sa se transforma in agent electoral al PAS.

Nu ca privitorii nu ar fi inteles indemnul subliminal facut de doamna Sandu referitor la echipa Europa. Echipa Europa e sloganul de campanie electorala al PAS – s-a inteles despre ce vorbea si indemna sefa statului moldovean in prime time pe canalele nationale publice…

S-a vazut, din avion, ca doamna Sandu face echilibristica electorala. Una la limita.

Sunt de acord ca, textul a continut o figura de stil mai putin reusita, care a avut rolul de a o apropia pe sefa statului de oamenii de la sate – am fost si eu prin glod si am rabdat de frig in scoala, a afirmat doamna Sandu.

Ca viitoarea presedinta a statului moldovean a mers prin glod, cred. Cat despre afirmatia despre frigul indurat in scoala, imi pare exagerata. Explic : in anii 70 era inadmisibil in Uniunea Sovietica sa fie frig in scoala.

Abia pe la finalul anilor 80 si dupa declarare independentei si destramarii URSS moldovenii au inceput sa inteleaga ce inseamna frigul in institutii. Dar asta face parte alta din alta discutie.

Concluzia mea este ca presedintele Maia Sandu este un presedinte jucator cu actiuni la limita si care isi permite sa calce inclusiv pe portelanurile democratiei moldovenesti. Este a doua oara cand vad asta – nu e nici se bine, nici de rau. E o constatare.

Cat despre scoaterea din cursa electorala a Partidului Sansa, fara existenta unei hotariri definitive a unei instante judecatoresti si doar in baza unor “banuieli rezonabile” – l-am citat pe seful SIS – zic ca statul moldovean va pierde inca un proces la CEDO.

S-au gandit oare analistii partidului de guvernamant unde se vor indrepta voturile simpatizantilor Partidului Sansa? Intreb.

PAS a comis cel putin trei erori grave care au inrait/mobilizat votantii in varsta, simpatizanti ai stangii politice moldovene dar si pe cei cu simpatii de centru stanga: Inchiderea a sase posturi tv, interzicerea limbii ruse in dezbaterile electorale de la Tele Radio Moldova si scoaterea unui partid din alegeri.

Este cineva de la PAS care se face responsabil pentru aceste decizii?

Nu voi da crezare afirmatiilor posibile ca responsabilitatea apartine doar sefei statului moldovean.

Explic. Doamna Sandu a spus ca, interzicerea limbii ruse in dezbaterile de la Tele Radio Moldova a fost o greseala. Deci, in aceasta speta, cineva a consiliat-o si, cel mai probabil, considerind ca e pe placut presedintelui – a facut exces de zel. Asta e motivul adevarat al justificării facute de doamna Sandu. Se stie ca presedintii nu gresesc, altii se fac vinovati de erorile acestora!

Ma opresc aici. Am intrat de vreo cateva minute in ziua tacerii. Motiv suficient pentru a nu mai posta nimic pina in primele clipe ale inchiderii urnelor de vot.

Sunt ferm convins ca nu vor exista fraude electorale. Prea multi observatori, prea atenti, unul la altul, marii actori politici moldoveni.

Votati cum considerati de cuviinta.

Moldovenii merita tot ce e mai bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *