Salman Rushdie, Premiul pentru Pace la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt

Scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie a fost distins duminică, 22 octombrie 2023, cu Premiul pentru Pace la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, în cadrul unei ediţii umbrite de conflictele actuale din lume, informează DPA.

Luând cuvântul în biserica istorică St. Paul din oraş, Rushdie, în vârstă de 76 de ani, s-a declarat “extrem de recunoscător pentru acest important premiu”, ţinând însă să precizeze că “pacea acum pare o fantezie”.

“Trăim într-o perioadă pe care nu credeam că o voi vedea în timpul vieţii mele”, a afirmat scriitorul. “O perioadă în care libertatea – şi în special libertatea de exprimare, fără de care lumea cărţilor nu ar exista – este pretutindeni atacată de voci reacţionare, autoritariste, populiste, demagogice, semidocte, narcisice şi nepăsătoare”.

Într-o referire clară la invadarea de către Rusia a Ucrainei, Rushdie a invocat războiul care face ravagii “nu foarte departe”, născut din “tirania şi lăcomia pentru putere şi cucerire a unui om – o poveste tristă care nu va suna nefamiliar unui public german”.

Scriitorul şi-a pierdut vederea la un ochi după ce a fost atacat cu cuţitul de un bărbat care a sărit pe scenă în timpul unei conferinţe literare în statul New York în august 2022. Rushdie a fost înjunghiat de mai multe ori în gât şi în abdomen, înainte ca participanţii şi gărzile să imobilizeze atacatorul.

Stabilit în New York, autorul trăieşte din 1989 sub ameninţarea morţii după ce Iranul a emis pe numele său o “fatwa” (sentinţă religioasă), în urma publicării romanului său “Versetele satanice”.

Premiul pentru Pace este însoţit de un cec în valoare de 25.000 de euro şi este considerat unul dintre cele mai importante premii din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *