Crește numărul vocilor critice din interiorul UE și NATO

Viktor Orban irită din ce în ce mai mult Bruxelles-ul: ”Nimeni nu forțează Ungaria să fie membră a UE”

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și securitate, Josep Borrell, a reacționat dur după ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a comparat aderarea țării sale la UE cu ocupația sovietică.

Liderul de la Budapesta a făcut declarațiile luni, la comemorarea aniversării revoltei maghiare din 1956 împotriva regimului sovietic, relatează Politico. De asemenea, Viktor Orban a lansat noi critici la adresa liderilor UE, cu ocazia lansării campaniei pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, numind Bruxelles-ul o ”parodie contemporană proastă”, care nu mai poate fi reparată.

”Astăzi apar lucruri care ne amintesc de vremurile sovietice. Da, se întâmplă ca istoria să se repete. Din fericire, ceea ce a fost cândva o tragedie este acum, în cel mai bun caz, o comedie. Din fericire, Bruxelles-ul nu este Moscova. Moscova a fost o tragedie. Bruxelles este doar o parodie contemporană proastă. A trebuit să dansăm pe melodia pe care a fluierat Moscova, fluieră și Bruxelles-ul, dar dansăm cum vrem, iar dacă nu vrem, atunci nu dansăm”, a declarat premierul Ungariei.

Reacția Bruxelles-ului

Declarațiile lui Viktor Orban au primit un răspuns ferm din partea Bruxelles-ului.

Ungaria știe multe despre ocupația sovietică. Îmi amintesc de Budapesta în 1956 cu tancuri rusești pe străzi. Trebuie să știe despre ce vorbește”, a transmis marți Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și securitate, Josep Borrell.

Oficialul european a subliniat că nu vede asemănări între ocupația sovietică a Budapestei și ceea ce se întâmplă la Bruxelles.

”Nu am văzut un singur tanc acolo. Nimeni nu forțează Ungaria să fie membră a UE”, a mai transmis Borrell, potrivit Digi24.

Premierul Ungariei este considerat singurul aliat al președintelui rus Vladimir Putin din UE.

Declarațiile acestuia au fost făcute după ce, săptămâna trecută, el s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin în China.

Țara NATO în care guvernul va fi condus de un premier catalogat “pro-rus”

Social-democratul Robert Fico a fost numit miercuri, 25 octombrie, pentru a patra oară, premier al Slovaciei, după ce a promis în campania sa electorală să pună capăt ajutorului militar oferit Ucrainei şi a criticat sancţiunile impuse Rusiei, relatează Reuters.

Preşedinta Slovaciei, liberala Zuzana Caputova, l-a numit pe Fico în fruntea guvernului după ce partidul său SMER-SSD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a câştigat alegerile din 30 septembrie şi a format o coaliţie cu partidele HLAS (centru-stânga) şi SNS (naţionalist).

Fico, politician apropiat de premierul ungar Viktor Orban, a demisionat în 2018 din funcţia de prim-ministru, pe fondul protestelor publice împotriva corupţiei, după ce un jurnalist a fost ucis.

Robert Fico a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Și la final merită amintit că noua construcție BRICS nu e un proiect eșuat așa cum îl cataloghează mulți lideri occidentali și americani. Ci dimpotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *