Germania a interzis activităţile grupării islamiste Hamas

Germania a interzis de miercuri activităţile grupării islamiste Hamas, deja desemnată ca organizaţie teroristă la nivel naţional şi al Uniunii Europene, şi ale grupării pro-palestiniene Samidoun, a anunţat Ministerul de Interne de la Berlin condus de Nancy Faeser.

“În privinţa Hamas, am interzis azi complet activităţile unei organizaţii teroriste al cărei obiectiv este să distrugă statul Israel”, a declarat Faeser într-un comunicat preluat de Reuters.

Filiala din Germania a Samidoun va fi de asemenea desfiinţată, adaugă comunicatul. Faeser a afirmat că reţeaua internaţională respectivă acţionează sub acoperirea de grup de solidaritate cu deţinuţii, pentru a difuza propagandă antisemită şi împotriva Israelului.

Agenţia dpa precizează că interdicţiile implică confiscarea tuturor activelor şi scoaterea în afara legii a oricărei prezenţe în mediile sociale şi pe internet în general. Ministerul de Interne a avertizat că oricine continuă să acţioneze pentru organizaţiile interzise comite o infracţiune.

Cancelarul german Olaf Scholz menţionase deja perspectiva interzicerii celor două organizaţii, la scurt timp după atacul din 7 octombrie al grupării Hamas pe teritoriul israelian.

Serviciul de informaţii interne BfV estimează că în Germania sunt prezenţi circa 450 de susţinători activi ai Hamas. Grupările afiliate cu această organizaţie sunt deja interzise de mai multă vreme, însă măsurile anunţate joi se vor aplica şi altor activităţi legate de Hamas.

Conform evaluării BfV, organizaţia Samidoun este ostilă faţă de Israel şi are legături directe cu mişcarea naţionalistă radicală Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, care incită la luptă armată împotriva Israelului.

În Germania – arată Ministerul de Interne – Samidoun acţionează şi sub denumirea de HIRAK sau Mobilizarea Tineretului Palestinian. Ministerul acuză mişcarea şi grupările afiliate acesteia de subminarea coexistenţei paşnice în ţară şi o consideră o ameninţare la adresa ordinii publice, din cauza susţinerii pentru recurgerea la violenţă.

Activităţile Samidoun au provocat deja indignare la nivel naţional. La câteva ore după ce militanţii Hamas şi-au început atacul asupra Israelului, unii membri ai grupării au distribuit dulciuri într-un cartier berlinez, pentru a sărbători.

Faeser a apreciat că “sărbătorirea spontană aici în Germania ca reacţie la atacul terorist îngrozitor al Hamas împotriva Israelului, aşa cum am fost nevoiţi să vedem la Berlin, este intolerabilă” şi “demonstrează dezgustător viziunea inumană a Samidoun asupra lumii”.

Sindicatul poliţiei germane (GdP) a salutat interdicţiile. “Acum cadrul legal este clar şi asta este de mare ajutor. Protejarea vieţii evreieşti din Germania are cea mai înaltă prioritate şi de aceea vom lupta în împotriva acestei organizaţii teroriste din Germania, cu duritate şi profesionalism”; a declarat Jochen Kopelke, preşedintele GdP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *