Raport la Băncii Mondiale: România a pierdut 20% din forța de muncă în ultimii 15 ani din cauza emigrației

Un raport al Băncii Mondiale arată că România a pierdut în ultimii 10-15 ani nu mai puțin de 20% din forța de muncă din cauza emigrației.

Raportul Băncii Mondiale, denumit “Diagnostic Sistematic de Țară” pentru România, arată că populația activă în vârstă de muncă a României este în scădere, în mare parte din cauza emigrației și a participării scăzute pe piața muncii, ceea ce reduce oferta de forță de muncă și, prin urmare, creșterea economică potențială.

România a înregistrat o scădere și o îmbătrânire atât a populației, cât și a forței de muncă, în mare parte din cauza emigrației.

Populația ţării noastre a scăzut de la 22,8 milioane la 19,1 milioane între 2000 și 2021 și se preconizează că va scădea la 17,8 milioane până în 2030, arată Banca Mondială.

Astfel, în ultimii 10 – 15 ani au emigrat mai mult de 2 milioane de români, reprezentând aproape 20% din forța de muncă, mulți definitiv, ceea ce a dus la decalaje de competențe, deficite de forță de muncă în roluri-cheie (de exemplu, medici), cereri salariale distorsionate și scăderea productivității reale a muncii, notează Biziday.

De asemenea, raportul mai arată că românii care emigrează sunt de obicei mai tineri și cu un nivel de educație mai ridicat decât populația rămasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *