Coreea licitează pentru retehnologizarea centralei nucleare din România

Korea Hydro and Nuclear Power licitează pentru modernizarea unei centrale nucleare vechi din România, singura de acest gen din țară.

KHNP a anunțat joi, 12 octomrbie 2023, că s-a alăturat unui consorțiu cu Candu Energy din Canada și proiectantul italian de turbine și generatoare Ansaldo Nuclear pentru a reabilita și moderniza centrala nuclearoelectrică Cernavodă, pentru operatorul român SN Nuclearelectrica.

Acordul vine pe fondul promisiunilor de comenzi pentru proiecte majore de centrale nucleare din Egipt și Polonia, deoarece administrația Yoon Suk-yeol a inversat retragerea nucleară a guvernului anterior și a prioritizat exporturile pentru industria centralelor nucleare.

Cernavodă este primul reactor nuclear din România și a început să funcționeze în 1996. Consorțiul va înlocui instalațiile și componentele pentru a-și prelungi durata de viață cu încă 30 de ani. Acordul ar putea să fie finalizat la începutul anului viitor.

Costul total este estimat la 1,85 miliarde de euro, iar cota KNHP va fi în valoare de aproximativ W1 trilion (1 USD = 1339 W). Vor fi implicate și alte companii coreene, inclusiv KEPCO KPS și Doosan Enerbility.

CEO-ul KHNP, Whang Joo-ho, a declarat: „Proiectul va contribui în mod semnificativ la revenirea industriei centralelor nucleare din Coreea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *