Andrew Tate – interdicții financiare, de călătorie și pe social media

autor: Mircea Dan Opriș

Controvsersat dar celebru, influencer masiv, personalitate de internet american-britanică și fost kickboxer profesionist, Andrew Tate are pe platforma X (fost Twitter) impresionanta cifră de 8,2 milioane de abonați / urmăritori.

În ceea ce el numește “Matrix attacks” la adresa sa, Andrew Tate a prezentat rețelele de socializare, platforme de cazare dar și băncile comerciale la care îi este interzis accesul sau creare de conturi de utilizator: Gmail, Uber, Airbnb, Facebook, Instagram, WhatsApp, Spotify, SoundCloud, NatWest precum și băncile Santander, Barclays Lloyds și TSB. De asemenea, îi sunt interzise conturi pe Discord, YouTube, Apple IDs și TikTok.

“De fapt – sunt pe o listă PEP (Politically Exposed Person), așa că mi se interzice să mai am vreun cont bancar în orice bancă. Vreodată”, a precizat Tate, într-o postare pe platforma X, singura care nu i-a suspendat contul și îi permite să publice mesaje, texte, fotografii și filmări.

PEP (Politically Exposed Person) – În reglementarea financiară, o persoană expusă politic este cea căreia i s-a încredințat o funcție publică proeminentă. Un PEP prezintă, în general, un risc mai mare de implicare potențială în luare de mită și corupție în virtutea poziției sale și a influenței pe care o poate deține.

Frații Tate se află, încă, în control judiciar pentru 60 de zile, iar cei doi trebuie să respecte rigorile legii. Ei bine, avocata celor doi a făcut declarații despre cum își vor petrece sărbătorile de iarnă. Andrew Tate și Tristan Tate s-au prezentat vineri, 3 noiembrie 2023, la Tribunalul București, acolo unde s-a judecat atât posibilitatea de restituire a bunurilor confiscate, printre care terenuri și mașini de lux, cât și „modificarea obligaţiilor controlului judiciar”, au declarat surse judiciare.

Instanța a rămas în pronunțare. Verdictul pentru limitarea controlului judiciar pe teritoriul României a fost amânat pentru 6 noiembrie, iar cel privind returnarea bunurilor sub sechestru pentru 17 noiembrie.
Prin rechizitoriu, DIICOT a solicitat confiscarea mai multor bunuri mobile şi imobile: 15 terenuri şi clădiri situate pe raza judeţelor Ilfov, Prahova şi Braşov 15 autoturisme de lux 14 ceasuri de lux două lingouri şi o medalie părţile sociale deţinute în cadrul a 4 societăţi comerciale,  86.580 de lei, 52.650 de euro, 17.430 de dolari şi 10.370 de lire sterline şi suma de 21.080508 BTC, existentă în portofele de criptomonedă (aproximativ 384.904,789 USD) obligarea inculpaților la plata unor cheltuieli judiciare avansate de stat în cuantum de 300.000 de lei.
Acum ei încearcă să își recupereze bunurile confiscate.

Înainte de a i se impune interdicția de a călători, Andrew Tate a povestit cum călătorește, după ce i-a fost suspendat de către Uber, dreptul de a folosi acest serviciu de mobilitate. El se deplasa rutier, dintr-un loc în altul la volanul propriului bolid de lux, marca Bugatti, iar pentru a putea călători în diverse țări, el plătea transportul mașinii personale, într-un avion privat. În țara de destinație, folosea din nou mașina pentru deplasarea pe șosele.

Cercetați în stare de libertate

Andrew Tate și Tristan Tate au scăpat de arestul la domiciliu acum patru luni. Pe 4 august, Curtea de Apel București decis să înlocuiască arestul la domiciliu cu controlul judiciar și a fost pentru prima oară după 7 luni când o instanță a decis ca cei doi milionari britanici să fie cercetați în stare de libertate. Frații Tate, ca și cele două femei acuzate de complicitate, trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la poliţie conform programului de supraveghere sau ori de câte ori sunt chemaţi.

Alte măsuri dispuse de instanță au fost ca frații Tate „să nu depăşească limita teritorială a judeţului Ilfov şi a Municipiului Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată”.

Controversă: trimiși în judecată pentru trafic de persoane și viol

Pe 30 decembrie 2022, Andrew Tate și Tristan Tate au fost arestați preventiv pentru trafic de persoane și viol, acuzații formulate de DIICOT. Pe 20 iunie 2023, cei doi frați, precum și Georgiana Naghel și Luana Radu, complicele lor, au fost trimiși în judecată. Infracțiunile pentru care au fost trimiși în instanță:  constituire a unui grup infracțional organizat,  trafic de persoane în formă continuată (față de fiecare inculpat în parte au fost reținute astfel: patru acte materiale, trei acte materiale, şase acte materiale și, respectiv, cinci acte materiale raportat la numărul de persoane vătămate), viol în formă continuată (două acte materiale), acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, instigare la lovire sau alte violențe, lovire sau alte violențe. 

Lovitura de imagine pe platforma X

Interviul acordat, pe 12 iulie 2023, de către milionarul Andrew Tate în vila sa din România, unde este anchetat de trafic de persoane, prezentatorului TV american Tucker Carlson a ajuns la aproape 108 de milioane de vizualizări pe X (Twitter). De altfel, acesta a fost singurul interviu pe care Andrew Tate l-a acordat, după ce autoritățile române și cele americane au demarat anchetarea sa. Varianta integrală a interviului a reușit să scape cenzurii și pe platforma YouTube, pe contul de utilizator The Shark Band.

Unul dintre cei mai longevivi și cel mai popular prezentator TV al Fox News, Carlson a fost pus pe liber de televiziunea conservatoare din Statele Unite în data de 24 aprilie a acestui an.

Cu doar câteva zile înainte de anunțul privind despărțirea de Carlson, Fox News convenise să plătească aproape 800 de milioane de dolari companiei Dominion pentru a rezolva pe cale amiabilă un proces intentat de aceasta pentru defăimare.

Carlson a anunțat apoi pe 11 mai că va realiza o nouă emisiune care va fi difuzată pe Twitter. „Twitter nu este un site partizan. Toată lumea are voie pe el şi credem că acesta este un lucru bun”, afirma el la momentul respectiv.

De altfel, Twitter este în prezent singura rețea social media pe care activează Andrew Tate, toate celelalte interzicându-l din cauza mesajelor care îndemnau la violență fără femei. Contul lui Tate fusese dezactivat de Twitter cu ani în urmă, însă platforma social media i l-a restaurat după ce miliardarul sud-african Elon Musk a cumpărat compania.

Musk și-a exprimat simpatia pentru Tate de mai multe ori, inclusiv imediat după anunțul reținerii sale în România.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *