Pălinca (パリンカ) românească a devenit produs cu indicație geografică protejată în Japonia

Share

Mulțumită Acordului comercial dintre UE și Japonia, pălinca (パリンカ) românească este acum unul dintre noile produse cu indicație geografică protejate în Japonia!

Alte produse românești cu indicație geografică protejată inclusiv în Japonia sunt: Magiunul de prune Topoloveni, Salamul de Sibiu și Telemeaua de Ibănești, conform unui anunț oficial al reprezentanței Comisiei Europene în România, făcut pe 2 octombrie 2023.

Noul Acord de Parteneriat Economic UE-Japonia protejează acum alte 42 de indicații geografice (IG), cum ar fi Raclette de Savoie, Vinagre de Jerez pentru UE și sanuki shiro miso (pastă de miso) sau vinul Osaka pentru Japonia.

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia a intrat în vigoare la 1 februarie 2019 și „protejează denumirile agroalimentare enumerate împotriva imitației și uzurpării, aducând beneficii comerciale reciproce și introducând consumatorilor produse garantate, autentice din două regiuni cu o bogată gastronomie și tradiție culturală”, potrivit comunicatului de presă al Delegației UE în Japonia.

Este a treia oară când lista indicațiilor geografice protejate în Japonia și în UE a fost extinsă, după adăugarea a 56 de indicații geografice în februarie 2021 și a 56 în februarie 2022. Până în prezent, 263 de indicații geografice din UE și 112 de indicații geografice japoneze au fost protejate de ambele părți, reprezentând un total de 375 de produse alimentare și băuturi înregistrate.

Japonia este al 5-lea loc de desfacere pentru exporturile agroalimentare ale UE. Principalele produse exportate de UE în Japonia includ carne de porc, vinuri și băuturi spirtoase, trabucuri și țigări, brânzeturi, ciocolată și produse de cofetărie din zahăr și alte produse agricole prelucrate. UE importă în principal supe și sosuri, produse vegetale, precum și preparate alimentare și cereale.

Peste 5.000 de IG (UE și non-UE) sunt protejate în UE, fie prin cereri de IG depuse direct de către UE sau solicitanții din țări terțe (de obicei producători sau grupuri de producători), fie prin acorduri internaționale, cum ar fi UE-Japonia acord, încheiat între UE și țări terțe.

newsdesk
newsdeskhttp://www.ecopolitica.ro
Un portal axat pe economie, politica, ecologie, educatie, arta, cultura si inovatie.

Articole asemănătoare

Mai mult