Primele estimări arată că Franța ar trebui să recâștige primul loc pe podiumul mondial al producției de vin, depășind Italia, care a avut o recoltă de struguri mai mică în ultimul an, potrivit experților.
Anul acesta, producția de vin din Franța „ar trebui să se ridice la 46 de milioane de hectolitri, un nivel comparabil cu cel din 2022 și cu 3% mai mare decât media 2018-2022”, a declarat vineri departamentul de statistică al Ministerului Agriculturii francez, Agreste, pe baza estimărilor unui raport, întocmit la 1 octombrie.
Între timp, producția italiană este de așteptat să scadă la aproximativ 43 de milioane de hectolitri, față de 50 de milioane în anul precedent, potrivit unui comunicat de presă emis de Coldiretti, principala organizație agricolă a Italiei, pe 2 octombrie.
„Este un eveniment semnificativ pentru că este un simbol”, a declarat pentru AFP Jean-Marie Cardebat, specialist în economia vinului la Universitatea Bordeaux.
Podgoriile italiene lovite de mucegai
Din 2007, cu excepția anilor 2011 și 2014, Italia a rămas principalul producător de vin la nivel mondial, potrivit cifrelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).
„Dar acest lucru este pur sezonier”, a adăugat Cardebat, explicând că podgoriile italiene au fost deosebit de puternic afectate de mucegai în acest an.
Coldiretti s-a referit la un „sezon complex din punct de vedere meteorologic care, între vreme rea și caniculă, a redus producția națională estimată cu aproximativ 14%, cu pierderi de până la 50% în zona de sud-centru”.
Totuși, la începutul lunii mai era speranță datorită climatului „blând, uscat”, favorabil calității recoltei, „mulțumită absenței umidității și intervalului larg de temperatură dintre zi și noapte”.
În ceea ce privește Franța, „situația din diferitele podgorii este mixtă”, a spus Agreste.
Producția „scădea în Bordeaux și sud-vest din cauza mucegaiului și a caniculei, iar în Languedoc și Roussillon din cauza secetei”, a menționat organizația.
„În alte părți, situația este favorabilă, în special în regiunea Charentes”.
În timp ce cererea mondială de vin a „încetinit temporar, în special din China”, scăderea producției italiene „este o veste destul de bună”, deoarece ar trebui să ușureze presiunea asupra prețurilor, a spus Jean-Marie Cardebat.
Mai mulți factori afectează piața
Piața vinului a fost zguduită în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, dar și din cauza acumulării de stocuri în timpul pandemiei și a inflației.
Conform datelor UE, s-a observat o scădere de 7% a consumului de vin în acest an în întregul bloc, în timp ce în Franța a fost de 15%.
În ansamblu, exporturile de vin din UE pentru primele luni ale anului 2023 au fost de 8,5% comparativ cu anul precedent.
În luna iunie a acestui an, Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri de sprijinire a producătorilor de vin din UE.
Programul de sprijin include măsuri de distilare a vinului pentru a-l scoate de pe piață. În fiecare an, aproximativ 1 miliard de euro este dedicat sectorului.
Producătorii de vin încearcă, de asemenea, să se adapteze la schimbările cu care se confruntă sectorul, în special la cele legate de schimbările climatice.
În regiunea Beaujolais din Franța, Institutul francez al vinului și viei efectuează teste pentru ambele soluții tehnice pentru a proteja vița și soiurile de struguri mai compatibile cu noile condiții climatice.