Institutul Național de Statistică anunță lansarea cărții ”Eminescu, profesor de statistică”, de Ziua Europeană a Statisticii

Vineri, 20 octombrie 2023, Aula Bibliotecii Academiei Române găzduiește lansarea unei cărți ce va face lumină asupra multor lucruri neștiute din viața lui Mihai Eminescu, anunță Știripesurse.

“Eminescu, profesor de statistică”, editată de Editura Institutului Național de Statistică, vine cu documente și detalii complet inedite despre cariera de profesor de statistică a ”românului absolut”, cum îl numea Petre Țuțea pe Mihai Eminescu.

Avându-i ca autori pe Tudorel Andrei, Cristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu, publicația aduce în premieră în atenția publicului larg documente despre perioada pe care Eminescu a petrecut-o la Școala Comercială din Iași, în anul școlar 1884-1885, unde a fost profesor la catedra de statistică și geografie.

Perioada analizată de cei trei autori este una neacoperită de eminescologi. Începând cu toamna lui 1884, Eminescu a primit ore la școala din Iași, unde voia să fie profesor de istorie universală. Însă, neprimind orele dorite, a acceptat să predea geografie la clasele I-IV și statistica la clasa a V-a.

”Eminescu, profesor de statistică” va fi lansată vineri, 20 octombrie, la ora 11:00. Cartea beneficiază și de o ediție în limba engleză, o premieră pentru o astfel de lansare, traducerea fiind asigurată de Adelinda Șelaru, profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, din București.

sursa: Active News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *