Germania avertizează lumea privind 4 șocuri majore: criza va lovi puternic precum în anii 1970

Un avertisment dat lumii de către Deutsche Bank previne asupra 4 șocuri majore ce vor putea lovi pe plan internațional, precum în anii 1970.

Inflația ar putea fi la fel de mare ca în urmă cu peste 50 de ani, în întreaga lume, iar piețele globale ar trebui să fie îngrijorate, avertizează experții de la Deutsche Bank, potrivit Business Insider.

Există încă o spirală a riscurilor inflaționiste care scapă de sub control, a avertizat Deutsche Bank. Strategii au subliniat patru motive pentru care riscurile de stagflație rămân prezente în economie. Este prea devreme pentru ca Fed să se pronunțe clar în privința inflației, a spus banca germană într-un raport.

Există semne că investitorii ar trebui să fie îngrijorați că inflația revine și urmează o cale similară cu cea din anii 1970, iar asta înseamnă că Rezerva Federală nu își poate permite încă să declare victoria, potrivit Deutsche Bank.

Strategii au subliniat posibilitatea ca SUA și alte economii să reintre într-o perioadă de stagflație, așteptările consumatorilor cu privire la inflația viitoare scăpând de sub control. Acest lucru ar putea duce la o perioadă de inflație ridicată și de creștere economică lentă, situație care a lovit economia în anii 70 și începutul anilor 80.

Astăzi, SUA dau semne că o spirală de stagflație ar putea fi evitată. Politica monetară a fost deja înăsprită dramatic, Fed a majorat ratele dobânzilor cu 525 de puncte de bază pentru a încetini creșterea prețurilor. Banca centrală a renunțat, de asemenea, la peste 1 trilion de dolari de active din bilanțul său, ceea ce a redus drastic cantitatea de numerar care se răspândește pe piață, ajutând la scăderea prețurilor activelor.

Între timp, presiunile lanțului de aprovizionare și prețurile materiilor prime, doi factori mari ai inflației, s-au diminuat în mare măsură. Așteptările inflaționiste pe termen lung rămân, de asemenea, aproape de prețul țintă de 2% a Fed, așteptările inflaționiste pe 1 an și 5-10 ani scăzând între 2%-4%.

„Dar acum nu este momentul să ne mulțumim și există motive foarte puternice pentru prudență”, au avertizat strategii într-o notă de luni. Iată patru motive pentru care piețele ar trebui să fie preocupate de o reapariție a inflației.

1.Inflația este încă peste ținta din fiecare țară a G7

În majoritatea economiilor avansate, prețurile s-au menținut cu mult peste obiectivele băncilor centrali. Inflația din SUA a reaccelerat la 3,7% pe an în august, conform ultimului raport al indicilor prețurilor de consum, crescând mai rapid decât creșterea prețurilor de 3,2% înregistrată în iulie.

2.Un nou șoc al prețurilor ar putea să anuleze așteptările inflaționiste

Acest lucru se datorează faptului că inflația a rămas peste ținta băncilor centrale timp de aproape doi ani și rămâne în continuare peste nivelurile de dinainte de pandemie în SUA și în mare parte din Europa. „Dacă există un alt șoc și inflația rămâne peste țintă într-un al treilea sau chiar al patrulea an, este din ce în ce mai greu de imaginat că așteptările pe termen lung vor rămâne în mod repetat mai mici decât inflația reală”, au spus strategii.

3.Creșterea economică este lentă

Condițiile financiare mai înăsprite au început să afecteze economia și există puțin loc pentru ca acest lucru să se schimbe. Randamentele obligațiunilor au crescut săptămâna trecută, deoarece investitorii au stabilit prețuri la rate ale dobânzii mai mari pentru mai mult timp, ceea ce ar putea crește costurile îndatorării și ar putea împiedica creșterea.

Raportul datoria SUA-PIB a crescut, de asemenea, cu mult peste ceea ce era în anii 1970, ceea ce limitează cantitatea de stimulente fiscale care poate fi utilizată pentru a stimula creșterea economică. Ușurarea politicii monetare pentru a ajuta creșterea poate fi, de asemenea, exclusă, având în vedere cât de periculoasă s-a dovedit a fi inflația.

4.Costurile mari ale împrumuturilor

Este dificil de spus când ar trebui să înceapă Fed să relaxeze politica monetară. Pe măsură ce inflația se apropie de țintă, piețele pun mai multă presiune asupra Fed pentru a reduce ratele dobânzilor, deoarece costurile mai mari ale împrumuturilor influențează puternic prețurile activelor.

Acest lucru este amplificat de faptul că înăsprirea monetară funcționează cu o întârziere în economie, ceea ce înseamnă că majorările ratelor efectuate în urmă cu 18 luni ar putea să nu fi fost încă simțite. Toate acestea ridică riscul ca Fed să să împingă economia într-o recesiune, o preocupare cheie a piețelor în ultimul an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *