Fisurile din USR au generat un exod al oamenilor de valoare – REPER își anunță proprii candidați

Partidul REPER își lansează candidat pentru Primăria Timișoara și nu exclude viitoare alianțe

Partidul lui Dacian Cioloș și-a făcut publice intențiile de a avea candidați proprii la alegerile din Timișoara și din județul Timiș. REPER este format, în marea majoritate, din contestatarii și nemulțimiții, voci critice, care au plecat din vechiul USR-Plus, fie au părăsit ulterior USR, unde au fost marginalizați sau tratați cu ostilitate, susțin reprezentanții Reper Timiș.

Situația din fosta coaliție USR Plus este aceeași la  nivel național.  La Timișoara, lucrurile sunt interesante, pentru că REPER va lua din voturile candidatului USR, actualul primar, Dominic Fritz, care este și președinte al USR Timiș. Asta în condițiile în care, în cele mai recente sondaje, Dominic Fritz și principalul său contracandidat, fostul primar Nicolae Robu, care va reprezenta aproape sigur PNL, se situează amândoi, undeva între 40 % și 47% din intențiile de vot ale timișorenilor.

Biroul Național al REPER a aprobat solicitarea Comitetului Politic al REPER Timiș de începere a negocierilor cu Raul Olajos în vederea asumării unei candidaturi fie la Primăria Timișoara. Totodată, cei din Timiș au primit undă verde și pentru demararea unor negocieri pre-electorale cu alte partide pentru susținerea candidatului REPER.

Raul Olajos, fostul președinte PLUS Timiș, devenit ulterior copreședinte USR-PLUS, apoi determinat să se retragă din construcția USR, ar putea fi candidatul REPER la Primăria Timișoara. Într-un document transmis conducerii centrale a partidului, echipa filialei Timiș explică motivele pentru care își dorește această asociere cu actualul consilier județean.

„Decizia noastră vine în urma unor calcule politice, de potrivire între programele politice ale partidului și al lui Raul Olajos, precum și datorită faptului că percepția electoratului îl asimilează pe acesta partidului pe care îl conduc în județ. Mai mult, cei care au format coloana vertebrală a partidului lui Dacian Cioloș aici, indiferent că discutăm de aleși locali sau județeni, sunt parte a echipei din jurul lui. Ne-au parvenit și nouă rezultatele anumitor sondaje de opinie rulate local, iar acestea ne plasează în jurul pragului electoral. Ținând cont de scorul național pe care REPER îl are acum, diferența rezultă din asocierea cu această echipă. Potențial de creștere există, pentru că 8% din electoratul pe care l-a avut USR-PLUS la precedentele alegeri nu se mai regăsește în ideologia partidului condus de Drulă și, local, de Dominic Fritz. Prin urmare, o asociere cu Raul Olajos și cu echipa lui, ne poate propulsa la un scor cu două cifre. Iar de acolo, orice este posibil, după cum am văzut în 2020”, a declarat Cristian Răducă, copreședintele REPER Timiș.

„Am propus ca negocierea să aibă în vedere atât Primăria Timișoara, cât și președinția CJT, pentru a păstra deschise ambele opțiuni, în cazul în care vom ajunge la un consens. Prioritar rămâne postul de primar, pentru că acolo ne indică analizele noastre cele mai mari șanse. În următoarele săptămâni vom avea o serie de întâlniri pentru a ajunge la un consens, pentru că sunt anumite aspecte pe care trebuie să le lămurim. După primele discuții, Raul Olajos își dorește o platformă similară cu cea propusă de Dacian Cioloș, când a fost președinte al USR – una în care să își facă loc nu doar membrii ai partidului, dar și oameni din mediul de afaceri sau din cel universitar. Practic, deschiderea se dorește a fi către societate civilă din oraș, de unde a primit deja unele semnale că ar fi susținut. Discutăm de personalități din mediul academic și cel de afaceri.”, a mai spus Cristian Răduca.

În septembrie, consilierul județean ex-USR Raul Olajos declara că se ocupă de crearea unei echipe și a unei platforme pentru alegerile locale de anul viitor, ambele care se doresc a fi o soluție atât la primărie, cât și la județ. Tot atunci, Olajos spunea că nu se află într-o relație oficială cu REPER.

„(…) Vorbim despre un copil al Timișoarei, care a crescut, a studiat și s-a realizat personal, profesional și politic aici, un vorbitor fluent de maghiară, germană și engleză. Acest tip de melanj trebuie armonizat cu prevederile statutare ale partidului, dar suntem optimiști că se poate realiza. Mai ales pentru că REPER nu este un partid excluziv, precum s-a arătat USR a fi cu toți cei care nu sunt în siajul conducerii lor. Pentru că tocmai de aceea, atât eu, Raul, dar și alții, am fost marginalizați, sancționați și excluși. Chiar mai mult decât atât, avem destui membrii și simpatizați, câteva sute în județ, care au declarat explicit că sunt alături de noi tocmai datorită lui Raul și a ideologiilor noastre, care sunt similare. Sunt și aspecte la care pare că suntem deja pe aceeași lungime de undă, cum ar fi depolitizarea administrației publice. În virtutea deciziilor pe care administrația Fritz le-a luat în mod constant, când membrii de partid au fost numiți strict pe criterii politice, atât Raul, cât și noi ne dorim ca astfel de cazuri să fie posibile strict în sensul și litera Codului Administrativ – acolo unde este strict nevoie de așa ceva.”, a concluzionat Cristian Răducă.

REPER Timiș va derula propriul sondaj de opinie cu privire la votul din 2024 primăvara viitoare, în luna martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *