NATO înființează în România un Comandament de Operații Speciale

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului, la propunerea ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, să aprobe înființarea unui Comandament Regional de Componentă de Operații Speciale (Regional Special Operations Component Command – HQR-SOCC) pe teritoriul țării noastre, potrivit Profit.ro.

Inițiativa aparține NATO. Potrivit documentului trimis de șeful statului Parlamentului, pe fondul războiului din Ucraina, alianța ”a identificat nevoia existenței unei structuri de comandă-control (C2) a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) pentru regiunea Mării Negre, care să asigure comanda, controlul și sincronizarea eforturilor aliate în domeniul FOS în regiune″.

România și Bulgaria au propus să constituie această structură, ținând cont că se află în apropierea zonei de conflict. Pentru că Bulgaria nu îndeplinește deocamdată standardele NATO, țara noastră va deține în primă fază rolul de națiune-lider.

Locația noului Comandament va fi garnizoana Târgu Mureș.”Pentru exerciții, precum și în situații de criză sau conflict, comandamentul va funcționa pe teritoriul României sau al Bulgariei, în locuri de dispunere stabilite prin planuri”, se mai arată în document.

Fondurile pentru contribuția țării noastre la constituirea Comandamentului vor fi asigurate din bugetul MApN. O estimare de costuri nu a fost însă făcută publică.

Comandamentul ar urma să își atingă capacitățile operaționale complete până la finalul anului 2024.

”Comandamentul Regional de Componentă de Operații Speciale (R-SOCC) constituit de către România și Bulgaria nu exclude posibila contribuție a altor aliați, cu personal de stat major și structuri de angajare, pentru executarea unor misiuni specifice. De asemenea, structura poate oferi cadrul de instruire pentru forțe de operații speciale din țări partenere. (…) Comandamentul și structurile subordonate vor putea folosi facilitățile de pe teritoriul național necesare constituirii, operaționalizării, operării și instruirii. (…) Cooperarea cu aliații și partenerii în cadrul R-SOCC va contribui semnificativ la creșterea nivelului instruirii, la ridicarea capacității de luptă a structurilor românești și la sincronizarea planurilor naționale cu cele Aliate. Totodată, constituirea comandamentului va demonstra capacitatea statelor Aliate de a reacționa rapid și eficient în cazul unei crize de securitate, va contribui la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței și, nu în ultimul rând, va întări parteneriatul strategic cu Bulgaria”, a mai transmis Klaus Iohannis în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *